Ny professor vil forbedre patientforløb

David Høyrup Christiansen vil forske i udvikling af modeller, der skal støtte både klinikere og patienter i at træffe det rette valg af behandling.
”Der er sammenhæng mellem at blive ældre og få ondt i kroppen, og mange danskere har kroniske smerter i muskler og led. Dem skal vi blive bedre til at hjælpe, så de kan få en bedre livskvalitet,” siger den nyudnævnte professor i smerter i muskler og led David Høyrup Christiansen. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

”Vi kan godt forbedre forløbene for patienter med smerter i muskler og led, og der er behov for mere forskning på området,” konstaterer den nyudnævnte professor i smerter i muskler og led David Høyrup Christiansen.

Hans professorat er delt mellem Aarhus Universitet og Hospitalsenhed Midt, Region Midtjylland.

Han vil sammen med forskerkolleger sætte lup på indsatsen før, under og efter operationer i knæ, hofte, skulder, albue og ryg. Målet er blandt andet i højere grad at inddrage patienten i beslutningen om behandlingen.

Patienter med på råd

”Jeg vil gerne være med til at forbedre udredning, behandling og rehabilitering for denne patientgruppe, og vi skal som fysioterapeuter være med til at støtte patienterne i at træffe de rette valg. De skal inddrages mere i beslutningen om f.eks. en operation er det rette valg eller ej,” siger han.

Sundhedsstyrelsen nævner i de to seneste rapporter om sygdomsbyrden i Danmark netop muskel-skeletsmerter som en af de sygdomme, der plager danskerne, sundhedsvæsnet og samfundet allermest.

”Der er sammenhæng mellem at blive ældre og få ondt i kroppen, og mange danskere har kroniske smerter i muskler og led. Dem skal vi blive bedre til at hjælpe, så de kan få en bedre livskvalitet.”

Forskningschef siden 2021

David Høyrup Christiansen har siden 2021 være forskningschef ved Hospitalsenhed Midt, der omfatter regionshospitalerne i Silkeborg, Viborg, Hammel og Skive. Det nye professorat bliver tilknyttet Forskningsenheden i Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg. Her bliver der arbejdet på at få etableret en såkaldt universitetsklinik, hvor klinik og forskning inden for ortopædkirurgi vil arbejde tæt sammen om at skabe bedre patientcentrerede forløb. Hospitalsenhed Midt har gennem et stykke tid samarbejdet med canadiske forskere fra Université de Montréal, der blandt andet forsker i  modeller for Advanced Physiotherapy Practice, hvor fysioterapeuter arbejder i en fremskudt funktion med diagnostiske opgaver.

”Vi arbejder efter nogenlunde samme modeller, og derfor evaluerer vi effekten af modellerne på tværs af landene,” siger David Høyrup Christiansen.

Han tiltrådte som professor den 1. juni.

Professorer

Se listen over professorer med en baggrund i fysioterapi