Rygpatienter kan få lindring med kognitiv funktionel terapi

Et nyt studie viser, at der er håb for patienter med rygsmerter, som kan have stor glæde af fysioterapeutisk behandling med tilgangen kognitiv funktionel terapi.
Foto: iStock.

Det konkluderer et australsk studie, hvor den danske professor Jan Hartvigsen fra SDU har deltaget. Studiet viser, at patienter med kroniske rygsmerter kan have stor glæde af kognitiv funktionel terapi, hvor fokus på forståelsen af smerter spiller en større rolle end fokus på kroppens funktioner alene.

Samfundet kan potentielt spare millioner af kroner, hvis den nye behandling til kroniske rygpatienter også viser sig effektiv under danske forhold og bliver implementeret i sundhedsvæsenet.

Også i Danmark

Undersøgelsen glæder Danske Fysioterapeuter, der ser store muligheder for at udbrede metoden til flere patienter. Flere fysioterapeuter i Danmark har anvendt metoden i en årrække med succes, og der er forskning i gang der undersøger om behandlingen også virker til danske patienter. Det er håbet, at den nye viden vil betyde, at der kommer flere midler til at udbrede anvendelsen af behandlingsformen.

”Vi skal vælge den behandling, der har den største effekt, og som er mindst indgribende for patienterne - og som dermed også belaster samfundsøkonomien mindst muligt. Fysioterapeuterne står klar til at løfte denne opgave, og jeg håber, at der politisk vil være vilje til at prioritere behandlinger som kognitiv funktionel terapi”, siger Jeanette Præstegaard, der er formand for Danske Fysioterapeuter.

Studiet er onsdag blevet publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet, og det viser blandt andet, at mere end 80 procent af patienterne oplevede bedring i forsøget.

Efteruddannelse i gang

Behandlingen kræver efteruddannelse af fysioterapeuterne, der skal igennem et uddannelsesforløb på fjorten uddannelsesdage fordelt over et halvt år, før de kan udføre Kognitiv Funktionel Terapi på patienterne.

Det er Danske Fysioterapeuters håb, at de positive resultater af KFT også er gældende for danske patienter, og at metoden dermed kan udbredes til gavn for de mange danskere med svære smerter i ryggen.

Aktuelt bliver effekten af KFT undersøgt i Danmark af fysioterapeut og professor Henrik Bjarke Vægter m.fl. på Smertecenter Syd på Odense Universitetshospital i en stor randomiseret undersøgelse.

Derudover har Enheden for tværsektorielt samarbejde på Rygcenter Syddanmark startet et KFT-implementeringskursus i efteråret i samarbejde med KFT-uddannede fysioterapeuter fra Smertecenter Syd. Her deltager 25 kommunale fysioterapeuter i et uddannelsesforløb, som skal kvalificere, hvordan den videre uddannelse af danske fysioterapeuter inden for KFT skal se ud.

Læs studiet i The Lancet

Læs pressemeddelelse fra SDU

Nyheden er opdateret den 25. maj 2023