Urimelig gebyrstigning rammer nyuddannede fysioterapeuter

Trods protester fra bl.a. Danske Fysioterapeuter har Styrelsen for Patientsikkerhed firedoblet det gebyr, den afkræver nyuddannede fysioterapeuter for at behandle deres ansøgning om autorisation.
Mange nyuddannede fysioterapeuter står med studiegæld og har endnu ikke fået job og en stabil indkomst. Derfor mener Danske Fysioterapeuter, det er uacceptabelt at firedoble gebyret uden en rimelig begrundelse. Foto: iStock.

Nyuddannede fysioterapeuter står over for en heftig gebyrstigning, når de skal have deres autorisation. Gebyret, som tidligere var 313 kroner, er nu blevet næsten firedoblet til 1295 kroner.

Formand for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard, kalder stigningen for en urimelig byrde for de unge fagfolk.

"Gebyret er firedoblet uden nogen rimelig begrundelse, og det er en rigtig ærgerlig måde at sige ”velkommen i faget” til nyuddannede fysioterapeuter. Det er uacceptabelt, at vi på denne måde lægger en stor udgift over på unge mennesker, der netop har færdiggjort deres uddannelse og står på tærsklen til deres karriere," siger Jeanette Præstegaard.

De nye gebyrer træder i kraft den 1. juli, og Danske Fysioterapeuter har advaret kraftigt mod stigningen i et høringssvar til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Her beder Danske Fysioterapeuter desuden Indenrigs- og Sundhedsministeriet om at redegøre for hvorledes gebyrerne er fastlagt.

Prishop rammer midt i studiegæld og jobsøgning

For de nyuddannede fysioterapeuter, der netop har afsluttet en lang og krævende uddannelse, er det økonomiske pres ofte allerede betydeligt. Mange står med studiegæld og har endnu ikke fået job og en stabil indkomst. Men autorisationen er en forudsætning for at kunne udøve fysioterapi.

”Vi har over for ministeriet peget på, at beløbet i dag virker urimelig højt i og med, at det kun skal dække håndteringen af en helt enkel administrativ proces. Unge fysioterapeuter kan jo ikke undlade at betale, og på det menneskelige plan synes jeg, det er grænsende til det smålige, at man skruer så kraftigt på gebyrskruen”, siger Jeanette Præstegaard.

Danske Fysioterapeuter har kæmpet hårdt for at forhindre denne gebyrstigning. Foreningen har fremsat flere advarsler og argumenter for, hvorfor gebyret ikke bør forhøjes så drastisk og bl.a. fremhævet, at det er nødvendigt at finde en balance, hvor omkostningerne for autorisationen ikke bliver en hindring for nyuddannede.

Er man netop i disse dage ved at færdiggøre sin uddannelse, når man at få sin autorisation til gammel pris, dvs. 313 kr. Men er man uheldig og har brug for reeksamen i august, skal man i stedet op og betale 1295 kr.

Læs Danske Fysioterapeuters høringssvar