Fysioterapiens dag - 8. september 2022

Hvert år den 8. september fejres fysioterapien verden over. I Grønland blev dagen markeret i flere af landets store byer med quiz, øvelser og information til nysgerrige borgere.

Årets tema var artrose (slidgigt), som også er et kendt problem i Grønland. Fysisk aktivitet er godt for personer med artrose, og fysioterapeuter besidder de kompetencer, der skal til for at hjælpe folk med smerter og funktionsnedsættelse til at være mere aktive.

Derfor ville KNTS (Kalaallit Nunaani Timimik Sungiusaasut) gerne være med til at markere dagen og samtidig gøre opmærksom på, hvordan fysioterapeuter kan hjælpe personer med artrose.

I Nuuk stillede fysioterapeuterne op i NC fra kl. 15-17, hvor der var mange som deltog i quizzen og lodtrækningen om præmier. I Sisimiut var fysioterapeuterne repræsenteret i hallen og i Qaqortoq var der aktivitet ved både Brugseni og ved Pisiffik. Fysioterapeuterne fra Qaqortoq har fortalt om dagen.

Fysioterapiens dag i Qaqortoq

Fysioterapeuter i Qaqortoq ville også gerne være med til at fejre fysioterapiens dag 8. september 2022. I Qaqortoq havde vi et par dage inden gjort klar med print af quiz på grønlandsk og dansk. I stedet for at slæbe bord med besluttede vi at bruge Jespers ATV som bord, dvs. at vi kunne flytte hurtigt fra sted til sted. Vi var to fysioterapeuter fra sundhedsvæsenet og så en fra det kommunale terapeutteam.

De to mest befærdede steder i byen er indgangen til Brugseni og indgangen til Pisiffik. Her stillede vi op en lille time hvert sted, vi hængte plakater og kæmpe post-its som blikfang, vi havde T-shirts på fra KNTS eller arbejds-T-shirt. Enkelte elastikker blev uddelt og ellers var der rigtig mange der var interesserede i at deltage i quizzen og der var mange der lige ville vide lidt mere om årets tema artrose.

Vi havde besluttet at gennemgå quiz-svarene om artrose med deltagerne på stedet, og så deltager alle i lodtrækning om merchandise fra KNTS - Fysioterapeuter i Grønland. I alt deltog 46 i quizzen på de to timer. En skøn eftermiddag for alle.

I KNTS vil vi arbejde på fremover at være med til at fejrer Fysioterapiens dag og andre dage som f.eks. international cancer dag eller international KOL-dag, så vi på den måde være med til at øge kendskabet til fysioterapi i Grønland, og hvordan vi kan hjælpe borgere med at håndtere disse sygdomme.

Tak til alle der deltog i dagen; både fysioterapeuter og borgere.