Kom godt i gang med videokonsultation i fysioterapipraksis

Få vejledning til, hvordan du kommer godt i gang med videokonsultation. Du finder både tekniske anbefalinger og anbefalinger til den gode videokonsultation.

Sundhedsstyrelsen har den 17. marts meldt ud, at video- og telefonkonsultationer skal anvendes i videst mulig omfang også i praksissektoren under corona-udbruddet.

Endvidere har Danske Fysioterapeuter og Regionernes Lønnings- og Takstnævn indgået en midlertidig aftale om telefon- og videokonsultationer til lægehenviste patienter under praksisoverenskomsterne, som gælder for videoydelser udført fra og med den 25. marts 2020.

Derfor har vi lavet denne vejledning til, hvordan du kommer godt i gang.

Hardware anbefalinger

Du kan til nød godt bruge den indbyggede mikrofon og kameraet i en PC, men det vil give dig bedre kvalitet og større frihed til at vise fx øvelser, hvis du anskaffer udstyr med samme funktionalitet som nedenstående:

  • At du altid anvender en kablet forbindelse til video og ikke wifi
  • Et webkamera, der kan placeres fleksibelt i forhold til, hvad du vil vise, og som tilsluttes via usb for at sikre en stabil forbindelse
  • En kombineret mikrofon-højttaler, der både kan placeres fleksibelt, og som kan tilsluttes både med usb og bluetooth. Du kan evt. også bruge et bluetooth headset, men vær opmærksom på at bluetooth forbindelser ikke nødvendigvis er stabile og kan blive forstyrret
  • et stativ så du kan placere dit kamera på fleksibel vis alt efter, hvad du ønsker at vise

Følgende opfylder ovenstående funktioner:

  • Webcam: Logitech HD c920
  • Mikrofonhøjttaler: Jabra Speak 510 MS
  • Fleksibelt stativ: Joby GripTight GorillaPod Stand 

Software anbefalinger

Vi samler lige nu på erfaringer med forskellige software systemer. Vi vil løbende opdatere en oversigt over de løsninger, som er evalueret i større eller mindre omfang.

Du er meget velkomment til at afprøve software og evaluere i vores online skema. Hvis du har forslag til andre systemer må du gerne kontakte os. Dog kan vi ikke anbefale Facetime, Zoom, Skype og andre gratis løsninger, da de ikke er GDPR kompatible. Det er ikke nok, at de er krypterede – deres privatlivspolitik skal også fuldt ud leve op til GDPR reglerne.

Vi vil opfordre dig til at udfylde et kort evalueringsskema når du har testet en løsning, så vi kan få delt så mange erfaringer som muligt. Du finder evalueringen her (12 spørgsmål).

Den gode videosamtale

Center for Telemedicin i Region Midt har udarbejdet en række tips til, hvordan man får en god videokonsultation som sundhedsprofessionel. Læs tips om:

  • God kommunikation
  • Fysisk indretning
  • Teknisk opsætning

Hent Center for Telemedicin guide til den gode videokonsultation

Del eller udskriv artiklen

Kontakt

Esben Riis

Chefkonsulent
3341 4619

Simon Bondo Povlsen

Konsulent
3341 4672