Meniskoperation ikke bedre end placebo

Hvis man følger resultaterne fra et nyt finsk studie, vil der i fremtiden blive udført langt færre meniskoperationer end i dag. Der er ifølge studiet ikke bedre effekt af operation end placebo på meniskskader.
Et nyt finsk rct-studie finder ikke evidens for operation til behandling af hyppig låsning i knæ.

Først kom studier, der viste, at konservativ behandling er at foretrække frem for operation til behandling af degenerative meniskforandringer i knæ hos midaldrende, og at operationen i sig selv skadede et i forvejen skadet knæ. Nu viser et nyt finsk studie, at heller ikke yngre patienter med periodisk låsning af knæet har effekt af operation.  

Det finske studie, der er publiceret i Annals of Internal Medicine,  inkluderede 146 patienter mellem 35 og 65 år med mekaniske symptomer fra menisken, fx i form af låsning af knæet men uden knæartrose. De blev randomiseret til enten kirurgi eller placebo-kirurgi. Studiet viste, at der ikke var forskel på de to grupper efter indgrebene. 

Er det slut med meniskoperationer?

Man har tidligere ment, at yngre patienter og patienter med låsning i knæet kunne have gavn af operation, men det finske studie konkluderer, at der heller ikke er tilstrækkelig effekt af meniskkirurgi til yngre (35 år) og midaldrende og ældre op til 65 år.

I et review fra 2015 publiceret i British Journal of Sport Medicine konkluderer forskergruppen med blandt andre  ph.d. Jonas B. Thorlund og professor i fysioterapi ved Syddansk Universitet, Ewa Roos, at der ikke er videnskabeligt belæg for at tilbyde meniskkirurgi til midaldrende og ældre med knæsmerter, uanset om de har atroseforandringer i knæene eller ej.

Del eller udskriv siden
1 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Kristoffer Phillip Gad

  Positiv læsning, men det er dog stadig vigtigt at pointere, at studiet er lavet på degenerative meniskskader med låsning/"clicking".

  Vi ved stadig ikke om det samme gælder for de traumatiske meniskskader, men det er der forhåbentligt et studie, som kan vise i fremtiden.

  Det er i hvert fald sådan jeg læser studiet.

  MVH
  Kristoffer Gad
Indsend kommentar