Akupunkturforbud bliver ændret

Sundhedsministeren vil revidere lovforslaget om forbud mod akupunktur på brystkassen efter samråd med blandt andre Danske Fysioterapeuter. Formand Tina Lambrecht og næstformand Brian Errebo-Jensen har i dag været til møde med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
Fra venstre ses formand Tina Lambrecht, sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og næstformand Brian Errebo-Jensen.

Tidligere på året foreslog sundhedsministeriet, at kun læger måtte udføre akupunktur på brystkassen. Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi og Danske Fysioterapeuter har, siden lovforslaget blev sendt i høring, arbejdet imod det meget vidtgående forslag.

Selskabet har stillet opdateret viden til rådighed for Danske Fysioterapeuter om evidensen for behandlingen og ikke mindst konsekvenserne for patienterne, hvis fysioterapeuter ikke længere måtte udføre akupunktur uden lægelig supervision.

På mødet i dag tilkendegav Ellen Trane Nørby, at lovforslaget i sin nuværende form ikke vil blive fremsat.

I stedet vil Styrelsen for Patientsikkerhed sammen med sundhedsministeriet se på, hvordan patientsikkerheden kan tilgodeses med andre midler.

Tina Lambrecht var efter mødet meget tilfreds med det foreløbige udfald af sagen:

”Al evidens viser, at uddannelse er kernen til sikker akupunkturbehandling. Danske Fysioterapeuter og Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi har foreslået, at der indføres minimumskrav om uddannelse, og vores forslag vil indgå i det videre arbejde”.

Danske Fysioterapeuter har været i tæt dialog med udvalgte sundhedsordførere for de politiske partier, ligesom såvel foreningen som selskabet har samarbejdet med det lægefaglige selskab for akupunktur, Dansk Medicinsk Akupunktur Selskab (DMAS).

Læs mere i nyheden: Lovforslag om akupunktur øger ikke patientsikkerheden

Del eller udskriv artiklen
6 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Tina Lambrecht

  Kære Simon Roost Kirkegaard

  Tak for dit spørgsmål, som Danske Fysioterapeuter har vendt med Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi. Der er systematiske reviews som påpeger, at akupunktur bidrage til smertelindring ved udvalgte kliniske problemstillinger (fx hovedpine, knæ- og rygsmerter). Danske Fysioterapeuter arbejder for at bevare den faglige autonomi – også på dette område. At patientsikkerheden kan sikres gennem uddannelse er belyst i dette review: https://www.nature.com/articles/s41598-017-03272-0

  For Danske Fysioterapeuter er tilgangen i en sag som denne, at vi henter de faglige argumenter hos de faglige selskaber. Vi er meget glade for det tætte samarbejde.

  Venlig hilsen
  Tina Lambrecht

 • Ole Andersen

  Uha Simon, det lyder som om du er lidt ude med riven efter akupunktur. Du stiller spørgsmål ved evidensen, men når jeg går ind på din hjemmeside ser det ikke ud til at du helt selv lever op til det med evidensen. Jeg kan se du er ret dygtig "De fleste af mine patienter, både af kronisk og akut karakter, får det væsentligt bedre (>50%) indenfor første konsultation. "
 • Simon Roost Kirkegaard

  Kære Tina og Danske Fysioterapeuter,

  Hvilket videnskabeligt belæg er det i vælger at kæmpe for at udføre akupunktur på?
  Her er en oversigt som stiller spørgsmålstegn ved denne praksis.
  http://edzardernst.com/wp-content/uploads/2018/01/Cochrane-acupuncture-2017.pdf

  Tina du udtaler ovenstående følgende:
  "”Al evidens viser, at uddannelse er kernen til sikker akupunkturbehandling. "

  Til os der ikke er bekendt med al evidens kunne du/I venligst fremlægge denne evidens?

  På forhånd tak fra en forvirret fysioterapeut
 • Ilse Herbst Jensen

  Godt nyt, og godt arbejde.
 • Lau Rosborg

  Flot arbejde :)
 • Barbara

  God nyhed:-)
Indsend kommentar