National klinisk retningslinje om behandling af Menière

Behandling af Menière
Den nye kliniske retningslinje om behandling af Menière er publiceret sammen med andre retningslinjer, der er relevante for fysioterapeuter.
Den nye nationale kliniske retningslinje for behandling af Menière skal være med til at forebygge de lette og spontane svimmelhedsanfald, som personer med Menière bliver ramt af, så anfaldene kommer ned på et niveau i styrke og hyppighed, som patienten kan leve med.
Der er kun få studier på området, og de har fundet sparsom effekt af behandlingen, både hvad angår medicin, psykologbehandling og rehabilitering.
Der er derfor ikke en bestemt behandlingstype, der er klart at foretrække frem for andre, set ud fra en samlet vurdering af effekt og skadesvirkninger. Derfor er det ifølge afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Gry St-Martin vigtigt, at patienten og dennes værdier og præferencer bliver inddraget aktivt i beslutningen, når den rette behandling skal vælges.
Den primære målgruppe for retningslinjen er sundhedsfagligt personale involveret i behandlingsforløbet af patienter med Menières sygdom, det vil sige læger, psykologer, sygeplejersker, audiologopæder og fysioterapeuter.
Vestibulær rehabilitering
Der er kun to studier, der har undersøgt effekt af vestibulær rehabilitering, der får en svag anbefaling i retningslinjen.
Evidensen for anbefalingen baserer sig på to studier. Det ene studie har undersøgt effekten af at uddele en brochure med anbefaling om daglige øvelser, det andet studie har undersøgt effekten af træning med virtual reality-brille.
Det vil ifølge retningslinjen være almindeligt i Danmark at anbefale træning af balance og at hjælpe patienten med at overvinde angsten for at bevæge sig og forebygge kronisk dårlig balance.
Arbejdsgruppe og referencegruppe
Fysioterapeut Kasper Søndergaard har været med i referencegruppen, der har refereret til arbejdsgruppen. Kasper Søndergaard er udpeget af Dansk Selskab for Fysioterapi.
Diagnosekriterier
Følgende kriterier benyttes i diagnosticeringen:
- To eller flere spontane episoder med svimmelhed, der hver varer mellem 20 minutter og 12 timer.
- Mindst én høreprøve, der verificerer et sensori-neuralt høretab af bas og mellemtoner på det berørte øre før, under eller efter en svimmelhedsepisode.
- Fluktuerende symptomer fra det berørte øre i form af tinnitus, hørenedsættelse eller øget fylde/tryk.
- Symptomerne kan ikke forklares bedre ved en anden diagnose.
Konference i 2019
Danske Fysioterapeuter er i samarbejde med det Norske Fysioterapiforbund og universitetet i Bergen ved at planlægge en nordisk konference om vestibulær rehabilitering. Konferencen forventes at blive afholdt i efteråret 2019 i København.
Kasper Søndergaard er sammen med flere andre danske fysioterapeuter med i planlægningsgruppen.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.