Udspil: Sådan får vi bedre sygehuse
Det bliver bedre at være patient på landets sygehuse, hvis vi bruger fysioterapeuter mere aktivt. Det er hovedbudskabet i et udspil, som Danske Fysioterapeuter i dag præsenterer. Udspillet indeholder 10 forslag, der rækker fra at bruge fysioterapeuters kompetencer i akutmodtagelser, over fokus på mobilisering under indlæggelse, til at gøre det til et terapeutisk ansvar at udarbejde genoptræningsplaner.
Udspillet skal især gøre det tydeligt for politikere og andre beslutningstagere, at der er store gevinster at hente ved at satse mere på fysioterapeuter.
”Med udspillet vil vi vise, at der er rigtig mange steder i hospitalsvæsenet, hvor fysioterapeuter bør spille en større rolle, fordi det vil gavne patienterne,” siger formand for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht.
Hun oplever, at der er stor interesse fra både politikere, hospitalsansatte og almindelige mennesker for, hvordan vi kan gøre hospitalerne bedre.
”Det er jo ikke nogen hemmelighed, at regeringen er på vej med sit udspil til et nyt sundhedsvæsen, og at vi ret snart skal have et folketingsvalg. Derfor er det et oplagt tidspunkt at komme på banen med vores tanker og forsøge at præge udviklingen,” siger Tina Lambrecht.
Følg evidensen
Hun peger på, at vi får stadig mere viden om, hvor stor en forskel fysioterapeuter kan gøre, men det går for langsomt med at omsætte viden til praksis.
”For eksempel ved vi i dag rigtig meget om betydningen af mobilisering under indlæggelse. Men patienterne ligger alligevel stille i sengen. Det er simpelthen ikke godt nok. Vi er nødt til at se på det samlede patientforløb,” siger Tina Lambrecht.
Det betyder især, at der skal fokus på, hvordan patienterne modtages, aktiveres under indlæggelse og kommer godt videre ved udskrivning.
”Det er jo også det, jeg hører, når jeg besøger hospitaler. Der er så travlt på mange afdelinger, at man ikke får patienterne op af sengene, selvom vi alle sammen ved, at det er bedst for dem,” siger Tina Lambrecht og fortsætter:
”Vi er nødt til at få fokus på, at fysisk aktivitet ikke er sådan noget, der er rart at have, hvis der er tid til det. Fysisk aktivitet er en nødvendig del af behandlingen og skal respekteres som sådan.”
De ti forslag
- Invester i danskernes sundhed – afsæt flere penge til landets sygehuse
- Indlagte patienter skal mobiliseres og træne systematisk
- Brug fysioterapeuter på skadestuer, akutmodtagelser og akutklinikker
- Brug fysioterapeuter på de ortopædkirurgiske ambulatorier
- Løft kvaliteten af genoptræningsplanerne
- Lad fysioterapeuterne udarbejde genoptræningsplanerne
- Tilbyd fysioterapi til alle patienter med psykiatriske lidelser
- Ligestil psykiatriske patienter med somatiske
- Lad fysioterapeuter fungere som brobyggere
- Lad fysioterapeuter være en del af løsningen på manglen på sygeplejersker
Tak for hjælpen
Som del af processen med at lave udspillet er der gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt alle regionalt ansatte medlemmer, og der er gennemført interviews med tillidsrepræsentanter og ledere. Derudover har formanden besøgt 15 hospitaler for at høre, hvordan vi kan udvikle sygehusvæsenet.
”Jeg er glad for, at rigtig mange medlemmer har villet bidrage til processen. Det betyder, at vi står med et gennemarbejdet udspil, der peger på både konkrete problemer og konkrete løsninger,” siger Tina Lambrecht.
Omkring 2.000 fysioterapeuter arbejder i dag på danske hospitaler. Tallet har været nogenlunde stabilt siden kommunalreformen, mens der er blevet ansat flere sygeplejersker og læger i den samme periode. De flere medarbejdere skal dog ses i sammenhæng med, at antallet af patienter på hospitalerne er vokset meget hastigt de sidste 10 år.
”Der er brug for flere medarbejdere på hospitalerne – og en væsentlig del af de flere medarbejdere skal være fysioteraputer,” siger Tina Lambrecht og fortsætter:
”De fysioterapeuter, der i dag arbejder på hospitalerne, gør et fantastisk stykke arbejde, men vi er nødt til at styrke fysioterapiens rolle, hvis vi skal sikre patienterne den bedste behandling.”
Se Danske Fysioterapeuters udspil til et bedre hospitalsvæsen