Excentrisk, koncentrisk eller isometrisk træning til tendinopati?

Træningsterapi er mere effektiv end de fleste andre behandlingsmetoder til behandling af kronisk overbelastede sener. De senere år har man anbefalet isometrisk træning, men ny forskning tyder på, at tung styrketræning kan være at foretrække. Læs den ny faglige status om seneoverbelastning.
I flere studier har man sammenlignet forskellige træningsinterventioner til behandling af overbelastning i akillessener og patellasenen. Ny faglig status giver en opsummering af den eksisterende viden. Foto: iStock.

Næsten halvdelen af alle skader hos motionister og eliteidrætsudøvere er overbelastningsskader. Skaderne er ofte tilbagevendende og kan udvikle sig til at blive kroniske.

En række forskere, heriblandt danske fysiologer og fysioterapeuter, har i de senere år haft fokus på at undersøge baggrunden for skaderne, og hvordan de kan behandles fx med træningsterapi.

Passende mængde træning styrker nemlig senerne, mens for meget træning kan føre til overbelastning og inaktivitet fører til svækkelse af senen. 

Fysioterapeut, ph.d. og seniorforsker Christian Couppé har sammen med fysioterapeut, dr. med. og professor Peter Magnusson skrevet en faglig status, hvor de gennemgår evidensen bag træning til behandling af den kronisk overbelastede sene.

Træningsterapi er førstevalget

Træningsterapi har vist at være mere effektiv i behandlingen frem for fx injektioner, kulde, alternativ behandling eller vent-og-se-strategi.

Både dynamisk excentrisk og koncentrisk træning, og isometrisk træning har været anvendt til at behandle fx overbelastede akillessener. I de senere år er der kommet forskning, som har sammenlignet de forskellige træningsmodaliteter.

Det har således vist sig, at tung langsom styrketræning er effektiv i behandlingen og i mange tilfælde bedre end excentrisk træning.

I den faglige status gør de to forfattere helt overordnet rede for baggrunden for effekten af træning og hvorfor det er vigtigt, at styre motionisten og eliteidrætsudøverens fysiske aktivitetsniveau for en periode.

Hent faglig status om fysioterapi til behandling af overbelastede sener

Fysioterapi til behandling af overbelastede sener

Fysioterapi til behandling af overbelastede sener (trykklar version)