Vinder af årets Bachelorpris: Spørg ind til de ældres frygt for at falde

Fysioterapeuter kan med fordel spørge ind til ældres frygt for falde, mener årets vinder af Bachelorprisen. For på den måde kan en ond cirkel af fysisk forfald og isolation måske brydes.
”Der er stor uenighed i den eksisterende litteratur om, hvorvidt frygten for at falde mindskes af fysisk træning. Her var vores fund entydige. Interviewpersonerne blev stærkere, men det mindskede ikke frygten,” siger Trine Grønbek Hamborg. Foto: Sisse Stroyer.

Når ældre falder, sætter det ofte gang i en negativ spiral med inaktivitet og nedsat funktionsevne til følge. Mange holder op med at gå ud og gøre de ting, de plejede at gøre, før de faldt. De bliver socialt isolerede, for frygten for at falde, endnu en gang, holder dem tilbage.

Derfor er det en god ide, hvis de sundhedsprofessionelle begynder at spørge ind til frygten, når de kommer i kontakt med de ældre, mener årets vinder af Bachelorprisen, Trine Grønbek Hamborg.

Hun har skrevet vinderartiklen ”Faktorer af betydning for Fear of Falling hos Ældre” på baggrund af et bachelorprojekt, hvor hun og medstuderende Christina Fog Larsen interviewede fem kvinder i alderen 64-91 år om deres frygt for at falde.

”Jeg tror ikke, at man som fysioterapeut skal være bange for at spørge ind til det. For man kommer langt ved at tale om Fear of Falling, og hvad der udløser den. Og når situationerne bliver prøvet af i fællesskab, finder de ældre ud af, at det slet ikke er umuligt og farligt. På den måde kan man styrke dem i troen på deres fysiske formåen ved at få trænet sammen i funktionerne, så de finder ud af, at det her kan de faktisk godt,” siger Trine Grønbek Hamborg.

Frygten mindskes ikke af fysisk træning

Hun tilføjer, at undersøgelsen viser, at fysisk træning ikke nedsætter frygten for at falde.

”Der er stor uenighed i den eksisterende litteratur om, hvorvidt frygten mindskes af fysisk træning. Her var vores fund entydige. Interviewpersonerne blev stærkere, men det mindskede ikke frygten,” siger Trine Grønbek Hamborg.

Læs interview med Trine Grønbek Hamborg i Fysioterapeuten

Se vinderartiklen (pdf)

Del eller udskriv artiklen
2 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
  • Frank Vinge

    Stort tillykke til jer begge 2, det kommer ikke bag på mig at i vinder denne pris, i er begge kompromisløse ,perfektionister, målrettede og udholdende, og i er gode sammen, ingen tvivl om det. Jeg har downloadet jeres opgave, denne vidensdeling kan bruges ude i krigs helvede, altid godt med backup tools. Og jeg blev sku oprigtig glad på jeres vegne, og det er en rar følelse. Gode hilsener herfra
  • Natalia Abrahamsson

    Jeg hedder Natalia og Trine kender mig (Flot Trine!) Det lyder som en meget interessant teori. Jeg har sclerose og går til fysioterapi. Det er ikke mit tilfælde men også sklerosesyge bremser sig selv pga frygten for at falde. Jeg hørte tilfældigvis en fysioterapeut sige til en patient med en slem sklerose at hun skulle prøve at gå selv med krykker eller anden støtte men uden at være afhængig af en person ved sin side for hun kunne godt hvis hun ville. Hun var simpelthen bange for ikke at kunne klare sig. Så også her spiller psykologien en rolle...
Indsend kommentar