Fysioterapeuter til tre ministre: Nødvendigt med kompensation til praksissektoren

Corona: Selvstændige i praksissektoren er hårdt ramt af Sundhedsstyrelsens de facto stop for fysioterapeutisk behandling. I en henvendelse til tre ministerier efterlyser Danske Fysioterapeuter derfor nu tiltag, der kan afbøde de negative konsekvenser.

Torsdag aften sagde Sundhedsstyrelsen stop for al ikke-kritisk behandling i praksissektoren, og dermed var stort set alle behandlings- og træningsaktiviteter sat i stå på de private fysioterapeutiske klinikker.

Danske Fysioterapeuter er i tæt dialog med Sundhedsstyrelsen og bakker op om styrelsens faglige vurderinger. Men det rokker ikke ved, at et fuldt stop for behandling og træning har meget alvorlige konsekvenser for praksissektoren, understreger formand Tina Lambrecht.

”Alle ansvarlige fysioterapeuter prioriterer begrænsning af corona-smitte over økonomiske hensyn. Men det ændrer ikke ved, at konsekvenserne for den enkelte klinikejer eller indlejer er gravalvorlige. Selvom al indtægt er væk, må klinikejere fortsat afholde lønudgifter til hjemsendt personale, og både indlejere og klinikejere har fortsat udgifter til lokaler samt andre faste udgifter. Derfor har vi i dag henvendt os til tre ministerier og samtlige sundhedsordførere for at få iværksat tiltag, der kan kompensere selvstændigt praktiserende fysioterapeuter for det store indtægtstab, de oplever”, siger Tina Lambrecht.

Kompensation bør afspejle trepartsaftalen

I weekenden præsenterede regeringen samt arbejdsmarkedets parter en aftale med kompensation til virksomheder og lønmodtagere, der bliver ramt af corona-epidemiens negative konsekvenser. Det er al ære værd, men regeringen og Folketinget er langt fra i mål, understreger Tina Lambrecht.

Derfor har Danske Fysioterapeuter i dag henvendt os direkte til Erhvervsministeriet, Sundhedsministeriet og Finansministeriet samt Folketingets sundhedsordførere. Vi efterspørger konkrete tiltag, der afbøder de hårde økonomiske konsekvenser, behandlingsstoppet har for den enkelte selvstændige fysioterapeut.  

”Vores medlemmer i praksissektoren følger instruksen fra Sundhedsstyrelsen 100 pct. loyalt. Samtidig tilslutter mange sig de korps af frivillige sundhedspersoner, som flere regioner har oprettet. Hverken som ansvarlig fysioterapeut eller som ansvarlig forening har man andet valg end at følge Sundhedsstyrelsens anvisninger til punkt og prikke - uanset de økonomiske konsekvenser! Til gengæld har vi en forventning om, at myndighederne gør, hvad der er muligt og rimeligt for at kompensere vores medlemmer i praksissektoren”, siger Tima Lambrecht.

Danske Fysioterapeuter peger på, at man fra politisk side bør iværksætte tiltag, der som minimum svarer til den kompensation, der ligger i weekendens trepartsaftale. Også selvom det er åbenlyst, at de tiltag ikke kommer i nærheden af a matche det indtægtstab, selvstændige fysioterapeuter med og uden egen klinik oplever.

Danske Fysioterapeuter følger arbejdet med kompensationsordninger for ramte erhverv og er i tæt dialog med såvel Sundhedsstyrelsen, ministerierne og en række sundhedspolitikere samt andre organisationer.

Vil du vide mere?

Følg Danske Fysioterapeuters dialog med bl.a. Sundhedsstyrelsen på vores temaside om corona-udbruddet

Danske Fysioterapeuters formand Tina Lambrecht kan kontaktes via pressechef Frederik Faurby på telefon 51 34 43 77.

Del eller udskriv artiklen