Corona påvirker stadig danskernes idrætsvaner

Der er stadig mange danskere, der ikke er kommet i gang med at træne efter nedlukningen af Danmark. Selvom flere danskere er kommet i gang, og fitnesscentre og sportsklubber igen tilbyder træning, er der stadig mange, der ikke tør træne, da de er bange for at blive smittet. Det viser en ny undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut.
Og nu kommer ferien, hvor det traditionelt er svært for de fleste at holde aktivitetsniveauet oppe. Dels fordi der er sommerlukning for idrætsaktiviteter, dels fordi der går ”sommerferie” i den.
En fjerdedel er ikke kommet i gang
Idrættens Analyseinstitut har med støtte fra Trygfonden afdækket i hvilket omfang, danskerne er begyndt at dyrke sport og motion igen efter genåbningen af både udendørs og indendørs idrætsfaciliteter og -aktiviteter.
1.400 danskere har svaret på undersøgelsen, og den viser, at næsten hver fjerde af dem, der var aktive før nedlukningen, ikke er kommet i gang igen, men omvendt er 11 pct. af danskerne, der ikke var aktive før, begyndt at dyrke sport og motion i forbindelse med coronakrisen.
Det tyder således på, at de aktive er mindre aktive, end de var før nedlukningen. Hver fjerde, der fortsat er aktiv, fortæller, at de dyrker mindre sport og motion nu end før nedlukningen.
Sommerlukning og smittefrygt
Andelen af danskere, der er aktive i foreninger eller hos private aktører som f.eks. fitnesscentre, er næsten 40 pct. lavere nu end før nedlukningen, og der er også lav deltagelse i aktiviteter som boldspil, gymnastik og svømning. I stedet dyrker de fleste (58 pct.) deres sports- og motionsaktiviteter på egen hånd under genåbningen.
Det er der flere forskellige grunde til. Mange deltagere i undersøgelsen angiver, at deres foretrukne motion- og sportsaktivitet stadig er lukket ned efter coronanedlukningen, eller også er den lukket på grund af sommerferie.
Der er også en del, der er bekymret for at blive smittet eller smitte andre med coronavirus, og nogle synes, at restriktionerne for at nedbringe smitterisiko er for besværlige. Endelig er en af de hyppige årsager til ikke at være aktiv, at man simpelthen mangler overskud til det.

Notat: Idrætsdeltagelsen er stadig påvirket af coronakrisen.
Til gengæld regner mange af deltagerne i undersøgelsen med at dyrke mere motion efter sommerferien. Det gælder især dem, der er stoppet med at dyrke sport og motion, hvor 69 pct. forventer at skulle i gang igen, når sommeren er forbi.
Kilde: Pressemeddelelse fra Idrættens Analyseinstitut
Om undersøgelsen
Dataindsamlingen er gennemført af Epinion på vegne af Idrættens Analyseinstitut som en websurvey blandt 1.400 deltagere (18+ år) i panelet Nordstat. Spørgeskemaet blev besvaret i perioden 24. til 30. juni 2020, som er to til tre uger efter, at der blev åbnet for det indendørs idrætsliv.
Procentfordelingerne fra spørgeskemaundersøgelsen er vægtet på køn, alder, region og uddannelse for at tage højde for skævheder i repræsentativiteten og sikre, at stikprøven afspejler populationen bedst muligt. Undersøgelsen er støttet økonomisk af TrygFonden.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.