Corona stiller nye krav til fysioterapeuter i hele verden

I den kommende tid skal de mange patienter med covid-19 rehabiliteres. Verdensorganisationen for fysioterapeuter har givet et bud på, hvordan fysioterapeuter kan bidrage.
Foto: iStock

Verdensorganisationen for fysioterapeuter, WCPT, har i en ny publikation, påpeget betydningen af fysioterapi i rehabiliteringen af de globalt set mange patienter, der har været alvorligt ramt af covid-19. Publikationen henvender sig til både fysioterapeuter, deres ledere og politikere, der skal bevilge midler til rehabilitering efter covid-19.

Aldrig har der været større fokus på fysioterapi, for fysioterapi har vist sig at kunne gøre en forskel i behandlingen af patienter med covid-19 og i den efterfølgende rehabilitering.

Fysioterapeuter i Italien blev kastet ud på dybt vand, da de i januar blev bedt om at indgå i det tværfaglige samarbejde med læger og sygeplejersker, mens vi i Danmark var ”heldige”, at pandemien kom senere, og det sundhedsfaglige personale kunne bygge på erfaringerne fra Italien og andre lande, hvor pandemien ramte først.

I den første tid har behandlingen af patienterne på de infektionsmedicinske afsnit og på intensiv afdelinger været i fokus. I den kommende tid vil opmærksomheden i højere grad vendes mod genoptræning og rehabilitering af alle dem, der har været hårdt ramt af covid-19 og dem, der på grund af isolation ikke har fået den fysioterapi, de havde brug for.

”Ofte overses betydningen af rehabiliteringen, der ikke får de nødvendige økonomiske ressourcer. Men netop nu er rehabilitering vigtigere end nogensinde. Nu hvor økonomien er udfordret, er det vigtigt, at rehabilitering ikke bliver glemt, men bliver prioriteret som en vigtig faktor for at sikre, at patienterne igen kommer til at kunne opretholde et uafhængigt liv og kommer til at bidrage til samfundet”, siger formanden for WCPT Emma Stoke i en pressemeddelelse.

Fokus på de ældre og dem med handicap

I den korte pjece giver WCPT deres bud på, hvordan fysioterapi kan gøre en forskel inden for følgende områder:

  • Akut behandling
  • Rehabilitering af patienter efter covid-19
  • Mennesker med handicap og svage ældre, der i en periode ikke er blevet genoptrænet
  • Mennesker der har behov for rehabilitering, men som ikke har fået det på grund af covid-19
  • Tilbagevenden til arbejde

Læs WCPT’s publikation: Briefing paper – rehabilitation and the vital role of physiotherapy

 

Del eller udskriv siden
20 kommentarer