Dansk idrætsfysioterapeut bliver international præsident

Kristian Thorborg havde et forrygende år sidste år. Her blev han både professor, medlem af DBU’s medicinske udvalg, og oveni hatten kunne han pryde sig med titlen som præsident for en international organisation.
”Beslutningen om at forbyde hovedstød hos børn i Skotland er ikke drevet af data, men af medier og følelser. Her er det vigtigt, at DBU er med til at nuancere debatten og forbedre oplysningsgrundlaget i befolkningen”, siger Kristian Thorborg, der er nyt medlem af DCU’s medicinsk udvalg.
”Beslutningen om at forbyde hovedstød hos børn i Skotland er ikke drevet af data, men af medier og følelser. Her er det vigtigt, at DBU er med til at nuancere debatten og forbedre oplysningsgrundlaget i befolkningen”, siger Kristian Thorborg, der er nyt medlem af DCU’s medicinsk udvalg.

Danmark har fået en ny international præsident. Samtidig har DBU’s medicinske udvalg fået medlemskab af den første fysioterapeut nogensinde.

Det er fysioterapeut og professor i ortopædkirurgi, Kristian Thorborg, der er trådt over tærsklen fra det nationale selskab Dansk Selskab for Sportsfysioterapi (DSSF) og ind i organisationen International Federation of Sports Physical Therapy (IFSPT) som ny præsident.

Samtidig er den er 46-årige Københavner blevet den første fysioterapeut nogensinde, som er blevet medlem af DBU’s medicinske udvalg.

”Jeg er stolt. Stolt over at være den første fysioterapeut i DBU’s medicinske udvalg, men mest af alt glad for, at der endelig er kommet en fysioterapeut med. IFSPT er en endnu større platform for fysioterapi, da det er en verdensomspændende organisation med mere end 30 nationale medlemsorganisationer, som er organiseret under det nationale fysioterapiforbund”, siger Kristian Thorborg.

Fagligt selskab - en stor støtte

Kristian Thorborg er professor med fokus på sports og ortopædisk idrætsfysioterapi. Titlen fik han i 2019, selvom den reelt først trådte i kraft den 1. januar 2020. Samme år, 2019, blev han medlem af DBU’s medicinske udvalg og præsident for IFSPT.

”Det er fantastisk på mange måder. Det har været et travlt år med masser af deadlines og ansøgninger, så jeg er glad for at være nået over målstregen”, siger han.

En stor støtte på Kristian Thorborgs karrieremæssige rejse over målstregen, er det faglige selskab DSSF, som har bakket op både økonomisk og arbejdsmæssigt. Det har de blandt andet gjort med midler fra selskabets forskningspulje, som har været med til at støtte det professorat, som Kristian Thorborg fik.

Læs mere om Dansk Selskab for Sportsfysioterapi

”DSSF er min primære organisation nationalt, det er her jeg har flest gode kollegaer og ligesindede, som brænder for idrætsfysioterapi. Uden dem ville mit arbejdsliv være meget mere kedeligt, siger Kristian Thorborg.

Fokus på skadesforebyggelse og værdier

At Kristian Thorborg er kommet med i det medicinske udvalg under den 130 år gamle Dansk Boldspil Union er lidt af en drøm, der er gået i opfyldelse.

”At komme ind i DBU’s medicinske udvalg er et drømmescenarie. Jeg har altid spillet fodbold, men jeg vidste meget tidligt, at jeg ikke ville have med fodbold at gøre direkte. Jeg ønskede at arbejde meget bredere som fysioterapeut, og det åbner posten i DBU op for. Her kan jeg være med til at påvirke fodboldkulturen på de store linjer over for skadesforebyggelse på et professionelt niveau”, siger han.

Ud over den præstigefyldte plads i DBU’s medicinske udvalg, er der for Kristian Thorborg også en helt anden og særlig grund til at glæde sig over posten, nemlig unionens fokus på god forvaltningsskik.

”Det glæder mig at komme med i en forening og et udvalg, som hører under good governance, hvilket betyder, at der også er fokus på vigtige principper som lighed, transparens og samarbejde. DBU’s slogan ”en del af noget større”, giver rigtig meget på flere planer, da fodbold i Danmark har en kæmpe rækkevidde og bidrager inden for både sociale og sundhedsmæssige områder, siger han.

IFSPT skal være ledestjerne

Kristian Thorborgs nye titel som præsident i den internationale IFSPT har også strenge til DSSF. DSSF deltager nemlig med en delegeret til generalforsamlingen i IFSPT, og igennem de sidste mange år har det faglige selskab været repræsenteret i IFSPT’s bestyrelse.

I den bestyrelse har Kristian Thorborg siddet siden 2017, indtil det repræsentantskab altså blev vekslet til en post som præsident ved udgangen af 2019.

Selvom han er stolt og glad for posten i DBU, så kalder han alligevel posten i IFSPT for en ”endnu større platform for fysioterapi” end det medicinske udvalg i DBU.

”Alle de store nationer er med, så med medlemsorganisationer som det engelske, amerikanske, australske og skandinaviske repræsenterer IFPST mere end 15.000 medlemmer tilsammen. Derudover er der efterhånden medlemslande fra alle verdensdele”, siger han, og uddyber hvordan han vil bruge IFPST som platform:

”IFSPT skal være ledestjernen, vi skal angive retningen i forhold til videreuddannelse og kompetencer på internationalt niveau. Samtidig skal vi udbrede kendskabet til det vigtige og professionelle arbejde, som idrætsfysioterapeuter udfører inden for forebyggelse og behandling af skader hos de sportsligt og fysisk aktive”, siger han.

Indsend kommentar