De ældres trivsel og fysiske og mentale sundhed skal styrkes

Forebyggelse og sundhedsfremme til ældre
Den nye publikation ”Forebyggelse og sundhedsfremme til ældre – Anbefalinger til kommunerne” er publiceret på Sundhedsstyrelsens hjemmeside sammen med en vejledning om de Forebyggende hjemmebesøg til ældre.
Find publikation om forebyggelse og sundhedsfremme og de forebyggende hjemmebesøg
Vær fysisk aktiv i mindst 30 minutter om dagen. Træn kondition og styrke to gange om ugen og husk at lave udspændingsøvelser. Spis sundt og varieret og tag D-vitamin og calcium. Sådan lyder nogle af Sundhedsstyrelsens budskaber til de ældre.
Og de fleste ved det godt. Også når man bliver ældre, skal man søge at bevare det fysiske og mentale helbred. Men netop i alderdommen kan det være svært, når sygdom, svækkelse rammer, og de nære relationer falder bort. Således falder andelen blandt ældre, der vurderer, at deres helbred er fremragende, vældig godt eller godt, med stigende alder. Og andelen, der føler sig friske nok til at gøre det, de har lyst til, falder også markant med stigende alder.
Andelen blandt ældre med et godt fysisk funktionsniveau, målt ved gode kommunikationsfærdigheder (syn og hørelse) og god fysisk mobilitet (at kunne gå på trapper eller tilbagelægge 400 m gangdistance uden hvil), falder med stigende alder.
Sundhedsstyrelsens nye publikation ”Forebyggelse og sundhedsfremme til ældre” har gode bud på, hvordan man i kommunerne kan støtte ældre borgere til at bevare et fysisk aktivt liv og støtte fysisk og mental sundhed. Anbefalingerne kan man også finde i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker.
Otte forebyggelsesområder
Der er i Sundhedsstyrelsens fokus på otte forebyggelsesområder:
- Mental sundhed
- Mad og måltider
- Fysisk aktivitet
- Overvægt
- Tobak
- Alkohol
- Seksuel sundhed
- Hygiejne
På en lang række områder slår den sociale ulighed igennem, når det handler om sundhed. Således har den ældre borgers sociale position og længde af uddannelse betydning for helbred, trivsel og levetid.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger til kommunen omfatter tiltag, der tager højde for de ældres skrøbelighed, den sociale ulighed og de muligheder og ressourcer, der er i kommunen.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet
- Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdags aktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter.
- Mindst to gange om ugen skal der indgå aktiviteter af mindst 20 minutters varighed, som vedligeholder eller øger konditionen og muskel-og knoglestyrken.
- Lav udstrækningsøvelser mindst to gange om ugen af mindst 10 minutters varighed for at vedligeholde eller øge kroppens bevægelighed. Udfør desuden regelmæssigt øvelser for at vedligeholde eller øge balanceevnen.
- Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.