Få et hurtigt overblik over Sundhedsstyrelsens retningslinjer

Pixiudgaver af Sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinjer gør det let for fysioterapeuter at få et overblik over anbefalingerne. Pixiudgaverne er publiceret her på hjemmesiden.
Her på fysio.dk kan du finde 18 forskellige pixiudgaver af NKR, som du kan bruge i dit arbejde med patienterne. Foto: iStock.

Har du brug for et hurtigt overblik over anbefalinger for behandling af hofteartrose, sklerose, mænd med prostatakræft, lumbalstenose eller svækkede ældre, kan du med fordel læse pixiudgaverne af Sundhedsstyrelsens kliniske retningslinjer (NKR), der er publiceret her på hjemmesiden, hvor du også kan finde den komplette nationale retningslinje.

Formålet med pixiudgaverne er at gøre det lettere for fysioterapeuter at implementere de nationale kliniske retningslinjer i den daglige kliniske praksis. Pixiudgaverne er udarbejdet af kvalitetskonsulenten i Enhed for Kvalitet i Danske Fysioterapeuter.

Hvordan kan du arbejde med NKR på klinikken?

Fysioterapeut Janne Dyrby er kvalitetskonsulent og har følgende råd til fysioterapeuter, der vil bruge NKR og pixiudgaverne af dem i praksis:

”Jeg vil foreslå, at man lægger et link til pixiudgaverne ind sin værktøjsbjælke på computeren. Når man har en patient med en af de problematikker, der er beskrevet, kan man på cirka et minut orientere sig helt overordnet om anbefalingerne”, siger Janne Dyrby.

Det er vigtigt at holde sig for øje, at man som fysioterapeut ikke er forpligtet til slavisk at følge de anbefalinger, som ligger i NKR, men man skal være opmærksom på, at når man vælger at fravige anbefalingerne, at være særlig grundig i sin journalføring i forhold til indikationen for den valgte behandling.

”En anden måde at arbejde med NKR på er, at man på personalemøder fast har en gennemgang af en NKR eller holder interne kurser, hvor man gennemgår relevante NKR eller pixiudgaver af dem. På den måde øger man opmærksomheden på de nationale anbefalinger”, fortæller Janne Dyrby.

Månedens pixibog – og rådgivning

Danske Fysioterapeuters nyhedsbrev Corpus præsenterer hver måned en ny pixiudgave af NKR. Denne måneds pixiudgave handler om anbefalingerne til behandling af nyopståede lænderygsmerter.

Har du brug for yderligere rådgivning om anbefalingerne, og hvordan du skal implementere dem i praksis, kan du sende en mail til Janne Dyrby (jd@fysio.dk) eller ringe på 3341 4663.

Janne Dyrby kan også rådgive, hvis du har brug for hjælp til at komme i gang med akkreditering.

Del eller udskriv artiklen
4 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Janne Dyrby

  Hej Jens.
  Tak for dit indspark.
  Pixiudgaverne blev udarbejdet af den foregående Enhed for Kvalitet. Hvis Sundhedstyrelsens arbejdsgruppe og referencerne skal noteres i pixibogs versionen, kan vi ende med at konceptet med en pixibog, som et ultrakort opslagsværk, vil forringes.
  Vi henviser derfor til Sundhedstyrelsens oprindelige version af retningslinjen, hvis man ønsker at dykke yderligere ned i referencerne, medlemmer af arbejdsgrupperne m.m..

  Fortsat god weekend.
  Janne Dyrby
  Kvalitetskonsulent
  Danske Fysioterapeuter
 • Jens Olesen

  Jeg synes også det ville klæde dem samt fremme referenceetikken, hvis de fysioterapeuter (og eventuelt andre faggrupper) der blåstempler pixiudgaverne fremgår med navns nævnelse og titel.
  God weekend
 • Vibekepilmark

  Kære Jette
  Det har du fuldkommen ret i. Der skal selvfølgelig dato og årstal på pixiudgaverne, og det vil vi få lagt på, så hurtigt som muligt.

  Venlige hilsner Vibeke Pilmark, faglig redaktør, Danske Fysioterapeuter
 • Jette Christensen

  Spændende og brugbart, men hvorfor er der ingen dato/årstal på Pixiudgaverne?
Indsend kommentar