Brug fysioterapi i stedet for tvang i psykiatrien

Fysioterapi kan forebygge meget af den stigende tvang og magtanvendelse i psykiatrien. Derfor bør fysioterapi være en central del af behandlingen af psykiatriske patienter, mener Danske Fysioterapeuter.
Foto: iStock.

Tvangsindlæggelser, tvangstilbageholdelser og tvangsmedicinering bruges stadig oftere i psykiatrien i Danmark. Det viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen, som netop er offentliggjort, og tendensen er både ærgerlig og unødvendig, siger Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter.

”Vi har meget stærk evidens for, at fysioterapi kan forebygge tvang og magtanvendelse og samtidig øge chancerne for, at psykoterapi kan gennemføres til gavn for de psykiatriske patienter. Vil man sænke behovet for magtanvendelse og give psykiatrien et klart løft, skal fysioterapi bruges langt mere målrettet i psykiatrien”, siger Tina Lambrecht.

Sundhedsstyrelsen har netop offentliggjort rapporten 'Monitorering af tvang i psykiatrien 2019'.

Konklusionen er bl.a., at der sidste år skete en stigning inden for de fleste former for tvang i nogle regioner. Stigningen følger de senere års tendens, og desuden er brugen af akut beroligende medicin og fastholdelser steget i alle regioner.

For at vende kurven bør psykiatrien lytte til de forskere, der specialiserer sig i sammenhængen mellem fysioterapi og psykiatrisk behandling, mener Tina Lambrecht. 

”Beskeden fra forskere er, at fysioterapi kan hjælpe psykiatriske patienter på en række måder. Her er anbefalingen bl.a. fysisk aktivitet som en førstevalgs-intervention til forebyggelse og behandling af patienter med nedsat mental sundhed, og det er en del af baggrunden for vores ønske om et stærkt fokus på hvordan fysioterapi kan give den psykiatriske indsats bedre forudsætninger for at lykkes”, siger Tina Lambrecht.


"Vil man sænke behovet for magtanvendelse og give psykiatrien et klart løft, skal fysioterapi bruges langt mere målrettet i psykiatrien”, siger Danske Fysioterapeuters formand, Tina Lambrecht.

Behov for specialuddannelse i psykiatrisk fysioterapi

Derfor har Danske Fysioterapeuter arbejdet hårdt for, at fysioterapeuter får en større rolle i psykiatrien, og at der helt konkret skabes kompetenceudvikling via en specialuddannelse i psykiatrisk fysioterapi.

”Vi mener, at oprettelsen af en specialuddannelse for fysioterapeuter i psykiatrien bør indgå i den aftale om et løft af psykiatrien, som er på vej fra regeringen og Danske Regioner. Og vi har oplevet en så stor politisk lydhørhed både på Christiansborg og i regionerne, at vi er meget optimistiske”, siger Tina Lambrecht.

Danske Fysioterapeuter har haft en positiv dialog med bl.a. Sundhedsministeriet, Danske Regioner, Sundhedsstyrelsen og flere politiske partier.

Hent rapport om tvang i psykiatrien på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Del eller udskriv siden
7 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Ruben Bredholt

  Kære Michael Timmermann

  Mange tak for dine inputs!
  Jeg har sendt et svar på din mail.

  Mvh.
  Ruben Fjord Bredholt
 • Michael Gilling Timmermann

  Kære Ruben m.fl.
  Jeg har mange ideer og tanker omkring udviklingen af vores fagområde. Er så småt begyndt at arbejde hermed og vil rigtig gerne bidrage med deltagelse i bl.a. projekter og forskning.
  Dog kræver det at vi får midler hertil og byder os til ift. både at få en del af "kagen" på de 600 millioner og indgår i en samlet 10 års plan for psykiatrien.

  Mvh.
  Michael Timmermann
  Souschef for ergo og fysioterapeuter i PCK
  michael.timmermann@regionh.dk
  tlf. 40275866
 • Susie Maj Kaalund

  Jeg arbejder i psykiatrien og finder også fysioterapeutens rolle vigtig. I min hverdag er jeg på et intensivt afsnit, hvor jeg indgår i det forebyggende arbejde.
  Jeg har desværre ikke set den "meget stærke evidens", som Tina L. siger der er. Er det nogle, som har kendskab til den evidens Tina L. kan tale om?
  For fire år siden skrev jeg min BA omkring emnet og der var evidensen ikke slående.

  Mine kolleger og jeg vil være glade for hjælpen til vores videre arbejde indenfor psykiatri og forebyggelse af tvang og magtanvendelse.

  Mvh Susie Kaalund
 • Ruben Bredholt

  Kære Hans Henrik

  Mange tak for dit bidrag. Jeg er meget enig - særligt i psykiatrien kan berøringspotentialet spille en helt central rolle. (PS. Jeg har sendt et mere fyldestgørende svar på din mail).

  Mvh.
  Ruben Fjord Bredholt
  HB-medlem
 • Jens Olesen

  Hans Henrik - spot on - my friend - reaching out and touching is everything in physiotherapy
 • Hans Kleinert

  Jeg har arbejdet med psykiatri og psykosomatik i mere end 40 år og har en stærk fornemmelse af, at fysioterapi kan komme til at spille en endnu mere fremtrædende rolle i psykiatrien.

  Det er mit indtryk at træningsdelen overalt får mere og mere plads i behandlingen. I hvert fald styrke og cardio/kondi. Men også kropsbevidsthedstræning (bat mm) og mindfulness fylder mere.

  Det er ubestrideligt at der er brug for alt dette, men berøringsaspektet er overset i katastrofal grad. Vi har brug for uddannelse i og forståelse for, hvad der sker når vi berører og berøres. Og for at få afprøvet hvor det giver mening at benytte sig af berøringsintervention i fh t angst, stress, smerter og depression.

  Det er et privilegium for standen, at det er legitimt at berøre patienter. Men desværre er der ikke nogen reel forståelse for hvilken kraft, hvilket behandlingspotentiale der ligger her og venter, ikke mindst i psykiatrien.

  Mvh Hans Henrik Kleinert

 • Ruben Bredholt

  Det er alarmerende at tvang og magtanvendelse fortsat er stigende i psykiatrien, særligt når man tænker på, at netop dette område de sidste par år har haft ekstra stor bevågenhed. Det kalder på nytænkning og måske endda på helt nye måder, at forstå og tilgå de mange patienter, som i dag er en del af psykiatrien. Derfor er det også vigtigt, at vi som profession byder os til med vores faglighed og kompetencer - særligt den del af vores viden, som kan hjælpe patienterne med at navigere i forholdet mellem kropslige og psykiske symptomer. Der er ingen tvivl om, at fysioterapi kan være med til at spille en afgørende rolle, og derfor håber jeg også at fysioterapien tænkes med og anerkendes i den (stadig) længe ventede 10-års plan for psykiatrien. Der er heller ingen tvivl om, at oprettelsen af en specialuddannelse for fysioterapeuter i psykiatrien vil kunne styrke fagets position inden for området, og at specialuddannelsen samtidig vil kunne bidrage med anerkendelse til de mange fysioterapeuter, som har valgt at dedikere deres faglighed og arbejdsliv til psykiatrien.
  Og ikke mindst - så vil en nytænkning også kræve, at der nogle steder i psykiatrien sker en kulturændring; Så man sikrer at fysioterapeuterne har ordentlige faciliteter, sikrer de rette remedier til at tilbyde behandling, sikrer at fysioterapeutiske interventioner ikke bliver konverteret til andre opgaver og sikrer at krop og kropslige symptomer ikke bliver overset i den samlede behandlingsplan, samt at der kommer et langt større fokus på forebyggelsespotentialet.

  PS.
  Hvis du brænder for psykiatri eller mental sundhed og går rundt med kreative tanker eller nye ideer til hvordan vi som profession kan løfte psykiatrien - så vil jeg meget gerne høre dem.

  Mvh.
  Ruben Fjord Bredholt
  HB-medlem
  rb@fysio.dk
Indsend kommentar