Inspiration til ældres hjemmetræning

Ældre i isolation risikerer at miste funktionsevne. Derfor har en gruppe australske forskere lanceret en ny hjemmeside, der præsenterer tre enkle træningsprogrammer og giver gode råd om fastholdelse af træning.
Foto: iStock.

Der er mange følgevirkninger af corona-epidemien, og især ældre rammes hårdt. For de ældre har ikke kun øget risiko for at få covid-19, men har også øget risiko for at miste knogle- og muskelmasse. De manglende muligheder for socialt samvær og angsten for at komme udenfor påvirker aktivitetsniveauet. Især for svækkede ældre vil epidemien let komme til at føre til yderligere funktionstab.

Men hvordan kan de ældre bevare motivationen og komme i gang med at træne, når de ikke har meget plads og er tvunget til at holde sig indendørs?

Det har en gruppe australske forskere, flere af dem fysioterapeuter, givet et kvalificeret bud på. De har lanceret en helt ny hjemmeside målrettet den ældre del af de australske befolkning. Hjemmesiden henvender sig til både borgere, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale, og sproget er engelsk.

Træningsprogrammer i tre niveauer

Målet med den nye hjemmeside er at give borgerne og fysioterapeuter gode ideer til, hvordan de ældre kan holde sig aktive i hjemmet og med et enkelt træningsprogram bevare så meget af funktionsevnen som muligt.

Da øvelserne er kendte og illustrerede med tegninger, vil de fleste danske ældre også kunne bruge øvelsesarkene med træningsdagbog, der kan downloades fra hjemmesiden.

Øvelserne har fokus på balance, styrke i benene og udholdenhed og øvelserne er tilrettelagt, så udførelsen af dem bliver så sikker som muligt. Der er tre niveauer for træningen, så det er muligt at vælge det program, der passer bedst til den ældres funktionsniveau.

Ideen bag hjemmesiden er, at fysioterapeuter og sundhedspersonale anbefaler de ældre at bruge websitet som inspiration og gennemføre øvelserne dagligt og føre dagbog over træningen.

Da det for mange er svært at holde motivationen oppe, har de australske forskere formuleret en række gode råd, der kan hjælpe dem med at fastholde træningen.

Fysioterapeuter kan bruge websitet til inspiration. Del gerne jeres erfaringer med websitet eller andre træningsprogrammer for ældre i kommentarfeltet nedenfor.

Få inspiration på den australske hjemmeside om sikker hjemmetræning

Del eller udskriv siden
4 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Daniel Grundström Ibsen

  Tak Morten og Charlotte... for gode kommentarer.

  Og tak Charlotte for svar. Ja, nu i disse tider er det nok mange der kigger i denne retning.

  Du har fuldstændig ret Morten, det er dejligt at nogle dygtige forsker vil dele denne viden og materiale. Vi har brug for mange resurser og forskellige materiale, for at hjælpe de ældre og forebygge kraftigt tab af funktionsevne.

  Vi kan gøre meget sammen!

  De bedste hilsner
  Daniel Grundström Ibsen
 • Morten Tange Kristensen

  Tusind tak skal du ha Vibeke for at Danske Fysioterapeuter promovere denne hjemmeside udarbejdet af vores internationale fysioterapeut kollegaer, heriblandt flere højt estimerede forskere, der på fineste vis også repræsenterer vor faggruppe internationalt.
  Væsentligt, så kan alt materiale, videoer mm på hjemmesiden tilgås kvit og frit, worldwide, uden abonnement eller annoncer der forstyrrer formålet; at bidrage til at ældre bliver ved med at være fysiske aktive, forebygge faldende funktionsevne og faldepisoder der kan have katastrofale følger for den enkelte.
  Bedste hilsner
  Morten Tange Kristensen
  Lektor og seniorforsker
  Amager-Hvidovre Hospital
 • Charlotte Larsen

  Det er der nok mange der har - men rigtig godt med fokus på, hvad vi har kendskab til fysioterapeuter arbejder med i vores eget lille land.
  FTR Charlotte Larsen København
 • Daniel Grundström Ibsen

  Hej,
  Tak for en god og interreseret artikel.

  Men Det er interessent at I skriver om nogle på den anden siden af jorden, når vi har noget her i Danmark...

  Jeg har lavet træningsforløb for ældre med fokus på kropsdele: nakke, skuldre, lænd, hofte/knæ og fødder.
  Målgruppen er ældre med diverse gigtproblematikker men også dem der fået diverse overbelastningsskader.

  Kontakt mig gerne, hvis I vil skrive en artikel om mig og virksomheden AKTIV FOR LIVET.

  Se mere på aktivforlivet.com

  De bedste hilsner Daniel
Indsend kommentar