Ny app skal afhjælpe smerter og samle ny viden

De fleste smerter fra muskler og led kan mindskes med den rette træning. En ny app skal hjælpe med at komme i gang med træningen og indsamle data om, hvordan sundhedsapps virker på at reducere folks smerter.
Appen 'TrænSmertenVæk' kan hentes gratis fra APP store eller Google Play

Hvorfor vente på at smerterne fra ryggen eller nakken går væk, når de fleste med træning kan mindske eller helt få bugt med smerterne?

Det ønskede fysioterapeut, ph.d. og seniorforsker David Høyrup Christiansen ved Arbejdsmedicin i Herning at gøre noget ved. Han fik ideen til appen TrænSmertenVæk, der gør det nemt for den praktiserende læge at sætte træningen i gang.

Appen er udviklet i samarbejde med sundhed.dk, Region Midtjylland, Region Nordjylland og Læge- og Patienthåndbogen og blev første gang præsenteret i forbindelse med Lægeforeningens Lægedage, der blev afholdt i efteråret 2019.

"Med appen ønsker vi at øge patienternes evne til at håndtere smerterne selv. Appen indeholder individuelt tilpasset information, relevante træningsøvelser og redskaber til monitering - samlet ét og samme sted. På den måde får patienten nem og direkte adgang til evidensbaseret information og træning, når de har mest brug for det," siger David Christiansen og fortsætter:

"Appen guider dem til, hvordan de bedst håndterer deres smerter, samt giver dem et visuelt overblik over egen udvikling via opsamling af data. Appen vil altså være en hjælp for både lægen og patienten i konsultationen. Lægen får mulighed for at henvise til et gratis, evidensbaseret værktøj, og patienten får mulighed for aktivt at deltage i egen behandling." 

David-Hoyrup-Christiansen.png
David Høyrup Christiansen har fået ideen til appen og har været med til at udvikle den. Foto: Rune Borre-Jensen, Region Midtjylland.

Smerter i muskler og led

TrænSmertenVæk er udviklet til alle, der har ondt i nakke, skulder, ryg, hofte eller knæ. Det er planen, at den senere også kommer til at omfatte andre problematikker.

Og man behøver ikke nødvendigvis at have trænet før for at kunne bruge appen, da øvelsesprogrammet er bygget gradvist op med tre niveauer, så alle kan være med.

"Der vil naturligvis være en gruppe patienter, der ikke selv kan træne deres smerter væk, men som har et behov for at komme videre til en fysioterapeut," understreger David Høyrup Christiansen.

"Appen er specifikt udviklet med henblik på almen praksis, men den kan absolut være relevant til hjemmetræning hos både fysioterapeuter og kiropraktorer – måske især fysioterapeuter i lægepraksis," siger David Christiansen.

Brugerne af appen har desuden mulighed at deltage i et forskningsprojekt, der skal sikre, at appen opdateres og justeres med udgangspunkt i de erfaringer som sundhedspersonale og brugerne har med at bruge den.

Læs vilkår og betingelser for anvendelsen af TrænSmertenVæk på sundhed.dk 

 

Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar