Økonomisk kompensation på vej til trængte klinikker

Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup kan selvstændige fysioterapeuter se frem til kompensation for en del af både tabte indtægter og faste udgifter. Det kom frem på dagens pressemøde om regeringens forslag til kompensation til særligt ramte erhverv.
"Vi vil nu presse på for, at den nødvendige kompensation bliver udbetalt hurtigst muligt”, siger formand Tina Lambrecht.

”Vi giver mulighed for, at for eksempel den lille frisør eller den selvstændige fysioterapeut kan blive ved med at have en indtægt i perioden, hvor vi beder om deres hjælp til at afbøde en sundhedskrise”. Sådan faldt ordene fra erhvervsminister Simon Kollerup på dagens pressemøde.

Sammen med finansminister Nicolai Wammen fremlagde han en række tiltag, der skal kompensere virksomheder for de tab, de lider i forbindelse med begrænsning af corona-smitten.

Den kompensation, regeringen foreslår Folketinget, falder på et tørt sted, lyder det Danske Fysioterapeuters formand, Tina Lambrecht:

”Selvstændige fysioterapeuter og klinikker har nu i en uge stået uden indkomst, og fremtiden er mere end usikker for både den lille selvstændige indlejer og de større klinikejere. Vi har derfor gjort sundhedsordførere, erhvervsordførere og ministerier opmærksomme på, hvor helt igennem uholdbar situationen er. På den baggrund er det positivt, at vi har mødt lydhørhed, og at regeringen nu tydeligt viser, at de tager vores og andre selvstændiges udfordringer alvorligt”, siger Tina Lambrecht. 

Fortsat tæt politisk dialog

Hun understreger, at dagens pressemøde er et klart lyspunkt, men at selv den mest positive tolkning af de to ministres udmeldinger ikke rokker ved, at praksissektoren for fysioterapi går en hård tid i møde.

”Der er en række forskelle på, hvordan traditionelle erhvervsvirksomheders økonomi er skruet sammen, og hvordan virkeligheden ser ud for fysioterapeutiske klinikker og for vores selvstændige medlemmer. Derfor kommer vi til at fortsætte den positive dialog med politikerne om, hvordan man bedst hjælper vores praksissektor gennem krisen”, siger Tina Lambrecht.

I dag har Danske Fysioterapeuter derfor fulgt op på vores succesfulde henvendelse mandag og sendt alle Folketingets partier en beskrivelse af tiltag, der kan begrænse krisens skadevirkninger for fysioterapeuter og dermed sikre, at vi bevarer job og klinikker i praksissektoren. Danske Fysioterapeuter er desuden i direkte kontakt med flere af Folketingets partier forud for aftenens forhandlinger, hvor regeringen vil søge opbakning til hjælpepakken blandt Folketingets øvrige partier.

Kontant tilskud til faste udgifter og omsætning

På pressemødet sagde Simon Kollerup, at regeringen vil give et kontant tilskud på op til 80 pct. af de beløb, særligt udsatte virksomheder skal betale i faste udgifter. Samtidig vil regeringen kompensere selvstændigt erhvervsdrivende med store fald i omsætning. Regeringen skal dog først forhandle med Folketingets partier om kompensationsordningerne, ligesom det skal fastlægges hvilke brancher og virksomheder, der rammes særligt hårdt af corona-krisen og dermed er berettiget til kompensation.

”Når man nærmest over natten mister hele sin omsætning på ubestemt tid, så er man helt ualmindeligt hårdt ramt. Derfor har jeg ikke fantasi til at forestille mig andet end, at fysioterapeuter i praksissektoren falder i kategorien særligt hårdt ramte virksomheder. Vi vil nu presse på for, at den nødvendige kompensation bliver udbetalt hurtigst muligt”, siger Tina Lambrecht.

Vil du vide mere?

Formand Tina Lambrecht kan kontaktes gennem pressechef Frederik Faurby på telefon 51 34 43 77.

Se dagens pressemøde her på Altinget.dk

Læs mere om regeringens forslag til hjælpepakke på Erhvervsministeriets hjemmeside.

Del eller udskriv artiklen
10 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Pernille Pedersen

  Hvis man er pålagt at lukke sin virksomhed, vil man, i regeringens nye økonomiske hjælpepakke, få 100% refusion af virksomhedens udgifter. Hvorledes forholder Danske Fysioterapeuter sig til dette?
  Som ejer af en fysioterapiklinik med faste udgifter på >100.000,-/mdr, betyder dette rigtig meget!
  Vi har grundet forsigtighedsprincippet og den, (heldigvis) førende holdning blandt fysioterapeuter i privat praksis, valgt at lukke ned på vores matrikel fra og med denne uge. Dog har vi, efter anbefalinger fra Jer, åbnet op for vurdering af behandling til kritiske patienter. Vi formoder dog ikke, at vores klinik vil komme til at varetage denne funktion, da disse patienter i forvejen er i risikogruppe for alvorlige symptomer ved smitte. Vores klinik har da også været helt lukket den forgangne uge og uden nye henvendelser.
  Hvis COVID-19 sitationen ikke ændres i de kommende måneder, hvilket prognoserne umiddelbart viser, da har det MEGET stor betydning for de enkelte klinikker at vide, hvorvidt vi indgår i pålagt nedlukning eller ej! Er par enkelte øvelsesprogrammer kan det muligvis blive til, men dette opvejer ikke muligheden fra at få 100% refusion af udgifter som massører, frisører og andre med nær kropskontakt står overfor at modtage. Hvordan skal vi forholde os til ovenstående? Hilsen en frustreret klinikejer, som forsøger at holde sammen på det hele og hvor 20% af udgifterne langt overstiger de 23.000,- som vi står til at kunne modtage til egen husholdning. Håber I kam se problemet...
 • Ruben Bredholt

  Kære fysioterapeuter
  Det føles allerede som om denne krise har varet i flere uger, selvom det ikke er tilfældet.
  Men ikke desto mindre er det på sin plads, at give jer anerkendelse for den store indsats i gør:
  Respekt; til alle de offentlige fysioterapeuter som møder på arbejde i denne tid og hjælper et presset sundhedsvæsen.
  Respekt; til alle de TR’ere som støtter og rådgiver deres kollegaer, mens de navigerer i ukendt terræn.
  Respekt; til alle de fysioterapeutiske ledere som holder hovedet koldt og viser vejen for deres medarbejdere.
  Respekt; til alle de praktiserende fysioterapeuter, som på meget kort tid skulle træffe store og svære beslutninger på et vanskeligt grundlag - jeres hurtige omstilling har haft afgørende betydning, og det er fantastisk at se alle de telemedicinske og onlineløsninger som blomstrer frem over hele landet til gavn for danskerne.
  Respekt; til alle de fysioterapeuter som har tilmeldt sig regionernes corona assistance.
  Respekt; til DSF, de faglige selskaber, fraktionerne og sektionsbestyrelserne for hurtig indsamling og deling af viden, samt politisk engagement og pragmatisme.
  Respekt; til hele sekretariatet, som har ligget vandret og knoklet dag og nat for alle vores medlemmer.
  Respekt; til underviserne på professionsskolerne og til de kliniske undervisere for at guide og rådgive de studerende i en svær situation.
  Respekt; til alle de fysioterapeuter som udviser samfundssind, støtter hinanden og bliver hjemme.
  Respekt; til regionsformændene og de øvrige HB-medlemmer for mod, dialog og handlekraft.
  Og ikke mindst; Respekt til formanden for at holde ufattelig mange bolde i luften, mens foreningen holdes sammen.

  Vi kender endnu ikke omfanget eller konsekvenserne af denne voldsomme krise, men respekt og anerkendelse skal der lyde herfra til alle medlemmer og til de initiativer som er sat i værk landet over.

  Hvis jeg kan være behjælpelig med noget, så er I velkomne til at skrive eller ringe.

  E-mail: rb@fysio.dk
  Telefon: 28340621

  Ruben F. Bredholt
  Stolt HB-medlem
 • Aske Skovbo

  Jeg undrer mig over det minimum på 15.000,- pr. måned der er meldt ud som grænse for at man kan få økonomisk kompensation. Det rammer jo ekstra hårdt mindre virksomheder og start-ups. Jeg selv driver min klinik på deltid ved siden af et selvfinansieret studie, så dette udspil vil ramme mig ekstremt hårdt, da jeg så ikke kan få det til at køre rundt. Arbejder i også for en løsning til os mindre selvstændige og nyopstartede?
 • Michael D

  Henrik Lauridsen: I eksemplet her https://em.dk/media/13488/faktaark_midlertidig-kompensationsordning-for-selvstaendige.pdf

  Bruger de gennemsnitslig månedentlig omsætning fra 2019. Ved ikke om det bliver sådan i dette tilfælde også, men det kunne da godt tyde på dette?
 • Esben Riis Danske Fysioterapeuter

  Kære Lars Henrik og Henrik
  Godt I skriver. Vi har desværre ikke flere informationer før pakken bliver offentliggjort senere i dag. Så tygger vi den hurtigst muligt igennem med de bekymringer der er for vores branche.

  Med venlig hilsen
  Esben Riis
  Danske Fysioterapeuter
 • Henrik Lauridsen

  Et opklarende spørgsmål. De 40 % omsætningsfald, punkt 2. Hvad er de 40% taget af, er det månedsomsætning 3 måned eller årsomsætning for 2019?
 • Birgitte Brabrand

  Stor tak for det kæmpe arbejde I laver for os i disse dage :)
 • Lars-Peter Jensen

  Flot flot arbejde - ros til jer der kæmper.

  Havner klinikejeren mellem 2 stole, hvis klinikken er drevet som Aps?

  De ansatte som sendes hjem med løn, vil ejeren få lønkompensation for - (max 23.000)
  Lejere vil selv få kompensation pga. tab i omsætning (max 23.000)
  Hvis klinikken var drevet som personligt ejet, vil ejeren få kompensation pga. tab i omsætning (max 23.000)
  Hvad sker der, hvis klinikken er drevet som Aps? Klinikejeren er ansat, men er ikke sendt hjem, og kan derfor ikke får lønkompensation
  Klinikejeren har ikke et cvr.nr. som selvstændig, så ejeren vil vel ikke få kompensation, trods omsætningstab på 100%
  Og hvad hvis der er 2 eller 3 ejere af "Klinik Aps" - stadig kun et cvr.nr. Hvis det var personlig ejet ville ejererne hver få kompensation.

  Havner Aps-ejeren mellem 2 stole?
 • Tine Hasselbrinck Mads E

  Ja det er rigtigt forstået.
  Det er regeringens forslag.
  Der forhandles lige nu på Christiansborg med alle partier.
  Dfys er helt tæt på og afventer.

 • Jan Sørensen

  Jeg hørte radioavisen kl 14 på p1.
  N. Wammen fremlagde en plan for økonomisk kompensation.....
  For indlejere:
  Som jeg forstår oplægget, er der mulighed for, at få op mod 75% af sin indtægt dækket. Dog højst ca 23.000.
  Er det rigtigt forstået?
  Hører gerne fra folk, der har forstand på det.
  Vh Jan Sørensen fysioterapeut. Indlejer.
Indsend kommentar