Trods stærk hjælpepakke: Stadig risiko for klinikkerne

Folketingets partier er i dag blevet enige om en økonomisk hjælpepakke for selvstændige. Pakken rummer stærke elementer, men der er fortsat risiko for klinikdød, mener formanden for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht.

”Hjælpepakken er udtryk for stor politisk handlekraft og er et kæmpe skridt i den rigtige retning. Men den er langt fra en garanti for, at alle klinikker stadig kan køre videre, når krisen kommer under kontrol”. Det er den umiddelbare reaktion fra Tina Lambrecht oven på fremlæggelsen af Folketingets hjælpepakke til selvstændige og mindre virksomheder.

Tina Lambrecht kvitterer for den store lydhørhed fra både ministerier og Folketingets ordførere, men hun peger på, at selvstændige fysioterapeuter som autoriserede sundhedspersoner ikke er traditionelle virksomheder. Derfor skyder dagens corona-hjælpepakke på enkelte punkter forbi, hvis målet er at holde hånden under selvstændige fysioterapeuter og klinikker.

Blandt de gode elementer i hjælpepakken er kompensationen for tabt indtægt på op til 23.000 pr. måned for selvstændige, hvis virksomhed som konsekvens af corona-krisen forventer at opleve omsætningstab på minimum 30 pct. Dette gælder også for:

 • Nystartede selvstændige, der er blevet registreret senest 1. februar.
 • Klinikker med flere ejere, hvor der gives kompensation pr. CPR-nr.
 • Bijobbere i klinikkerne, der har en B-indkomst på minimum 180.000 kr. i 2019.

Til gengæld er det ikke muligt at få denne kompensation for tabt indtægt, hvis man har en virksomhed med over 10 fuldtidsansatte, hvilket Danske Fysioterapeuter før gårsdagens politiske forhandlinger har problematiseret. Tina Lambrecht siger:

”Dette princip er alligevel kommet med i den vedtagne hjælpepakke, hvilket desværre udelukker nogle selvstændige fysioterapeuter fra at modtage denne type kompensation. Vi vil naturligvis holde fast i det argument over for politikerne”.

Et andet element i hjælpepakken er kompensation til virksomheder udsat for en stor omsætnings­nedgang, som betyder, at de kan få godtgjort dokumenterbare faste udgifter, herunder fx husleje, renteudgifter og kontraktbundne udgifter. Kompensationsgraden er fastsat som følger:

 • 80 pct., hvis omsætningsnedgangen har været på 80-100 pct.
 • 50 pct., hvis omsætningsnedgangen har været på 60-80 pct.
 • 25 pct., hvis omsætningsnedgangen har været på 40-60 pct.

Danske Fysioterapeuter mener ikke, at dette er en tilstrækkelig håndsrækning til de trængte klinikker. Tina Lambrecht siger:

”Som autoriserede sundhedspersoner har fysioterapeuter et særligt ansvar for at hindre smitte­spredning, især for de udsatte grupper, der ofte er patienter på klinikkerne. Det betyder, at der vil være selvstændige fysioterapeuter, der allerede nu f.eks. oplever en omsætningsnedgang på 70-80 pct., og de vil kun modtage kompensation for 50 pct. af deres faste udgifter. Problemet er, at de skal dække den anden halvdel af udgifterne ved at trække på en egenkapital, de ofte ikke har.”

Tina Lambrecht mener, at det er nødvendigt med en højere kompensationsgrad for de trængte klinikker, hvis vi skal undgå klinikdød. Hun håber, at det stadig er muligt at få forbedringer på plads i hjælpen til selvstændige, og ser frem til at bidrage til arbejdet med konkretisere de enkelte elementer i aftalen om hjælpepakken.

Se dagens politiske aftale om hjælpepakke på Erhvervsministeriets hjemmeside

Se også FAQ: Statens hjælpepakker – Hvordan får du kompensation?

 

Del eller udskriv artiklen
27 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Gitte Bolby

  Det viser sig at DF og SALS, Tine Hasselbeck Madsen (og sikkert mange andre Fraktioner/Sektioner) er i fuld gang med at kæmpe for vores vilkår
  - til alles, og til samfundets, fordel

  Rigtig god arbejdslyst
  vi krydser fingre
  og kæmper med Jer
 • Lars Kristensen

  Kære Marcus
  Prøver blot at få dig til at forstå, at dette er ikke en konflikt mellem ansatte og klinikejere, hvor du som ansat fraskriver dig ethvert ansvar. Hvis du kom lidt op i helikopteren vil du forstå, at den tsunami der lige har ramt os, ikke bare rammer klinikejerne som står med store udgifter, ingen indkomst og potentielle kæmpe tab, og som følge af dette kommer, til at kæmpe for deres fremtidige eksistens. Den kommer også til at ramme dig som ansat, da du potentiel ikke har nogen fremtidig arbejdsplads. Tænk istedet ligesom Gitte Bolby, som er proaktiv og tænker hvad kan jeg gøre for min arbejdsplads, og ikke hvad den skal gøre for mig.
  Dbh
  Lars Kristensen
 • Lars Kristensen

  Kære Marcus
  Prøver blot at få dig til at forstå, at dette er ikke en konflikt mellem ansatte og klinikejere, hvor du som ansat fraskriver dig ethvert ansvar. Hvis du kom lidt op i helikopteren vil du forstå, at den tsunami der lige har ramt os, ikke bare rammer klinikejerne som står med store udgifter, ingen indkomst og potentielle kæmpe tab, og som følge af dette kommer, til at kæmpe for deres fremtidige eksistens. Den kommer også til at ramme dig som ansat, da du potentiel ikke har nogen fremtidig arbejdsplads. Tænk istedet ligesom Gitte Bolby, som er proaktiv og tænker hvad kan jeg gøre for min arbejdsplads, og ikke hvad den skal gøre for mig.
  Dbh
  Lars Kristensen
 • Gitte Bolby

  Kære Tina Lambrecht
  Vi DF ikke nok kæmpe for at åbne for muligheden for “at vi må arbejde” mens vi er under lønkompensations-pakken, således at vi kan hjælpe virksomheden med at holde kundegrundlaget intakt til genåbningen. vi hentyder til ‘ikke indkomstberettigede opgaver’, som kan støtte vores kunder. Fx Skype og telefon rådgivning og instruktion. Således undgår vi også, at for mange vil risikere uoprettelige skader og funktionstab indtil de må komme i klinikken igen. Der er også andre administrative opgaver, vi med fordel vil kunne lave, for at ruste klinikken til genåbning på bedst muligt grundlag. Håber I har indflydelse og gør intensivt brug af denne
  Mvh vi ansatte på klinik, Gitte
 • Marcus Ellgaard

  Jeg skrev oprindeligt bare en kommentar for at svare på en andens spørgsmål. Det var ikke lige meningen at der skulle opstå så meget debat pga det. Skrev jo egentlig bare det som danske fysioterapeuter også skriver - at ansvaret ligger hos klinikejeren. Men afslutter den her. Ikke mere mudderkasteri.
  Vh Marcus
 • Peter Lehn Petersen

  Hej Marcus

  Jeg synes din sidste kommentar
  " Man har jo trods alt selv valgt at være klinik ejer og ved forhåbentlig hvilket potentiel risiko der er økonomisk. Ikke at nogle havde forventet en krise som denne.
  Vh Marcus "
  taler meget for sig selv og er totalt irrelevant og uden forståelse for alvor situationen er for mange klinikker, som mister 100 % omsætning dag 1. og måske er potentielt lukningstruet

  Mvh Peter
  Klinikejer
 • Peter Lehn Petersen

  Hej Alle

  Her er en superinterssant artikkel som giver et hel andet perspektiv på COVD-19:
  Vi er ved at smadre vores samfund for at redde mennesker, som alligevel vil dø:

  https://hinnerupfys-my.sharepoint.com/:i:/g/personal/peter_hinnerup-fys_dk/Ef8aw_Oe4QNIvOZga7YIqYYBMjR9n7OcUZww__kEeeT0HA?e=LHRDOd

  God søndag

  Peter
 • Marcus Ellgaard

  Kære Lars Christensen. Er ikke helt sikker på hvor du vil hen med det du skriver. Selvfølgelig vil jeg indgå en fair aftale med min arbejdsgiver hvis det kommer til det. Men vil da mene at den dag man vælger at være klinik ejer bør man også være forberedt på at man har et ansvar over for sine ansatte ift løn osv. Man har jo trods alt selv valgt at være klinik ejer og ved forhåbentlig hvilket potentiel risiko der er økonomisk. Ikke at nogle havde forventet en krise som denne.
  Vh Marcus
 • Lars Kristensen

  Kære Marcus Ellgaard

  Med den solidaritet som du udviser overfor din arbejdsgiver og samtlige klinikejere i det ganske land, er du da helt sikker på at have et fremtidig arbejde i praksissektoren. Håber din klinikejer følger med i denne korrespondance.
 • Anders Christoffersen

  Hvordan ser regnestykket ud for selvstændige indlejere:

  Indtil videre ser det ud til at være 100% omsætningstab resten af Marts og meget begrænset aktivitet fremadrettet med mindre Sundhedsstyrelsen ændrer retningslinjer

  Det kunne være meget rart at vide om man skal søge supplerende arbejde i anden branche da Hospitalsvæsenet ikke har ringet endnu 😀

  Hvordan ser hjælpepakkens regnestykke ud for indlejere ved f.eks. et gennemsnitligt omsætningstab på 90% i 3 måneder. Lyder omsætningen så bare på 23.000 + de 10% man kan opretholde.

  Det kunne være fedt med nogle regneeksempler at forholde sig til 😀

Se flere
Indsend kommentar