Bliv fysioterapeut i psykiatrien

En ny kampagne sætter fokus på karriereveje for fysioterapeuter i psykiatrien.
I kampagnen kan du møde fysioterapeut Julie Hinnerfeldt, som er ansat på Afdeling for Depression og Angst, AUH Psykiatrien. Foto: Thomas Søndergaard.

Psykiske lidelser rammer hver femte borger i Danmark og er blandt de hyppigste lidelser i vores samfund. Som fysioterapeut møder man mennesker med psykiske lidelser i alle områder af sundhedsvæsenet.

”Fysioterapi spiller en central rolle i psykiatrien. Alligevel er fysioterapeuter en lille faggruppe på området, hvilket kan skyldes manglende viden om, den forskel fysioterapi gør i behandlingen af mennesker med psykiske lidelser. Det er en skam,” siger Kirsten Spanggaard, formand for Dansk Selskab for Fysioterapi i Psykiatri og Mental Sundhed.

Selskabet har netop skudt en kampagne i gang, støttet af Sundhedsstyrelsen, som skal give fysioterapeuter viden om de mange karriereveje, der findes i psykiatrien. Og de spænder vidt, fortæller Kirsten Spanggaard, som nævner alt lige fra specialisering indenfor forskellige grene af psykiatri over udviklingsarbejde, forskning og ledelse.

Hun ser et stort potentiale i at øge kendskabet til karriereveje i psykiatrien for fysioterapeuter.

”Fagligt set er det utroligt givende at arbejde med mennesker med psykiske lidelser, og derfor er vi meget tilfredse med, at Sundhedsstyrelsen sætter fokus på at området”, fortsætter Kirsten Spanggaard.

Personlige fortællinger fra fysioterapeuter

Kampagnen består af en pjece, der udkommer med Fysioterapeuten nr. 1 2021, og en temaside på fysio.dk med podcasts og portrætter af fysioterapeuter, der arbejder indenfor området.

Derudover har Dansk Selskab for Fysioterapi i Psykiatri og Mental Sundhed udarbejdet en rapport til Sundhedsstyrelsen, som beskriver fysioterapeuters roller og kompetencer.

I spidsen for projektet står Sofia Dam Dahl, som er cand.scient. i fysioterapi og til daglig klinisk underviser ved Psykiatrisk Center Glostrup. Hun været pennefører på rapporten, godt hjulpet af en projektgruppe.

”Når man brænder for at arbejde med mennesker med psykiske lidelser, som jeg gør, er det en stor tilfredsstillelse at få lov at fortælle om det til den brede skare af fysioterapeuter,” fortæller Sofia Dam Dahl.

”I formidlingen af projektet har vi valgt at lade personlige fortællinger fra fysioterapeuter i psykiatrien være det bærende element. Det kan de fleste langt bedre relatere til end lange rapporter. Jeg er utroligt stolt af det arbejde, vi har lavet og håber, at det vil være med til at få mange, mange flere fysioterapeuter til at søge ind i psykiatrien”, afslutter Sofia Dam Dahl.