Dansk prisvinder ved verdenskongres i fysioterapi

Cecilie Rud Budtz vandt en pris for bedste e-poster præsentation ved verdenskongressen i fysioterapi, som løb af stablen online i sidste uge.
”Jeg tror, at jeg vandt prisen, fordi studiet er robust, simpelt og let forståeligt, samtidig med at det giver rigtig brugbar viden om, hvor mange patienter der er med alvorlige sygdomme i fysioterapipraksis,” siger Cecilie Rud Budtz. Foto: Søren Braad Andersen, Hospitalsenheden Vest.

Ved verdenskongressen i fysioterapi d. 9.-11. april vandt Cecilie Rud Budtz prisen for bedste e-poster præsentation i kategorien Early career researcher. Cecilie Rud Budtz er fysioterapeut og ph.d.-studerende ved Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Herning.

”Jeg er rigtig stolt, fordi det er et kæmpe skulderklap. Det er jo altid rart, men især tidligt i en forskerkarriere, hvor jeg nogle gange kan være i tvivl om det er godt nok, det jeg laver,” siger Cecilie Rud Budtz.

Uopdaget alvorlig sygdom hos patienter med muskuloskeletal henvisning

Cecilie Rud Budtz præsenterede resultater fra studiet “The prevalence of serious pathology in musculoskeletal physiotherapy patients – a nationwide register-based cohort study.”

Projektet er en del af hendes igangværende ph.d., der undersøger, hvordan praksisfysioterapeuter løser opgaven med at opdage alvorlig sygdom hos deres patienter. Resultaterne viser, at til trods for screening og henvisning fra egen læge, så er der over 2 procent af patienterne der lider af uopdaget alvorlig sygdom, som oftest kræft.

”Jeg tror, at jeg vandt prisen, fordi studiet er robust, simpelt og let forståeligt, samtidig med at det giver rigtig brugbar viden om, hvor mange patienter der er med alvorlige sygdomme i fysioterapipraksis,” siger Cecilie Rud Budtz.

I studiet indgik alle patienter henvist til fysioterapipraksis med muskuloskeletale problemer i perioden 2014 til 2017. Resultaterne er således baseret på mere end 1,5 mio. behandlingsforløb der er blevet koblet med data fra Landspatientregistret for at identificere dem med alvorlig sygdom der ikke var kendt på henvisningstidspunktet.

Bedret patientsikkerhed

Det overordnede formål med ph.d.-projektet er at gavne patientsikkerheden ved at klæde fysioterapeuterne bedre på til at opdage tidlige tegn på alvorlig sygdom. Undervejs i forskningen vil der blive udarbejdet materiale, der kan støtte praksisfysioterapeuterne i denne opgave.

Danske Fysioterapeuters fond har støttet projektet med et ph.d.-stipendiat i 2018, og projektet har derudover modtaget en bevilling fra Fysioterapipraksisfonden