Nye anbefalinger til patienter med subakromielt smertesyndrom

Sådan lyder anbefalingen om træning
Overvej at tilbyde superviseret træning til patienter med subakromielt smertesyndrom.
Anbefalingen gælder voksne patienter med ikke-traumatiske skuldersmerter og kliniske symptomer på subakromielt smertesyndrom af mindst 1 måneds varighed. Subakromiel smertesyndrom omfatter 'impingement syndrom' og 'rotator-cuff syndrom'.
En række differentialdiagnoser er ekskluderet i retningslinjen som f.eks. artrose og frossen skulder. En komplet liste over differentialdiagnoserne kan ses i retningslinjen.
Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny national klinisk retningslinje, der anbefaler superviseret træning til patienter med subakromielt smertesyndrom af mere end en måneds varighed.
Der er stor variation i de forløb, patientgruppen tilbydes i dag, og formålet med den nye retningslinje er at understøtte en evidensbaseret indsats og ensartet høj kvalitet i behandlingen.
Superviseret træning
Den nye retningslinje anbefaler, at træningen progredieres med stigende intensitet og omfatter stabiliserende øvelser samt styrketræning for den scapulare muskulatur og rotator-cuff-muskulaturen. Hvis patienten har behov for det, kan bevægelighedstræning og holdningskorrigerende øvelser også indgå i behandlingen.
Træningen bør være superviseret, og med det menes instrueret og monitoreret af en sundhedsprofessionel. Man kan overveje et forløb med selvtræning efter instruktion, hvis patienten foretrækker det.
Evidensen bag
Litteraturgennemgangen tyder på en gavnlig effekt af superviseret træning på patientoplevet forbedring (global percieved effect) og færre sygemeldte, når der sammenlignes med ingen træningsinstruktion. Derudover fører superviseret træning muligvis til færre smerter.
Det er endnu uvist, om selvtræning kan have samme effekt på smerter som superviseret træning, men forskningen er mere tydelig, hvad angår frafald fra træningen. Her viser resultaterne, at der er mindre frafald ved superviseret træning end ved selvtræning.
Anbefalingen om superviseret træning gives som en svag anbefaling, hvilket skyldes, at kvaliteten af evidensen er lav. Det er metodiske mangler i de inkluderede studier samt usikkerhed på effekten, der giver den lave evidenskvalitet.
Anbefalinger imod kirurgi
De øvrige anbefalinger i retningslinjen omhandler injektion med binyrebarkhormon samt kirurgi med subacromiel dekompression. Ifølge retningslinjen bør disse mere invasive behandlingsformer kun tilbydes i særlige tilfælde efter afprøvning af, eller i kombination med, superviseret træning.
Anbefalingerne i retningslinjen dækker udvalgte nedslag i patientforløbet og kan derfor ikke stå alene, men bør ses i sammenhæng med andre retningslinjer, vejledninger, forløbsbeskrivelser mv.
Fysioterapeuter i arbejdsgruppen
I den tværfaglige arbejdsgruppe indgik de to fysioterapeuter Morten Høgh og Behnam Liaghat som begge var udpeget af Dansk Selskab for Fysioterapi. Derudover var fysioterapeut Birgit Juul-Kristensen en af de eksterne reviewere af retningslinjen.
Retningslinje for behandling af patienter med subakromielt smertesyndrom
Med publicering af den nye nationale kliniske retningslinje udgår den tidligere retningslinje om skuldersmerter fra 2013 og de faglige visitationsretningslinjer på området fra 2011.
Se også guide med oversigt over anbefalingerne på Sundhedsstyrelsens hjemmeside
Læs om fysioterapeuters involvering i udarbejdelsen af retningslinjen på Dansk Selskab for Fysioterapis hjemmeside.
FAQ om nationale kliniske retningslinjer
Her kan du læse mere om de ofte stillede spørgsmål, der kan være i forbindelse med at forstå og arbejde med nationale klinske retningslinjer i din daglige praksis.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.