Alt for få kommuner har tilbud til mennesker med claudicatio intermittens

En stor undersøgelse gennemført af Danske Fysioterapeuter viser, at alt for få kommuner har tilbud til borgere, der lider af claudicatio intermittens. Det skal kommunerne have løst, lyder det fra Jeanette Præstegaard, der er formand for foreningen.
”Superviseret gangtræning bør være en mulighed for borgerne uanset, hvor de bor. Derfor bør alle kommune have pligt til at tilbyde behandlingen til de relevante borgere på samme måde, som de i dag skal tilbyde det til fx hjertepatienter,” siger Danske Fysioterapeuters formand, Jeanette Præstegaard. Foto: iStock.

Blot 20 danske kommuner har i dag et tilbud målrettet patienter, der lider af åreforsnævring i benene, claudicatio intermittens, og som dermed er i risiko for amputation.

Danske Fysioterapeuter har for nyligt gennemført en rundspørge til alle landets kommuner, og af de 72, som har svaret, er det blot 28 procent, der har et tilbud specialdesignet til mennesker med åreforsnævring i benene. Det ærgrer Jeanette Præstegaard, der er formand for Danske Fysioterapeuter.

”Vi ved, at træning virker, og på samme måde som forebyggende operationer kan være med til at forhindre amputationer. Men det er afgørende, at patienterne bliver tilbudt superviseret gangtræning for at opnå den rigtige effekt,” siger Jeanette Præstegaard.

Kirurger vil gerne henvise

En tidligere undersøgelse viser, at karkirurgerne meget gerne vil henvise patienterne til superviseret gangtræning som alternativ til operation. Men en af barriererne for at gøre det er, at der mangler tilbud at henvise til. Det kan have betydet, at borgere er blevet opereret unødvendigt – og i værste fald, at der er sket amputationer, der kunne have været undgået.

”Superviseret gangtræning bør være en mulighed for borgerne uanset, hvor de bor. Derfor bør alle kommune have pligt til at tilbyde behandlingen til de relevante borgere,” siger Jeanette Præstegaard.

Jyllands-Posten omtaler tirsdag den 13. december Danske Fysioterapeuters undersøgelse (kræver login).

Læs Danske Fysioterapeuters undersøgelse (pdf)

Læs faglig artikel fra Fysioterapeuten om manglende tilbud til patienter med claudicatio intermittens