Vinderne af Bachelorprisen er fundet

Årets Bachelorpris går til to fysioterapeuter, der har undersøgt, hvordan borgere med dysfunktionel vejrtrækning oplever den fysioterapeutiske intervention.
”Tusind tak, vi er mega beærede og glade. Det er helt vildt at opleve, så meget opmærksomhed dysfunktionel vejrtrækning lige pludselig har fået. Tusind tak," lød det fra årets vindere af Bachelorprisen, Sofie Neldeberg Nielsen og Maja Munksgaard Holm. Foto: Carsten Bundgaard.

Sofie Neldeberg Nielsen og Maja Munksgaard Holm fra VIA University College i Aahus er vinderne af årets Bachelorpris. De modtog prisen på Danske Fysioterapeuters fagkongres fredag eftermiddag. Her overrakte Brian Errebo-Jensen, som er konstitueret formand, den medfølgende check på 25.000 kr. med ordene:

”Årets vindere af Bachelorprisen udmærker sig ved at sætte fokus på et nyt spændende område: Hvordan patienter med dysfunktionel vejrtrækning oplever den fysioterapeutiske intervention. Og ved at undersøge, hvordan vi, som fysioterapeuter, kan være med til at hjælpe borgeren med at opnå øget kontrol over åndedrættet. Vinderne har med deres artikel taget det første skridt for at afdække fysioterapeuternes rolle inden for feltet.”

De fysioterapeuter takkede for prisen med store smil:

”Tusind tak, vi er mega beærede og glade. Det er helt vildt at opleve, så meget opmærksomhed dysfunktionel vejrtrækning lige pludselig har fået. Tusind tak.”

Fysioterapeutisk intervention virker

Ifølge artiklen har 5-11 procent af befolkningen problemer med dysfunktionel vejrtrækning. Hos patienter med astma er det op imod 30 procent af patienterne.

De to forfattere konkluderer, at den fysioterapeutiske intervention, der bygger på træning af åndedrættet, er virksom til patienterne, og at de værktøjer, de har tillært sig, har hjulpet dem til at genvinde kontrollen over åndedrættet til en vis grad.

Der blev indsendt i alt 13 artikler til bachelorprisen i år.

Læs interview med vinderne af Danske Fysioterapeuters Bachelorpris 2022

Læs vinderartiklen "Når vejrtrækningen bliver dysfunktionel"