Kan du være delvist sygemeldt? Her er tre pointer, du bør vide

Det kan være svært at komme tilbage på arbejdspladsen, hvis du har været sygemeldt i længere tid. Forhandlingskonsulent Elin Märcher Lau peger her på de fordele, der er ved en delvis sygemelding, når din sygdom tillader det.
En delvis sygemelding kan gøre, at du forbliver en del af arbejdsfællesskabet på din arbejdsplads. Foto: iStock.

En operation i din fod. Tegn på begyndende stress. Rygproblemer. Hyppig migræne.

Sygemeldinger kan skyldes mange forskellige typer af sygdom. Ofte vil en delvis sygemelding være den bedste løsning. 

Det fortæller forhandlingskonsulent hos Danske Fysioterapeuter, Elin Märcher Lau, der sammen med en række kolleger rådgiver foreningens medlemmer, der har spørgsmål om sygemelding.

”Det handler altid om, hvorfor du er sygemeldt. Hvis det er på grund af et betændt, utrygt eller usundt psykisk arbejdsmiljø, så hjælper en delvis sygemelding naturligvis ikke. Men hvis vi lige skærer dén fra, så giver en delvis sygemelding ganske ofte rigtig god mening,” siger Elin Märcher Lau.

Og det er der flere grunde til. Den første handler om fællesskabet på din arbejdsplads.

1. Du kan forblive en del af arbejdsfællesskabet

For det første bevarer du kontakten til arbejdspladsen. Det vil sige, at du stadig er en del af arbejdsfællesskabet med dine kolleger og patienter.

”Du fortsætter – i mindre eller større omfang – med at være en del af det liv, der er på dit arbejde. Det er givtigt. For så kommer du ikke til at sidde derhjemme og måske unødigt spekulere på, hvordan det går på din arbejdsplads: Hvad tænker de andre? Hvad har de gang i? Bliver de her opgaver nu løst? Hvad sker der med det hold, jeg skulle have haft? Det er nemmere at blive fuldt raskmeldt, når du bevarer en tilknytning til din arbejdsplads,” siger Elin Märcher Lau.

For har du først været længe væk fra arbejdspladsen, kan det være svært at komme tilbage i rutinen med at møde ind igen.

Læs også: Sygemeldt med stress? Sådan skal du forholde dig

2. Du kan få tilpasset dine arbejdsopgaver

For det andet kan I måske nå at tage det i opløbet, hvis du I får tilpasset de ressourcer, du har, til de arbejdsopgaver, du så skal løse.

”Når du bliver delvist sygemeldt, laver I en handleplan med reduceret arbejdstid og med opgaver, som skåner din ryg, mindsker din arbejdsbyrde eller giver dig bedre betingelser for at komme af med migrænen. Det er langt bedre, at I får tilpasset det i god tid, så du stadig kan være på arbejde,” siger Elin Märcher Lau.

Det er ofte rutineopgaver af administrativ karakter, som mange af de delvist sygemeldte, som Elin Märcher Lau taler med, fortsætter med at bruge deres tid på, mens den vante patientkontakt ofte varetages af andre kolleger på arbejdspladsen.

”Det kræver naturligvis, at du er et sted, hvor du har mulighed for at få nogle arbejdsopgaver, der passer til din situation. Tag en åben og ærlig samtale med din arbejdsgiver om, hvad du har brug for,” siger Elin Märcher Lau.

3. Dine kolleger kan se og hjælpe dig

Når Elin Märcher Lau og kollegerne taler med og rådgiver de af foreningens medlemmer, der er delvist sygemeldte, er det tydeligt, at tillid, dialog og en klar aftale om, hvad planen er, giver de bedste forløb.

Hvor mange timer om ugen skal du være her? Hvilke opgaver skal du have? Hvad melder vi ud til kollegerne?

Her har din arbejdsgiver et ansvar for at få meldt de klare rammer ud til dine kolleger.

”For eksempel at sige: Elin er her 10 timer om ugen, og hun er her for at løse de her opgaver. De andre opgaver, som Elin plejer at lave, er der nogle andre, der bruger tid på,” siger Elin Märcher Lau.

Der skal med andre ord være transparens, så dine kolleger ved, hvorfor du er her.

”Så er det også lettere for dem at anerkende, se og hjælpe dig og give udtryk for, hvor dejligt det er, at du er her, og at du løser de nævnte opgaver,” siger Elin Märcher Lau.

Samme regler som fuld sygemelding?

Reglerne for en delvis sygemelding og en fuld sygemelding er de samme. I skal lave en handleplan og afholde de sygefraværssamtaler, som der står i loven, og som I måske også har nogle lokale aftaler for.

”Rent lovgivningsmæssigt er handleplanen og sygefraværssamtalerne jo til for at sikre, at du som sygemeldt bliver hjulpet bedst muligt tilbage på fuld tid igen. Hvis det er dig, der er syg, så er det dig, der er i fokus. Så se samtalerne som en håndsrækning, og hav også klare rammer for denne del af din sygemelding,” siger Elin Märcher Lau og fortsætter:

”Det kan for eksempel være rigtig trygt at vide, at I på forhånd har aftalt, at din arbejdsgiver for eksempel ringer hver onsdag klokken 9, så du ved det på forhånd.”

Er du i tvivl om reglerne for en sygemelding eller om de lokale aftaler på din arbejdsplads, så anbefaler Elin Märcher Lau, at du tager fat i din tillidsrepræsentant. Din tillidsrepræsentant er nemlig uddannet hos Danske Fysioterapeuter og kan forklare dig, hvilke regler der gælder, når du er delvist eller helt sygemeldt fra din arbejdsplads.

Læs også: Syg i længere tid? Vær ærlig, men lad dig ikke presse