Overenskomstresultat for kommuner og regioner 2018

Her kan du læse om indholdet i overenskomstforligene 2018 for fysioterapeuter ansat i kommuner og regioner.

Vi fik heldigvis arbejdsgiverne væk fra påstandene om, at der har været ”lønfest” i den offentlige sektor, og dermed fik vi aftalt en fornuftig lønudvikling for de kommende 3 år.

Den mekanisme, der sikrer en parallel lønudvikling mellem den offentlige og private sektor, fortsætter, og som en afgørende landvinding lykkedes det os at fjerne det såkaldte ”privatlønsværn”. Det betyder, at vi igen har fået en regulering, der er symmetrisk, og som sikrer, at de offentligt ansattes lønninger stiger i takt med de privatansattes.

Gennem de næste 3 år vil lønnen stige med 6,8 pct. for alle. I samme periode forventes priserne at stige med 5,1 pct. Det vil sige, at din købekraft bliver forbedret.

I nedenstående tabel kan du se, hvornår du får hvilke lønstigninger. Udover disse generelle lønstigninger, der tilfalder alle, har Sundhedskartellets organisationer også aftalt en række målrettede lønforbedringer. Se afsnittet ”Målrettede forbedringer”.

  Regioner Kommuner
1. april 2018 1,10 1,10
1. oktober 2018* 1,12 1,32
1. oktober 2019* 1,42 1,34
1. januar 2020 1,70 1,60
1. april 2020 0,40 0,40
1. oktober 2020* 1,07 1,06
Lønstigninger i alt 6,81 6,82

 * Inkl. skøn for reguleringsordningen

Det beløb, man indbetaler til pension, og det beløb, man får udbetalt som særlig feriegodtgørelse, stiger sammen med lønnen, fordi begge dele regnes som en procentdel af lønnen. Det samme gælder for tillæg for at arbejde i aften-, natte- og weekendvagt mv.

Det lykkedes for første gang i nyere tid at skabe bred opbakning i fagbevægelsen til at skævdele til fordel for lavtlønnede og ligeløn. Der er afsat en pulje i både kommuner og regioner til kvindedominerede faggrupper, som har en løn, der svarer til gennemsnittet eller lavere. Der er  imidlertid mange kvinder ansat i den offentlige sektor, og derfor giver puljen kun mindre lønstigninger, men det har stor symbolsk betydning, at det er en samlet fagbevægelse, der står bag ønsket om at gøre noget særligt for ligelønnen.

Sundhedskartellet mener grundlæggende, at ligelønsproblemet skal løses på Christiansborg, fordi det kræver en større økonomisk tilførsel end det er muligt at skaffe ved OK-forhandlingerne. I den kommende periode fortsætter Sundhedskartellet derfor arbejdet for at få skabt en politisk løsning på ligelønsproblemet.

Ligelønspuljen betyder, at en lang række af Sundhedskartellets grupper får en lønstigning på 500-600 kr. om året den 1. april 2019.

Vi har i overensstemmelse med Danske Fysioterapeuters prioritering lykkes med at aftale forbedringer til erfarne fysioterapeuter. Der er aftalt  forhøjelse af tillægget til fysioterapeuter med mere end 10 års erfaring fra 11.900 kr. til 13.400 kr. (2006-niveau) om året.

Fysioterapeuter med mellem 6 og 10 års erfaring får forhøjet tillægget fra 1.180 kr. til 1.850 kr. (2006-niveau).

Kliniske undervisere får et årligt tillæg på 5.500 kr. (2006-niveau) ovenpå løntrin 7. Ledere indplaceret på et lavere grundløntrin end L5 løftes til L5, som fremover er det laveste grundløntrin for ledere.

Alle de særlige forbedringer træder i kraft den 1. april 2019.

Tilsvarende er der aftalt forbedringer til erfarne fysioterapeuter i kommunerne. 

Til fysioterapeuter med mindste ti års erfaring indføres et årligt tillæg på 2.200 kr. (06-niveau). 
Kliniske undervisere får et årligt tillæg på 8.400 (06-niveau) ovenpå trin 8.

Ledere på L5 løftes til L6 som fremover vil være det laveste grundløntrin.

Alle de særlige forbedringer træder i kraft den 1. april 2019. 

På det kommunale område er det også aftalt at forhøje særydelserne i forhold til aften, nat og lørdage på følgende vis:
  • alle dage mellem kl. 17.00 og kl. 23.00 fra 27 pct. til 30 pct. af timelønnen
  • alle dage mellem kl. 23.00 og kl. 06.00 fra 32,5 pct. til 35 pct. af timelønnen
  • på lørdage mellem kl. 08.00 og kl. 24.00 fra 28 pct. til 30 pct. af timelønnen.

På begge arbejdsgiverområder er pensionen af særydelserne forhøjet. I regionerne er forhøjelsen på 1,75 procentpoint, så der fremover indbetales 3,75 pct. til pension af alle udbetalte særydelser. I kommunerne er forhøjelsen på 2 procentpoint, så der fremover skal indbetales 5 pct. til pensionen af særydelserne.

 

På det regionale område stiger pensionen en smule og løftes med 0,11 procentpoint så den pr. 1. april 2019 vil være 16,76 pct.

For de ledende fysioterapeuter i regionerne stiger pensionen også til 16,76 pct.

På det kommunale område hæves pensionsprocenten til 17,46 pct. for ledende fysioterapeuter pr. 1.april 2019.

Alle de særlige forbedringer træder i kraft den 1. april 2019.

Indbetalingen til ATP-pensionen forhøjes til den højeste sats på 3.408 kr. årligt den 1. april 2020.

 

Fastholdelse af retten til en arbejdsgiverbetalt spisepause, hvor man står til rådighed, har været et centralt emne ved OK18. For Sundhedskartellets grupper er der ikke sket ændringer af den eksisterende rettighed, og alle har derfor fortsat en spisepause betalt af arbejdsgiveren.

Vi er enige med Danske Regioner om at fortsætte det fælles rejsehold, som skal hjælpe, rådgive og inspirere de regionale arbejdspladser til at gøre en ekstra indsats for et bedre psykisk arbejdsmiljø.

På det kommunale område arbejdes der på en videreførelse af SPARK.

Vi har implementeret den nye ferielov i en ferieaftale. Er du i fast job, kommer du ikke til at mærke den store ændring, da ændringerne i den nye ferieaftale primært handler om, hvornår du optjener ferie, og hvornår du kan afholde den. For nye på arbejdsmarkedet vil den nye ferieaftale betyde, at de kan holde betalt ferie allerede det første år af deres ansættelse. Ferieaftalen træder i kraft 1. september 2020.

Der er aftalt, hvad man kan betegne som en lille ”familiepakke”, der giver en række rettigheder, såsom:

  • Sorgorlov i 14 uger, hvis barnet er dødfødt
  • Retten til fravær med løn ved fertilitetsbehandling udvides til at gælde alle ansatte, der undersøges og / eller behandles for barnløshed, der skyldes sygelige forhold
  • Plejeforældre får også omsorgsdage.

Vi havde lange forhandlinger med arbejdsgiverne om deres krav om forringelse af seniorordningerne. De pressede hårdt på, men til sidst lykkedes det at få kravet væk fra forhandlingsbordet, og vi aftalte i stedet at gennemføre et projekt i OK-perioden, der skal undersøge seniorordningerne nærmere.

Tryghedspuljen på det kommunale område fortsætter, så ansatte, der afskediges på grund af f.eks. nedskæringer, kan søge om tilskud til blandt andet kompetenceudvikling, karrieresparring, vejledning og individuel rådgivning.

Tilskuddet er blevet forhøjet fra 10.000 kr. til 20.000 kr.

 

Der lægges nye 17,16 mio. kr. i Forsknings- og udviklingspuljen på det regionale område. Pengene kan søges af alle Sundhedskartellets grupper, der ønsker at udvikle ny viden inden for professionerne.

På det kommunale område har vi som noget nyt på samme måde etableret en pulje, hvorfra der kan søges om støtte til kvalitets- og evidensbaserede projekter. Der er i perioden 10,85 mio. kr. i puljen.

 

Hent materialet som pjece

Kontakt

Rådgivning for ansatte og lejere
3341 4620