Mød en TR: Kirsten Ægidius

Hvordan har TR-rollen bidraget til dit arbejde, og hvor du er nu?
Det kan være svært at adskille TR-rollen og TR-funktionen.
Som led i TR-posten, har jeg været så privilegeret at få en plads i MED-udvalg på flere niveauer. Det har selvfølgelig først og fremmest givet en stor indsigt i de rammevilkår og politiske styringsmekanismer, som påvirker både mine kollegaers og patienternes hverdag.
Og så har det i den grad sat perspektiv omkring fysioterapeuternes rolle i sundhedsvæsenet.
Jeg er ansat på et stort sygehus og selvfølgelig anerkendes vi som faggruppe, men vores fag og faglige bidrag i patientforløbene kan let ”drukne”. Derfor ser jeg det også som en vigtig opgave, at jeg vedvarende får positioneret os som en del af et større fællesskab med de andre faggrupper, ledelse og politikere.
Det gælder måske særligt lige nu. På vores sygehus – som alle steder i landet – oplever vi store forandringer. Det er særligt manglen på plejepersonale, som giver os udfordringer, og som presser opgaveudviklingen. Her ser jeg en klar rolle i at kæmpe for at beskytte vores fag og for at spille os ind netop der, hvor vores faglighed tæller.
Mere jordnært, har jeg også altid et knivskarpt fokus på mine kollegaers beskyttelse og rettigheder.
Hvilke egenskaber fra TR-rollen, føler du, har bidraget særligt til dit arbejde hos Danske Fysioterapeuter som formand for TR-rådet?
Helt klart aspektet med at søge og vedligeholde samarbejdsrelationer – hvis ikke det fungerer, kommer vi jo ingen vegne i det videre spor, der handler om indflydelse.
Jeg har jo siddet som formand for TR-rådet i en række år. I den funktion fungerer jeg og TR-rådet som rådgivende over for hovedbestyrelsen i Danske Fysioterapeuter. Mit fokus er her også på, hvordan vi får sikret de bedste rammer for tillidsrepræsentanterne. Vi skal holde hele foreningen op på, hvad den overordnede TR-strategi skal indeholde og hvordan tillidsrepræsentanterne er afgørende for, at foreningen kan opnå sine mål for alle medlemmerne.
Vi er heldige, at vi har så stærkt et korps af tillidsrepræsentanter. Og af erfarne FTR. Dem skal vi holde fast i.
Hvad motiverer dig i dit arbejde som formand for TR-rådet?
For mig handler det om, hvordan vi i fællesskab får udviklet nogle fælles ambitioner og mål for, hvordan vi kan optimere vilkår, uddannelse og politisk engagement. Både hos tillidsrepræsentanter og FTR.
Eller med andre ord, at vi har en konkret sag og nogle klare mål = bedst mulige vilkår for TR og mest mulig indflydelse i foreningen.
Og så motiverer det selvfølgelig også, at medlemmerne i TR-Rådet til enhver tid udviser stort engagement – ligesom alle andre tillidsrepræsentanter, har vi lige så forskellig syn på organisation, fag og fagpolitik. Det synes jeg er vildt inspirerende.
Kan du fortælle om en oplevelse, der har haft særlig betydning for dig og dit engagement i foreningen?
For mange år siden lavede foreningen et større projekt, der skulle afdække medlemmernes behov og ønsker, men også få medlemmerne til at opleve større engagement og ejerskab til foreningen.
Det hed ”DF- Din Forening” (det var før vi fik taget afstand til den forkortelse, fordi det gav lidt signalforvirring om landspolitisk ståsted).
Udover de mange fagpolitiske ildsjæle (kredsbestyrelse, HB, SU/TR), var der også inviteret rigtig mange andre medlemmer fra alle sektorer og arbejdspladser. Alle bød ind på kryds og tværs.
Den oplevelse talte lige ind i en stor fællesskabsfølelse.
For mig som relativt nyvalgt TR var det en stor oplevelse.
Hvilke erfaringer har du gjort dig, som du tror andre TR kunne blive inspireret af?
For mig har TR-rollen/funktionen altid været tæt integreret i det fagpolitiske arbejde i Danske Fysioterapeuter. Ikke kun i TR-Rådet, men også i regionsbestyrelsen og i alle de andre udvalg, hvor man kan påvirke foreningens retning.
At samarbejde med den politiske ledelse i foreningen, er, i min optik, ikke anderledes end at samarbejde med ens daglige leder på arbejdspladsen. Det handler i bund og grund om at få indflydelse og at påvirke. Fra mine mange netværksmøder og konferencer ved jeg, at de fleste tillidsrepræsentanter har en kæmpe interesse i at være med til at påvirke og udvikle Danske Fysioterapeuter.
Lige nu kunne det være om forandringer af det fysioterapeutiske arbejdsmarked, opgaveudvikling og nye stillinger. Her er det da mit håb, at tillidsrepræsentanterne netop vil blive ved med at søge mere indflydelse, dialog og påvirkning alle steder i foreningen.
For der er altså også meget på spil i den offentlige sektor.
Blå bog
Kirsten Ægidius
- 2021: Suppleant til Hovedbestyrelsen hos Danske Fysioterapeuter
- 2004 – 2021: Medlem af Hovedbestyrelsen hos Danske Fysioterapeuter
- 2006: Formand for TR-rådet hos Danske Fysioterapeuter
- 2003: Medlem af TR-rådet hos Danske Fysioterapeuter
- 2013: FTR på Århus Universitetshospital, Skejby
- 2006: Medlem af Regionsbestyrelsen Midtjylland hos Danske Fysioterapeuter
- 2001: Valgt som TR
- 2000: Ansat på Århus Universitetshospital, Skejby
- 1998: Ansat på Århus Kommunehospital
- 1997: Uddannet ved Fysioterapeutskolen i Århus
Derudover medlem af Repræsentantskabet hos Danske Fysioterapeuter