TR-årskonferencen set gennem erfarne øjne

Opgaveglidning fylder mere og mere som fysioterapeut, derfor inviterede TR-rådet på en spændende årskonference omkring netop opgaveglidning og fremtidens arbejdsmarked, set med fys-faglige briller.
Charlotte Larsen, Fællestillidsrepræsentant i Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Fremtidens fysioterapeutiske arbejdsmarked

Det var det overordnede emne for konferencen. Et meget aktuelt emne, der udfordrer os forskelligt, alt efter, hvor i landet vi arbejder. Det var en godt planlagt konference med inspirerende indlæg og gode snakke TR imellem.

Hvad sagde eksperterne så?

Michael Beck fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd), fortalte om tendenser i sundhedsvæsnet. ”Vi står overfor flere og flere ældre, der kræver mere sundhedsvelfærd, og det er de ældste af de ældre, der udfordrer særligt” fortalte Michael og spurgte ”kan vi nå at gøre noget mere ift. forebyggelse inden behovet opstår”? Det er især relevant nu, hvor der samtidig er en stigende mangel på sygeplejersker, social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter, skolelærere og pædagoger m.fl.

Han stillede desuden følgende spørgsmål: ”Hvad er det gode ældre liv for en størrelse”?

Flere ind – færre ud

Niels Erik Kaaber Rasmussen er chefanalytiker hos Danske Fysioterapeuter. Han gav os lidt statistik, bl.a. om udviklingen i optaget på fysioterapeutuddannelsen og arbejdsløshedstal. Niels Erik kom med et bud på et fremtidsscenarie. Der kommer mange nye ind og går knapt så mange ud. Det betyder, at der kommer flere og flere på det fysioterapeutiske arbejdsmarked. Sådan har fremtidsscenarierne set ud siden 1986, hvor man begyndte at lave sådanne scenarier.

Det var godt at se det sat op i et større perspektiv. Vi har længe drøftet, om der bliver uddannet for mange fysioterapeuter. I hvert fald skal vi overveje, hvordan vi skaber nye jobområder, og sikrer, at de nyuddannede kan finde job. I Region H begynder vi at se, at der er færre ansøgere til stillinger og at det kniber med at få ansat fysioterapeutiske ledere.

Den filosofiske vinkel – Det store HVORFOR

Efter en god og dejlig frokost, blev vi udfordret med filosofiske betragtninger v. Anders Fogh Jensen. Han fortalte, med udgangspunkt i filosofien og de store tænkere, om de forandringer, vi kontinuerligt møder på vores vej. Det kom der mange interessante, sjove og pudsige udsagn ud af, og også gode snakke ved bordene.

Bl.a. sagde Anders: ”For at man bedst kan acceptere en forandring, skal den først og fremmest give mening”. 

Og mening betyder:

  • At der er en retning
  • At der er en forståelig intention
  • At der er et hvorfor
  • At det, der sker, ikke virker tilfældigt - at der er en sammenhæng

I dag er vi særligt udfordrede af et manglende hvorfor, en manglende sammenhæng og en manglende retning. "- Og det er det, det bliver vigtigt at værne om i en tid i forandring”.

Ved bordene drøftede vi udsagnene og hvad det betyder for os som TR. Vi skal først og fremmest være med til at efterspørge det store HVORFOR.

Efter sådan en indsprøjtning til hjernen var det tid til at få fyldt på med kaffe og kage, og der manglede sandelig ikke noget der.

Hvad mener vi selv?

Sidst på dagen havde vi en spændende paneldebat med Tina Lambrecht og 3 tillidsrepræsentanter. Det var Vita fra Århus, som arbejder med børn og unge og er klinisk underviser, Katja, der arbejder i psykiatrien, og Rune, der arbejder i den kommunale hjemmepleje.
De kom med hver deres syn på de udfordringer, de møder i det daglige. Bl.a. det at arbejde med mennesker, at arbejde i fællesskaber og i tværfaglige miljøer. Et opgør med den traditionelle fysioterapi og nytænke andre opgaver, for at kunne byde ind med noget der, hvor der er arbejdskraftmangel, men uden at miste grebet om den fysioterapeutiske grundbasis eller kerne.

Der blev sagt den rehabiliterende tankegang mange gange. Vi skal sikre kompetenceudvikling og sikre faglig udvikling i gode faglige fællesskaber og vi skal arbejde meget mere forebyggende.

Kunne rotationsstillinger være en ide? Forstået på den måde, at vi kan sende fagligt erfarne ud i nogle af de nye stillinger, for at skabe en god grobund for god fysioterapi, og så skabe plads til en nyuddannet i en god og tryg kollegagruppe - en gruppe, der kan fungere som mentorer for den nyuddannede. Og samtidig sikre, at den erfarne kan komme tilbage til sin egen stilling efter en periode.

Farvel fra Tina

Tina holder op som formand med udgangen af november, og hun fortalte, at hun er kommet ud af TR-miljøet og altid har været glad for samarbejdet med de mange tillidsrepræsentanter. Hun understregede, at TR er vigtige for foreningen, og at hun oplever, vi har fodfæste, spændvidde og handlekraft.

Faglighed i FYSIOTERAPI

Dag 2 bød på spørgsmålet om, hvordan vi opfatter begrebet ”faglighed i FYSIOTERAPI”.
Der kom mange gode snakke frem hen over bordene. Der er netop udsendt et spørgeskema til medlemmerne – husk endelig jeres kolleger på at få det udfyldt.

Brian Errebo-Jensen, regionsformand i Region Syd, fortalte om, hvordan man kan bruge sin regionsformand og gav eksempler på de mange gode kontakter, der skabes i det daglige på arbejdspladserne og ude i det politiske liv, i det omgivende samfund.

Hvordan opleves opgaveflytningen

Fem tillidsrepræsentanter kom med deres bud på, hvordan der har været arbejdet med opgaveflytning på deres arbejdsplads. Det var godt og interessant at høre forskellige vinkler herpå.

Bl.a. gav Katja Milling Knudsen fra Region H følgende gode råd:

  • Hold ører og øjne åbne alle steder
  • Vær på forkant, også gerne før vores ledere
  • Vær opmærksom på, om der sker udvanding af faget
  • Stillingsopslag og stillingsbeskrivelser
  • Italesætte, hvordan vores kompetencer kan bidrage til opgaveløsning
  • Opkvalificering/uddannelse til særlige stillinger
  • Søg alliancer, eks. andre TR/andre faggrupper
  • FEA-vagter for plejepersonalet
  • Når toget er kørt, hvad gør vi så?

Vibeke Gerskens fra Klinik for Rygmarvsskade, Hornbæk, fortalte om deres arbejde med tværfagligt samarbejde:

Håb

  • Vi kan højne hinandens faglighed, så patientbehandlingen bliver bedre og mere målrettet
  • Lære hinandens monofaglige kompetencer

Bekymringer

  • Hvordan fastholdes den monofaglige indfaldsvinkel?
  • Hvordan fastholder vi et højt fagligt niveau?

Hvad skal der til for at det lykkedes?

  • Åben dialog
  • Ejerskab
  • Ændringer bliver løbende diskuteret
  • Ledelsen bakkede op og var lydhør

TR-rådets arbejde

TR-Rådet sluttede dagen med at fortælle om arbejdet i rådet, herunder TR-kompetenceprofil, webinarer (både fra sekretariatet og fra TR til TR) og mentorordningen. Især var der en meget inspirerende snak om, hvordan de forskellige regioner tager imod nye TR, og hvordan man i regionerne ser mentorordningen supplere dette arbejde.

Vi drøftede også, hvilke emner, vi kunne tænke os et webinar om, og her var topscorerne:

  • Forhandling
  • Personsager
  • Konflikthåndtering
  • Opgaveflytning

Der var heldigvis en del, der tilbød at holde webinarer om mange relevante emner. Det bliver et spændende år med input fra mange kanter.

Jeg havde glædet mig til at se kolleger fra hele landet samlet om en spændende ramme, nemlig Fremtidens fysioterapeutiske arbejdsmarked. Igen i år fik jeg motioneret både lattermusklerne og de små grå. Jeg fik to skønne dage med dejlige TR-kolleger, og vi fik også god mad.

TAK siger jeg.