Min arbejdsplads: Mammafit
Hvordan fik du ideen til at starte Mammafit?
Jeg havde i flere år interesseret mig for udendørs træning bl.a. stavgang. Gennem Gigtforeningen var jeg derfor med til at uddanne stavgangsinstruktører og starte hold. Jeg drømte om at udvikle et koncept, hvor man kombinerer træning, frisk luft og smukke visuelle oplevelser.
Det visuelle betyder rigtig meget for mig. Der er jo ikke noget galt i at stå i et træningslokale, men det giver en helhedsoplevelse at bevæge sig ude i det fri - samtidig med at man får frisk luft, energi og mærker samhørigheden med skov, hav eller åbne vidder.
En dag så jeg et nyhedsindslag om et engelsk træningskoncept for efterfødselstræning. Det så sjovt og spændende ud. Jeg kontaktede de engelske ophavsmænd for at få lov til at starte konceptet op i Danmark.
De var meget smigrede over min interesse, men syntes ikke, at de ville udvide forretningen til Danmark. Derfor bestemte jeg mig for selv at tage springet. Jeg havde jo i virkeligheden allerede gennem min uddannelse og min erfaring den faglige knowhow.
Det, der manglede, var egentligt bare, at jeg fik udarbejdet et målrettet koncept. Så med god støtte fra familien tog jeg mod til mig og sprang i 2009 ud af de trygge rammer som fastansat.
Er det ikke et stort spring at starte sin egen virksomhed?
Helt bestemt. Det er et meget stort spring, og det kræver virkelig mange overvejelser og økonomiske beregninger. Jeg valgte fra starten at søge supplerende arbejde, så jeg havde en større chance for en fast indtægt og for at kunne få det hele til at løbe rundt økonomisk.
Desuden var det et rigtigt stort – og ulønnet – arbejde, at opbygge brandet Mammafit, og skabe kendskab til konceptet. Når man er selvstændig, skal man virkelig være klar til at lave lidt af hvert. Dog er det en god ide at lave en forretningsplan og en målsætning, så man klarlægger, i hvilken retning man vil.
Det kan være rart ikke at stå alene med udfordringerne. Derfor er jeg så glad for min samarbejdspartner, Karen Hannibal, som ejer Mammafits afdelinger i Viborg og Dollerup. Hun har været en enorm vigtig sparringspartner for mig. Det betyder rigtigt meget, at vi kan inspirere, udveksle ideer og give hinanden gode råd – og så bliver det ikke så ensomt at være selvstændig.
Synes du din baggrund som fysioterapeut har rustet dig til at tage springet som selvstændig?
Ja! Min fysioterapeutiske uddannelse har givet mig en værdifuld faglig ballast. Men modet til at tænke ud af boksen i forhold til min faglighed kom især under en tidligere ansættelse på Center for Sundhed og Træning i Skælskør. Her deltog jeg i forskellige projektudviklingsgrupper og fik dermed muligheden og opbakning fra min arbejdsgiver til at tænke selvstændigt, og være med til at udvikle nye ideer. Det, synes jeg, er enormt vigtigt - både for den enkelte medarbejder og selvfølgelig også for virksomheden.
Det har i hvert fald styrket min innovationslyst og givet nogle værktøjer til at gribe det an. Derudover har min faglige erfaring som fysioterapeut været med til at give mig mod og selvtillid til at hoppe ud i det.
Hvordan ser en almindelig arbejdsdag ud?
Jeg underviser i indendørs efterfødselstræning, rygtræning/ergonomi, varmtvandstræning og babysvømning i FOF, og disse timer er rimelig fastlagt bestemte dage.
Men mit arbejde med Mammafit er meget varieret. Jeg starter nye hold op, når der er deltagere nok til det. Jeg er med holdene ude på forskellige ruter, som jeg har fastlagt på forhånd, og om vinteren må jeg ud og se, om der er for meget sne eller sjap på ruten og i så fald lægge en anden. Derudover har jeg fysioterapeutiske behandlinger og babymassage.
Jeg bruger også meget tid på administration, bl.a. en kort telefonsamtale med mødrene for at sikre mig, at der ikke er kontraindikationer i forhold til træningen, eksempelvis hvis der har været komplikationer ved fødslen.
Derudover bruger jeg arbejdstimer på marketing, for hele tiden at synliggøre firmaet. Ved siden af Mammafit tager vi konsulentopgaver for private firmaer eller kommuner med motiverende foredrag om sundhedsfremme, ergonomi og med inspiration til, hvordan medarbejdere/borgere kan træne med simple midler på arbejdspladsen – eller ude i naturen.
Hvad er et bedste ved dit arbejde?
Det er skønt at arbejde med nybagte mødre. De er meget motiverede, glade og positive, og børnene er så dejlige. Og så er det sjovt at følge deres udvikling på mine forskellige hold.
Det er super spændende at være "boss" i sin egen virksomhed og sammensætte firmaet og arbejdstiden. Det er sjovt at få nye ideer, og man skal være villig til at lave lidt af hvert.
Jeg er vild med at arbejde udendørs hele året. Det giver så meget energi med den friske luft og smukke natur og ”lokalerne” er aldrig ens og indelukkede. I naturen bliver sanserne stimulerede, træningen giver en naturlig fysisk træthed, men et mentalt overskud. Mødrene får som regel også lov til at træne mere, da børnene nyder det i barnevognen.
Vi griner meget, bl.a. når det engang imellem siler ned, eller når vi ligger og træner på sneen. Og så er det jo ekstra dejligt, når vejret er godt. Der er desuden tid til at udveksle erfaringer og gode råd mødrene imellem.
Samtidig er det en god kombination at kunne tilbyde indendørs efterfødselstræning og babysvømning gennem FOF.
Men det vil være for rosenrødt kun at nævne alt det positive ved at være selvstændig. Det kan bestemt i perioder være op ad bakke at skaffe kunder og en bæredygtig løn, især i starten, og man skal kunne undvære daglig kontakt og teamwork med kolleger. Men der vil jo altid være fordele og ulemper ved et arbejdsvalg.
Fakta om Mammafit
Mammafit tilbyder efterfødselstræning med fokus på bækkenbunden og de muskler, der har været hårdest belastet under graviditet og fødsel.
Træningen foregår i naturen, og der lægges vægt på socialt samvær på små hold med mulighed for individuel vejledning.
Derudover tilbydes fysioterapi i mødregrupperne samt babymassage.
Charlotte Højberg underviser på holdene i Slagelse, Korsør og Skælskør, mens Karen Hannibal står for undervisningen i Viborg og Dollerup. Mammafit har eksisteret siden 2009.