Akut indlagte ældre er i risiko for mere sygdom og død
Hvad forsker du i?
Jeg står for en bred palette af forskningsprojekter i geriatri, og vores største projekt lige nu er forskning i genoptræning og rehabilitering af skrøbelige ældre, som har været akut indlagte. Det er en meget sårbar gruppe, som har høj risiko for genindlæggelser, nedsat funktionsevne, fald, lav livskvalitet og død.
Forskningen viser, at de bliver endnu mere skrøbelige af at blive indlagt, og det er et stort problem både individuelt og samfundsmæssigt. Men vi ved, at sociale relationer, styrketræning og en ernæringsindsats kan gøre en forskel.
Så vi vil undersøge, hvad der sker, hvis de får tilbudt holdtræning på et aktivitetscenter to gange om ugen og samtidig får besøg af en ernæringsekspert.
Hvordan vil patienterne kunne mærke din forskning?
Jeg håber, at vi kan skabe en balanceret træningsindsats til de ældre, så de får bedre funktionsevne og livskvalitet, og vi kan nedsætte antallet af genindlæggelser.
Hvis resultaterne bliver positive, kan vi forhåbentlig inspirere til en mere helhedsorienteret praksis rundt omkring i landet.
Men vi er nødt til at væbne os med tålmodighed. Der vil være flere af dem, vi vil rekruttere til undersøgelsen, der vil sige fra, fordi det er en sårbar og ressourcesvag gruppe, og vi har også en udfordring med coronavirussen. Men vi arbejder målrettet med at løse disse udfordringer og imødekomme de ældres individuelle behov.
Om projektet
Projektet er forankret i Fysio- og Ergoterapiafdelingen på Aalborg Universitetshospital ved en ph.d.- studerende og en tværfaglig projektgruppe.
Tidshorisont
Udviklingen af projektet og pilotstudiet gik i gang i foråret 2020 og forventes afsluttet sommer 2021. Lodtrækningsstudiet forventes påbegyndt i efteråret 2021 og afsluttet sommeren 2023.
Finansiering
Projektet er finansieret af Udviklings- og forskningspuljen under Danske Regioner og Sundhedskartellet samt Helsefonden og Danske Fysioterapeuters forskningsfond.