Danmark skal have en national forebyggelsesstrategi
På Folkemødet på Bornholm diskuterede jeg sundhedspolitik med sundheds- og indenrigsminister Sophie Løhde i en debat, som Danske Fysioterapeuter stod bag.
Danskerne ryger ind på sygehusene som aldrig før, og ny medicin – herunder Novo Nordisks diabetesmedicin Ozempic – er ved at slå bunden ud af medicinkassen.
Mit hovedbudskab til ministeren var, at den sundhedspolitiske dagsorden for længe har kredset om flere operationer, mere medicin og mere pleje. Imens er udgifterne steget, og medarbejderne bliver stadig mere pressede. Det går bare ikke.
Vi er nødt til at tænke nyt, og heldigvis kan en række udbredte sygdomme forebygges igennem træning og fysioterapi. Vi skal forebygge sygdomme i en helt anden skala i fremtiden, og derfor er der brug for en forpligtende national forebyggelsesstrategi. Det budskab købte Sophie Løhde i dén grad, som vi stod der i et fyldt sundhedstelt i Allinge.
Jeg har også talt med ældreminister Mette Kierkgaard om, at forebyggende og individuelt doseret fysioterapi i dén grad hjælper ældre borgere til at vedligeholde funktionsevnerne.
For os, der lever og ånder fysioterapi hver dag, er dette ikke nyt. Men det var altså noget af en øjenåbner for politikerne. De ved slet ikke, hvor stor en forskel vi kan gøre i menneskers liv!
Senest har jeg fortalt Danske Regioner, at fysioterapi kan spille en helt afgørende rolle før, under og efter operation og medicinsk behandling, og at forebyggelse og rehabilitering reducerer genindlæggelser og øger livskvaliteten. De vil gerne høre mere.
En ambitiøs forebyggelsesstrategi kræver politisk mod, fordi investeringer i dag først giver afkast om noget tid. Men de politiske samtaler hen over sommeren giver mig håb, og derfor fortsætter vi samtalerne. Jeg er overbevist om, at når flere politikere får øjnene op for værdien af fysioterapi, så ser de også behovet for en national forebyggelsesstrategi.