Fællesskab og disciplin er nødvendigt for patienternes motivation

Chris MacDonald peger på de afgørende faktorer, som skal få patienter til at lykkes med deres mål, hvad enten de vil lykkes med genoptræning, rygning eller vægttab.
Med humor, anekdoter og en dynamisk sceneoptræden fik Chris MacDonald forsamlingens fulde opmærksomhed, da han holdt fagkongressens sidste oplæg ud fra spørgsmålet: Hvordan holder vi mennesker i bevægelse de næste 100 år? Foto: Heidi Lundsgaard.

De fleste fysioterapeuter kender det: Patienten er ihærdig og myreflittig, når han træner med fysioterapeuten. Men når han kommer tilbage 14 dage senere, har han ikke lavet sine øvelser.

Motivationen mangler. Og det, selvom patienten ved, at på den lange bane vil det styrke hans helbred, trivsel og livskvalitet. Det er det problem, som Chris MacDonald kalder motivationsparadoksset.

Som cand.scient. i human fysiologi har han forsket i motivation og fundet frem til tre ting, som er afgørende, når vi taler motivation. Den første faktor er ”hvorfor”, den anden er ”optimisme”, og den tredje faktor er ”succes”.

Lykkes man ikke, føler man skam

”Studier viser, at når vi skal træne under supervision, går det excellent. Men lige så snart vi er alene, går det ned af bakke. Problemet er, at vi som behandlere bruger for meget tid på ”hvorfor”. Men den viden har vi allerede. Mennesker ved godt, at rygning er skadeligt, og at det er godt at dyrke motion. Så hvorfor lykkes vi ikke med det?”

Svaret findes ifølge MacDonald i for lidt fokus på den sidste faktor, som er ”succes”.
”Som mennesker gør vi det bedste, vi kan, med de ressourcer vi har. Men oplever man at sætte sig et mål, uden at lykkes med det, bliver resultatet skam. Og skam giver mennesker ondt i livet,” fortsatte han.


Billedtekst: Med utrættelig energi fik Chris MacDonald tilhørerne til at grine og råbe, når han ikke fortalte personlige anekdoter fra sit eget liv. Og så takkede han de fire fysioterapeuter, som var med under optagelserne til tv-serien U-turn, for uden dem havde han aldrig kunnet gennemføre tv-projektet. Foto: Heidi Lundsgaard.

Disciplin er afgørende

Ifølge Chris MacDonald kræver det disciplin at få succes med et projekt, vi har sat os for.

”Disciplin er en kompetence, som skal læres. Vil man opøve disciplin, kræver det opbakning fra andre. For vi er sociale væsener, og vi er kun rigtig dygtige, når vi arbejder sammen. Vi har brug for positive konstruktive relationer, så vi via dem kan få opmærksomhed og massive mængder af opbakning og opmuntring. Det er de ting, der kan hjælpe os til at holde motivationen oppe.”

Derfor er fællesskabet en absolut nødvendig faktor, hvis man vil lykkes med sit mål, hvad enten det er genoptræning, rygestop eller vægttab, forklarede Chris MacDonald.

”Succes med deres mål vil give patienterne stolthed, tilfredshed og trivsel. Og I fysioterapeuter skal have endnu flere kompetencer, så I kan hjælpe patienterne til at få succes.”

Oplev Chris MacDonald til jubilæumsarrangementer

Danske Fysioterapeuter fylder 100 år, og vi fejrer det flotte jubilæum i maj måned med fem regionale fester – alle såkaldte ”fyraftensarrangementer”. Her kan du blandt andet opleve Chris MacDonald.

Tilmeld dig jubilæumsarrangementer

Se alle nyheder fra fagkongressen

Del eller udskriv artiklen
0 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar