Corona: Mange bliver raske og udskrives

Mange patienter indlagt med corona bliver raske igen. Det fortæller fysioterapeut Lue Drasbæk Philipsen, der nu på tredje uge giver respirationsfysioterapi til patienter med Covid-19. Hun fremhæver det tværfaglige samarbejde omkring patienterne som helt enestående.
”Der er kommet flere patienter, og vi har nok at se til – men vi kan følge med”, siger Lue Drasbæk Philipsen, der er certificeret kliniker i respirationsfysioterapi.

Midt i denne turbulente tid med mange patienter indlagt med corona, kan det knibe med at finde de positive historier i medierne, mener fysioterapeut Lue Drasbæk Philipsen fra infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet. Men de positive historier er der:

”Mange af patienterne, der indlægges på covid-afdelingerne på sygehusene kommer hjem igen. De er trætte og svækkede, men er blevet raske. Medierne fortæller, hvor mange, der indlægges, hvor mange, der kommer på intensiv og hvor mange, der dør. Men vi hører ikke, hvor mange der udskrives. Når jeg ser på røntgenbillederne af lungerne, der er fyldt med vattede infiltrater, kan jeg godt tænke: hvordan kommer de mon ud af det. Men vi har et flow og mange bliver raske”, fortæller hun.

Der udarbejdes undervisningsmateriale

Lue Drasbæk Philipsen er certificeret kliniker i hjerte- og lungefysioterapi. Hun behandler normalt patienter med cystisk fibrose. Men disse patienter er sendt hjem, så hospitalet kan tage imod de stadig flere patienter, der indlægges med corona.

Fysio.dk talte med Lue Drasbæk Philipsen i forrige uge og har fået en snak med hende igen for at høre om situationen lige nu, to uger efter der for alvor er blevet indlagt patienter med corona.

”Der er kommet flere patienter, og vi har nok at se til – men vi kan følge med”, siger Lue Drasbæk Philipsen.

Hendes opgaver veksler stadig mellem at behandle patienterne på sengestuerne iført værnemidler og vejlede sygeplejerskerne i respirationsbehandling af patienterne.

Men der er også kommet nye opgaver til. Lige nu er hun i gang med at udarbejde vejledninger og undervisningsmateriale i respirationsfysioterapi.

”De sidste to uger har jeg haft travlt med omorganisering, nu har jeg fået opgaven at opdatere mig på anbefalinger om respirationsfysioterapi og skrive vejledninger til både læger og sygeplejersker. Desuden er jeg ved at lave undervisningsmateriale til fysioterapeuter i de andre afdelinger. Vi ved ikke, hvornår der bliver behov for at bruge det, men nu er det der”, siger Lue Drasbæk Philipsen.

Et fantastisk samarbejde

Lue Drasbæk Philipsen fremhæver det tværfaglige samarbejde på isolationsstuerne. Der skal spares på værnemidlerne, derfor er det vigtigt, at dem, der er på isolationsstuerne, varetager flere funktioner og ikke holder hårdt på faggrænserne.

”Vi samarbejder virkelig om opgaverne. Hvis jeg er inde hos patienterne og har værnemidler på, så hjælper jeg til, hvor jeg kan. Er der brug for at tage blodtryk, så gør jeg det. Jeg henter også vand, tager temperatur og mange andre ting. Og det gør lægerne også”, siger Lue Drasbæk Philipsen.

Instrukserne for behandling og brug af værnemidler ændrer sig løbende og med dem også opgaverne.

”Hvis læger eller sygeplejersker skønner, at der er brug for en bestemt indsats til en patient, så gør vi det. Vi tilbyder det, der er brug for. Kontinuerlig CPAP giver vi ikke til alle, men hvis lægerne mener, det er værd at prøve, så kan vi forsøge det. Og desuden kræver kontinuerlig CPAP flere personaleressourcer”, forklarer Lue Drasbæk Philipsen.

Farligere at gå i Netto

På spørgsmålet om hun er nervøs for selv at blive smittet med corona, svarer Lue Drasbæk Philipsen: ”Jeg kan være mere nervøs for at blive smittet med corona nede i Netto. På afdelingen har vi værnemidler og gode rutiner alle sammen”.

Læs det første interview med Lue Drasbæk Philipsen: Stilhed før stormen