Grønlandsk formand: Ny overenskomst giver ferie med løn til nyuddannede

Længere barselsperiode og mulighed for årligt at søge kursusfond om efteruddannelse inklusiv rejse til Danmark. Det er nogle af hovedpunkterne i ny overenskomst for fysioterapeuterne i Grønland, som også gemmer på gode nyheder for eventyrlystne dimittender.
”Som fysioterapeut i Grønland, får man en ideel mulighed for at få kendskab til hele spektret inde for fysioterapi”, siger Formand Fysioterapeuter i Grønland, Freya Jørgensen Hovden. Til daglig arbejder hun på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. Privatfoto

Efter 11 meget intense dage er forhandlingsparterne i Grønland nået til enighed om rammerne for en ny fireårig overenskomst for fysioterapeuterne.

Hvis aftalen bliver godkendt af Naalakkersuisut (det grønlandske selvstyre) og Sundhedskartellet (PPK), som fysioterapeuterne er en del af, træder den nye overenskomst i kraft den 1. april 2020.

Det betyder at fysioterapeuterne i Grønland fremover blandt andet vil kunne se frem til bedre vilkår for nyuddannede samt til længere barsel og stigninger i både grundlønnen og i fastholdelses- og rekrutteringstillægget.

Derudover bliver der i den nye overenskomst også mulighed for at søge en kursusfond og få ét årligt kursus inklusiv frirejse til Danmark.

Om at arbejde i Grønland

Formanden for bestyrelsen af Fysioterapeuter i Grønland, Freya Jørgensen Hovden er derfor godt tilfreds med aftalen, som nu skal til afstemning blandt medlemmerne.

”Der har selvfølgelig været nogle knaster, primært omkring udvidelse af barselsperioden og de økonomiske rammer, og internt i PPK har vi skullet blive enige om den interne fordeling mellem faggrupperne. Men vi har været utroligt gode til at støtte op omkring hinanden, og der har været rigtig god stemning hele vejen igennem forhandlingsforløbet. Så jeg synes, vi er nået frem til en fornuftig aftale, der sikrer vores medlemmer på nogle helt centrale områder”, siger Freya Jørgensen Hovden.

Gode grønlandske muligheder for nyuddannede

Sidste overenskomst skulle have været på plads i 2016. Dengang bar forhandlinger præg af isnende kulde, og det tog lang tid, før parterne endelig nåede til enighed. Aftalen blev derfor først underskrevet i 2018.

Præcis som den nuværende aftale, gjaldt den gamle overenskomst for en firårige periode frem til den 31. marts 2020, hvor den nye aftale træder i kraft. Her får særligt nyuddannede bedre ansættelsesvilkår.

”Vi ønsker og håber meget på, at grønlandske fysioterapeuter søger tilbage til Grønland efter endt studie, men byder alle fysioterapeuter velkommen. Grønland er et godt sted for nyuddannede, som ifølge den nye overenskomst får ret til ferie med løn, hvis de ansættes en måned efter endt studie”, siger Freya Jørgensen Hovden og fortsætter:

Lav sol over Nuuk og sneklædte bakker, så langt øjet rækker. På Grønland har du bogstavligt talt naturen i baghaven med gode muligheder for at bruge den og udnytte den både på arbejdet og i fritiden. Foto: Jesper Malling

”Man får hurtigt ansvar og dermed erfaring samt forståelse for personer med en anden kulturel baggrund heroppe. Nogle fysioterapeuter får også mulighed for at rejse med arbejdet på tjenesterejser til de små bygder. Du har bogstaveligt talt naturen i din baghave med god mulighed for at bruge den og udnytte den i forbindelse med arbejdet, men også til at gå på jagt i, fiske, tage på vandreture og meget andet”, siger hun.

Ud over på nogle enkelte privatejede klinikker, arbejder langt de fleste fysioterapeuter i Grønland inden for sundhedsvæsnet i eksempelvis kommenen eller i selvstyret. Overenskomsten, som er blevet forhandlet på plads, gælder for hele Sundshedskartellet i Grønland, som omfatter cirka 700 personer. Ud af dem er der i alt 35 fysioterapeuter.

”Det er fantastisk at arbejde i Grønland, fordi man bliver mødt med en enorm taknemmelighed fra både kollegaer, samarbejdspartnere og patienter og borgere”, siger Freya Jørgensen Hovden.

 

 

 

Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar