Sundhedsstyrelsens retningslinjer gælder trods gradvis åbning af Danmark

Statsminister Mette Frederiksen har bebudet en gradvis genåbning af Danmark efter påske, men for fysioterapeuter og deres patienter gælder retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen fortsat.

Danske Fysioterapeuter har vurderet situationen for fysioterapeutisk behandling i lyset af statsminister Mette Frederiksens udmelding om delvis genåbning af Danmark. Vi vurderer ikke, at den i første omgang ændrer på adgangen til fysioterapeutisk behandling. Det er derfor fortsat det reviderede notat fra Sundhedsstyrelsen, som gælder.

Sundhedsstyrelsens retningslinjer anviser, at kritiske funktioner skal varetages, og at ikke-kritisk behandling over tid kan blive kritisk, hvorfor der skal ske en løbende faglig revurdering af kritiske/ikke-kritiske funktioner for de enkelte patienter.

Vil du vide mere?

I Danske Fysioterapeuters FAQ om coronavirus kan du få nyttig viden om, hvordan du skal forholde dig som fysioterapeut. Her uddyber vi bl.a., hvordan du afgør, om en behandling er kritisk.

Se Danske Fysioterapeuters FAQ

Læs mere om Sundhedsstyrelsens udmelding om kritiske funktioner

Del eller udskriv artiklen
14 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Lau Rosborg

  Kære Inger.
  Tak for dit spørgsmål, jeg har desværre først set det nu.
  Jeg syntes ofte det er svært at sammenligne fag, når man kun har et indgående kendskab til det ene fag.
  Jeg har kontaktet 4 frisører, som jeg kender og det er meget forskelligt hvad de gør ift værnemidler, men generelt tog alle det meget seriøst og havde lavet en del tiltag ift information og værnemidler.
  Deres fagforbund har lagt dette op på hjemmesiden: https://dfkf.dk/10_Aktuelt/2020-04-19-retningslinjer-for-aabning.aspx
  Vi var ret enige om, at det var de samme mennesker vi så, frisørerne og fysioterapeuterne, så på den konto, kan du godt have en pointe. På den anden side vil vi, som autoriserede sundhedspersoner, se en mere sårbar gruppe og i mange tilfælde se dem oftere, så vi har en speciel forpligtigelse.

  Mvh
  Lau Rosborg
  Praktiserende
  HB-medlem

 • Inger Stamp

  Jeg kunne godt tænke mig at høre min fagforenings kommentar på, hvorfor jeg som fysioterapeut ikke må åbne op for alle mine typer patienter når frisører må åbne op for alle deres typer kunder? Hvorfor er der stadig begrænsning på, hvem vi må se i klinikken? Der er vel ikke begrænsning på, hvem frisøren må klippe, og det er vel ikke op til frisøren fagligt at vurdere, om håret er blevet for langt?
  Fx med 25-50% kalenderbelægning vil der være plads mellem patienter og mulighed for at tage de rette hygiejnemæssige forholdsregler ift. COVID-19.
 • Karen Hansen

  Hvordan kommer genåbningen af bla fysioterapi til at påvirke offentligt ansatte arbejdsvilkår. Skal disse dortsat kun lave kritiske behandlinger?
 • Morten Graversen

  Spot on Lau
  Enig med at alle i Dfys og i de forskellige sektorer kæmper det bedste de har lært.
  Men vi er ikke færdige endnu, på ingen måde. Tiden efter det her bliver også hård så derfor skal vi holde snuden i sporet og kæmpe videre.
  Go påske
 • Lau Rosborg

  Kære Hege, Lars og Kim.
  Vi har lige holdt vores ugentlige skypemøde på vores klinik i dag for at vende situationen med hinanden, ønske god påske osv.
  Alle tager situationen meget alvorligt. Vi varierer i opfattelsen SST’s udlægning af vores kritiske funktion. Nogle er meget forsigtige af forskelige årsager, andre er mere proaktive ift nødberedskab, video-konsultationer og fysiske konsultationer. Men vi bruger hinanden, lytter og finder en vej. Og ja, vi har haft fysiske konsultationer, om end ganske få. Alle hygiejnemæssige forskrifter ift COVID-19 er overholdt, ved alle indledende samtaler ved bookninger af fysiske tider, har der været en indgående dialog omkring risici, sociale kontakter ect
  Alle vores fysioterapeuter har været i telefonisk kontakt med alle patienter ift afmeldinger af tider og forklaret hvor alvorligt vi tager situationen og det har været en stor succes. Vi har et fantastisk samarbejde med almen praksis og for megen ros for vores prioriteringer.

  Og min pointe er: Vi er ikke enestående som klinik. Efter samtale med mange andre klinikker, efter at have hørt mine kollegaers erfaringer fra venner, gamle studiekammerater, så er det mit indtryk at praksis tager situationen meget seriøst og handler ansvarligt.

  Dette er også et svar til dig, Kim. Ingen kan trues til noget i denne sammenhæng.

  Jeg er ret sikker på at DSF løbende diskuterer situationen, i HB får vi løbende faglige gennemarbejdede opdateringer fra DSF ift de faglige vinkler, de laver et kæmpe stykke arbejde. HB har ugentlige korte møder hvor vi opdateres på alle de sundhedspolitiske vinkler, som kontakter til andre organisationer, kontakten til medlemmerne i de berørt sektorer, lands- og regionalpolitiske kontakter osv. Sekretariatet knokler løs med vejledning, medlemsbesvarelser og skaber limen i vores agereb som organisation.
  I den kontekst kan jeg også sige, at jeg personligt heller ikke lader mig true af den måde du, som debattør, i flæng bruger og sammensætter ord som etik, moral og forretning.
  Jeg forstår godt at du er bekymret, men jeg tror ikke at du beroliger nogen af os, der arbejder i frontlinjen i de tre sektorer, ved at argumenterer på den måde.

  Kære Lars.
  Jeg forstår rigtig godt din argumentation og der er rigtig meget der tyder på at ”Søren og Mette” rammer bulls-eye i forhold til håndteringen af corona-krisen og nu er der eksperter, som mener, at de/vi er FOR dygtige. Og jeg er ret sikker på, at der også kigges på vores nabolande og vi kommer til at agerer derefter, men……jeg vil for første gang i mit liv stå skoleret, klappe hælene sammen og følge anbefalingerne i lige netop den ånd jeg mener de er sendt i. Praksis har fået et kolossalt skulderklap af SST og det skal vi honorerer. Vi skal ikke lukke helt, så er vi slet ikke vores ansvar bevidst; vi skal ikke åbne helt, så udsætter vi de svageste borgere for unødig risiko. men hele tiden vurdere. Så nej, jeg vil ikke være med til at sparke døre ind for at åbne praksis helt.
  Jeg syntes at vi skal lytte til eksperterne, være i dialog med eksperterne og så åbne op for behandlinger i et tempo der er forsvarlig og på en måde der er forsvarlig.

  PS: Super at du tager dig af TV2, Frederik 
 • Britt Glenting

  Hvilke værnemidler bruger i ? Hvis man er nød til at tage en kritisk patient? Handsker, mundbind, visir? Udover hygiejne og sprit.
 • Frederik Faurby

  Kære Jeppe Knygberg, tak for din besked og ja, det er særdeles uheldigt, at TV2 misinformerer på den måde, du beskriver.
  Jeg tager fat i redaktionen og sørger for, at de forstår den rette sammenhæng.
  Vil du evt. ringe til mig på 5134 4377 og fortælle, hvad der blev sagt og i hvilke udsendelser? Venlig hilsen Frederik Fayrby, pressechef.
 • Jeppe Knygberg

  Hej ved Danske Fysioterapeuter. Vi har langt om længe fået kørt et nødberedskab op på min klinik. Det har været, og er en meget svær manøvre. Derfor bliver jeg rigtig ked af at erfare, at der igen i de danske medier bliver sagt, at man fortsat ikke må gå til fysioterapeut. TV2 har for et par uger siden bragt nyhed om at man hverken må gå til fysioterapeut eller tandlæge i tre måneder. Dette blev gentaget to gange i nyhederne i TV2 i dag for fysioterapeuternes vedkommende. Det er direkte misinformation i forhold til Sundhedsstyrelsens retningslinier, der påbyder os at holde nødberedskab. Jeg savner rigtig meget, at Danske Fysioterapeuter går frem og kræver et dementi af disse forkerte informationer, så denne situation ikke går unødigt ud over flere end højst nødvendigt. Jeg ser frem til snarligt svar på denne henvendelse.
 • Kirsten Ægidius

  Kære Kim
  Ift brug af værnemidler, så er det korte svar - ja, Som autoriserede sundhedspersoner, både kan og skal vi selvfølgelig kunne håndtere korrekt anvendelse af værnemidler.
  Om de enkelte medlemmer så føler sig betrygget i sikkerheden eller om der overhovedet er adgang til værnemidler, er jo en helt anden sag og selvfølgelig noget vi i HB også har fokus på.
  Og nej, Lars kan ikke true foreningen til bestemte holdninger, men han har selvfølgelig lige som alle andre ret til ytre sig - og blive hørt.
  Vi må bare konstatere, at der er nogle af vores medlemmer der er direkte berørt økonomisk af denne situation og det må vi som forening og fællesskab udvise forståelse for.
  Fortsat god dag
 • Tine Nielsen

  Kære Kim
  Ja, jeg mener vi iflg. vores autorisation, er i stand til at håndterer hygiejneregler m.m. og vi skal som minimum være i stand til at vurderer om vi har tjek på det. Hvis vi så ikke synes vi er gode nok, så skal vi holde fingrene væk. Det er det samme der gør sig gældende når der tales om etik og moral. Vi har som fysioterapeuter en forpligtigelse overfor autorisationsloven, det er og bliver den enkeltes ansvar.
  Jeg kan og vil som HB-medlem ikke rende rundt og lege Corona-politi.
Se flere
Indsend kommentar