Virtuelt ph.d.-forsvar om myelomatose og træning

Se forsvaret 7. juli kl. 14
Rikke Faebo Larsens ph.d.-forsvar afholdes tirsdag den 7. juli klokken 14.
Opponenter til forsvaret er: fysioterapeut, ph.d., adjunkt, Aarhus Universitet, Thomas Maribo og professor, National Center of Tumor Diseases, Heidelberg. Joachim Wiskemann. Chairman er klinisk lektor Jørgen Johansen, onkologisk afdeling på Odense Universitetshospital.
Myelomatose er en relativ sjælden kræftform i knoglemarven (knoglemarvskræft), der opstår i en særlig type hvide blodlegemer (plasmaceller). Myelomatose påvirker immunforsvaret og kan nedbryde knoglerne. Nydiagnosticerede patienter med myelomatose oplever ofte knoglesmerter og udtalt træthed. Smerter, træthed og angst som følge af sygdommen kan føre til, at patienterne nedsætter deres fysiske aktivitetsniveau.
Fysioterapeut Rikke Faebo Larsen har i sin ph.d. undersøgt patienternes funktionsniveau ved diagnosetidspunktet, og om det var muligt på et tidligt tidspunkt at sætte ind med en træningsintervention, og om træningen havde effekt.
På tirsdag forsvarer Rikke Faebo Larsen sin ph.d. Det foregår på zoom og det er derfor muligt for alle, der har tid og lyst at overvære forsvaret.
De overordnede resultater
100 patienter blev inkluderet i RCT-studiet. Deltagerne havde ved diagnosetidspunktet nedsat muskelstyrke i underekstremiteterne og nedsat aerob kapacitet sammenlignet med publicerede data for normalbefolkningen.
Interventionen bestod af otte superviserede træningssessioner over 10 uger, der bestod af: aerob træning, styrkende træning, udspænding og generel fysisk aktivitet. Derudover skulle deltagerne træne hjemme.
Kontrolgruppen fik en folder med generel information om blandt andet fysisk aktivitet.
Resultaterne viste helt overordnet, at det er muligt at rekruttere patienter ved diagnosetidspunktet, uanset alder og uanset, hvilken type medicinsk cancerbehandling patienten fik. Der var et højt fremmøde til de superviserede træningssessioner, og deltagerne kom til de fleste af dem.
Der var ingen effekt på fysisk funktion, fysisk aktivitet, livskvalitet eller smerte sammenlignet med en kontrolgruppen. Årsagerne til den manglende observerede effekt kan dels være, at deltagerne ikke gennemførte den planlagte hjemmetræningen, at intensiteten ikke var den rette, at kontrolgruppen følte sig tilskyndet til øget fysisk aktivitet eller det simple faktum, at nydiagnosticerede patienter, som modtager anti-myelombehandling, ikke profiterer af træning.
Du kan høre Rikke Faebo Larsen fremlægge og uddybe sine data i forbindelse med sit ph.d.-forsvar.
Se Rikke Faebo Larsen på ph.d.-listen og hent afhandling
Om ph.d.-projektet
Ph.d.-projekt er udgået fra Ergo- og Fysioterapien, Sjællands Universitetshospital (SUH) i et tæt samarbejde med Odense Universitetshospital.
Projektet er støttet med 15.000 kr. fra Danske Fysioterapeuters Forskningsfond og har fået støtte fra Sjællands Universitetshospital, Region Sjælland, Region Syddanmark, Videncenter for Rehabilitering og Palliation (REHPA), AgeCare på OUH samt Amgen.
Hovedvejleder på ph.d.-studiet var: professor og hæmatolog Niels Abildgaard (OUH). Medvejleder: fysioterapeut, ph.d., lektor, OUH/SDU Lisbeth Rosenbek Minet, sygeplejerske, ph.d. og lektor Mary Jarden , Rigshospitalet/KU samt overlæge, hæmatolog Ulf Christian Frølund fra SU.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.