Finalen i Ph.d. Cup blev en festlig fejring af forskning

Karen Hjerrild Andreasson blev første vinder af Ph.d. Cuppen på Danske Fysioterapeuters Fagkongres, hvor hun præsenterede sit ph.d-projekt om vejrtrækning hos astmapatienter.
De fire finalister fra Ph.d Cuppen set fra venstre: Mikkel Bek Clausen, Jeanette Trøstrup, Birgit Rasmussen og vinderen Karen Hjerrild Andersen. Foto: Carsten Bundgaard.

”Findes der en rigtig måde at trække vejret på?” Sådan indledte ph.d Karen Hjerrild Andreasson sin præsentation på fagkongressen – og ja, det gør der.

Faktisk kan en rigtig måde at trække vejret på, formindske åndenøden hos patienter med astma, og dermed havde Karen Hjerrild Andreasson kogt tre års hårdt arbejde ned til fem minutters underholdende formidling.

Træk vejret

Et veloplagt publikum blev sat til at trække vejret hensigtsmæssigt gennem næsen, afslappet og med brug af diaphragma. Efterfølgende blev tilskuerne bedt om at trække vejret overfladisk, med åben mund og uden at tømme lungerne, så man rigtigt kunne mærke betydningen af dysfunktionel vejrtrækning.

”Hvordan tror I, at det føles at skulle lege med sine børn, lave mad, træne eller dyrke sex, når man har det sådan her”, spurgte Karen Hjerrild Andreasson, mens publikum hev efter vejret.

Træning i formidlingsteknik

Finalisterne i Ph.d. Cuppen havde inden finalen på fagkongres gennemført træning i formidling. De havde modtaget undervisning af en teaterinstruktør og en journalist og har øvet forskellige virkemidler til deres formidling såsom kropssprog og stemmeføring. Og det kunne mærkes, at der var blevet tænkt i nye baner. Mikkel Bek Clausen brugte en træningselastik til at illustrere træningscompliance, og med et tørklæde om håret forvandlede Birgit Rasmussen sig til 92-årige Sigrid, som er en af de patienter, der deltog i hendes studie.  

”Det har været et rigtig spændende forløb, som jeg er glad for at have fået. Jeg har lært at få det, jeg vil fortælle, formidlet mere levende med enkle fagter og brug af tonefane – og pauser - end jeg før har gjort.” siger Karen Hjerrild Andreasson.

Betydning for praksis

Både i salen og på scenen vakte de fire præsentationer glæde og begejstring.

”De nye forskere skubber til praksis og genererer ny viden, som kan få betydning for, hvad vi gør i praksis allerede fra på mandag,” sagde professor Michael Rathleff, der var moderator på sessionen. Han roste finalisterne for at vise bredden i faget, både hvad angår faglige emner og forskellige videnskabelige metoder – kvalitative og kvantitative.

Og vinderen tager rosen og anerkendelsen til sig. ”Jeg er bare så overvældet af al den opmærksomhed. Personligt er oplevelsen i fredags, og æren over at tage prisen og anerkendelsen med hjem virkelig stort. Men formidlingen af Breathing Retraining til så mange, kan vise sig at være det bedste – jeg vil jo have det her ud i Danmark.” udtaler en taknemmelig Karen Hjerrild Andreasson.