Arbejdstidsreglerne under pres i kommunerne
Den seneste tid har vi fået en del henvendelser, der viser, at der sker nogle ændringer i kommunerne, der har sat arbejdstidsreglerne i centrum.
Generelt regulerer arbejdstidsaftalerne balancen mellem:
- arbejdsgiverens behov for, at arbejdskraften er til stede på relevante tidspunkter.
- medarbejdernes behov for en vis forudsigelighed og rimelig sammenhæng mellem arbejdsliv og privatliv.
Det er Danske Fysioterapeuters erfaring, at håndtering af spørgsmål vedr. arbejdstid har væsentlig betydning for arbejdsmiljø, trivsel, rekruttering og fastholdelse, kvalitet i kerneopgaven og ressourcefordeling.
Ændringer, der betyder forandrede arbejdstider, kan sætte sindene i kog.
Leder og medarbejder vil se forskelligt på arbejdstid alt efter ønsket/behovet for indflydelse og/eller fleksibilitet.
For nogle år siden blev loven om 7 dages varsel på genoptræningsplaner vedtaget. Det har især udfordret arbejdstidsreglerne pga. de mange fridage i forbindelse med påske og jul/nytår. Desuden har stillinger med blandede vagter givet anledning til at se på arbejdstidsreglerne.
I denne artikel gennemgår vi kort reglerne for ansættelse som selvtilrettelæggende, i vagtplaner eller lokalt forhandlede regler (decentrale arbejdstidsregler).
Den overordnede forskel på at være ansat som selvtilrettelæggende og i vagtplan
Selvtilrettelæggende | Ikke selvtilrettelæggende (vagtplan) |
Overenskomstens § 12C | Arbejdstidsaftalen |
Tilrettelægger selv | Lederen tilrettelægger |
Lederen bestemmer, hvornår en gruppe skal løse en opgave | Lederen bestemmer, hvornår en person skal løse en opgave |
Bærer selv ansvaret, hvis det planlagte ikke holder - dvs. ikke overarbejdsbetaling | Lederen bærer ansvaret (og betaler), hvis det planlagte ikke holder |
Dagtimerne mandag til fredag | 24/7/365 |
Søn- og helligdage - bare ærgerligt hvis fri i forvejen | Erstatningsfrihed |
Forskellige bestemmelser vedr. særlige fridage, men samme forhold vedr. f.eks. pauser, ferie, lægebesøg med mere. |
Ansat som selvtilrettelæggende
Som ansat i en kommune er du som udgangspunkt ansat som selvtilrettelæggende. Dog skal det fremgå tydeligt af ansættelsesbrevet, at det faktisk forholder sig sådan.
Som selvtilrettelæggende udstikker lederen en række opgaver, der skal løses. Gruppen tilrettelægger selv, hvordan og hvornår de skal løses. Dog skal opgaverne løses på hverdage i dagtimerne.
Hvis der skal løses opgaver om aftenen eller i weekenden, skal I lokalt aftale, hvad I skal have for det.
Læs om arbejdstidsreglerne for selvtilrettelæggende
Ansat i vagtplan
Hvis du ikke er ansat som selvtilrettelæggende, er du ansat i vagtplan. Det betyder, at tidspunkterne er fast bestemt, og du skal kende din arbejdstid 4 uger i forvejen.
Du kan blive pålagt at arbejde alle ugens 7 dage og alle døgnets 24 timer. Der er fastlagt betaling/honorarer for arbejde om aftenen, weekender og ved overarbejde.
Læs om at være ansat i vagtplan
Lokale tilpasninger
Hvis arbejdstidsreglerne ikke passer til de opgaver, I skal løse, kan ledelsen og TR aftale jeres egne regler. Det er her, vi har set en udvikling på det sidste, og derfor gør jer opmærksomme på, at I godt kan indgå lokale aftaler. Overenskomstens arbejdstidsregler kan aldrig blokere for muligheden for at planlægge at løse kerneopgaverne bedst muligt. Der er (stort set) altid mulighed for at finde en løsning.
I første omgang, kan I sammen med ledelsen drøfte, hvorfor arbejdstidsreglerne ikke passer til opgavernes udførelse. De fleste gange kan man sagtens få det hele til at passe. Evt. med små ændringer. Hvis I kommer ud for sådanne situationer, kan I kontakte Danske Fysioterapeuter for sparring.
Vi kender til sådanne aftaler for kommunalt ansatte (selvtilrettelæggende) med særlige tilkaldeaftaler i forbindelse med påske og jul. Her skal I især være opmærksomme på, hvad I (de ansatte) får som kompensation for at fravige bestemmelserne om, at arbejdet skal leveres på hverdage. Desuden skal I drøfte, hvordan I håndterer, at I ikke altid ved på forhånd, om der faktisk er arbejde i helligdagene, samt hvad der sker, hvis man bliver syg.
Decentrale arbejdstidsregler
Hvis man arbejder meget anderledes, end de forudsætninger, der ligger til grund for overenskomsten, kan man lokalt lave ”sine helt egne lokale arbejdstidsregler”.
I de såkaldte decentrale arbejdstidsaftaler er man kun begrænset af 11-timersreglen og et ugentligt fridøgn. Et eksempel er, hvis man arbejder i skoleverdenen og skal følge børnenes ferieår og vil indgå en aftale om årsnorm. Her skal man igen være opmærksom på, hvad man får for at fravige overenskomstens bestemmelser og forholdene ved ophør af ansættelsen.
Det er en større omgang, men signalet er, at man godt kan tilpasse arbejdstidsreglerne til de lokale forhold.
Hvis I får brug for at drøfte jeres arbejdstidsregler, så kontakt endelig jeres konsulent hos Danske Fysioterapeuter, og vi vil meget gerne gennemgå evt. aftaler, før I skriver under.
Læs rammeaftalen om decentrale arbejdstidsaftaler (pdf)
Vigtigt at huske
Hvis I ikke kan blive enige om en decentral arbejdstidsaftale, skal ledelsen vælge en af de to muligheder, der er beskrevet i overenskomsten: selvtilrettelæggende eller vagtplan.