Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Auditorisk rytmestøttet gangtræning efter erhvervet hjerneskade

Patienter med neurologiske sygdomme har ofte behov for genoptræning af gangfunktionen. Se hvordan du kan bruge en smartphone til at finde musik i det rigtige tempo til at træne patienternes gangfunktion.
Foto: Claus Sjödin

Resumé

Patienter med erhvervet hjerneskade, Parkinsons sygdom og andre neurologiske sygdomme har ofte behov for genoptræning af gangfunktionen. I artiklen beskrives, hvordan man med en smartphone og apps kan finde musik i det rigtige tempo, så den kan benyttes til at træne patienternes gangfunktion. Hvis gangen er meget ustabil, kan det være nødvendigt at støtte gangen med musik, der løbende tilpasses patienten. Patienter kan også profitere motorisk af selv at spille eller synge i forbindelse med træningen. Her præsenteres et videoeksempel med rytmestøttet gangtræning.

Del eller udskriv artiklen
5 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • annelarsen

  Hej Henriette - og andre

  BPM Tab findes i Google Play, dvs. til Android-telefoner, men ikke til iPhone. Men prøv at søge efter 'BPM tab' i Appstore - der findes lignende apps der også.

  Mvh
  Anne Larsen
  Webredaktør
  Danske Fysioterapeuter
 • Henriette Billeskov Larsen

  Hej Vibeke,

  Jeg kan ikke finde den app Søren han benytter sig af BMP tap. Har prøvet nogle andre, men synes ikke de virker lige så godt.
  Hedder den noget andet eller?

  Mvh
  Henriette
 • vibekepilmark

  Kære Anne Kirstine. Jeg har nu vendt din forespørgsel med Søren Vester Hald. Han har skrevet følgende kommentar:
  "Ja - der findes mange app's man kan bruge til at finde tempoet med. Personligt foretrækker jeg "BPM tap (se artiklen)".Du kan bruge flere hjemmesider til at musik med det rigtige tempo. Her kan du kan indtaste tempo og få en liste med sange/musikstykker i rette tempo. F.eks. https://jog.fm/workout-songs https://www.bpmdatabase.com/music/search (fyldt med reklamer) og https://www.audiokeychain.com/database.
  Når du skal finde og afspille musikken, er det nødvendigt med et abonnement til en streaming-tjeneste f.eks. Spotify eller lignende. Man kan evt. også afspille via youtube".

  Med venlig hilsen Vibeke Pilmark, faglig redaktør, Danske Fysioterapeuter.
 • vibekepilmark

  Hej Anne Kirstine. Alletiders du spørger om en uddybelse af teknikken. Det er vigtigt, at informationerne er tilstrækkelige til at man kan gå i gang med RAS. Du kan se navne og ikoner på apps i artiklen i Fysioterapeuten. Er der nogle af dem, du savner her? Jeg vender lige med Søren Vester Hald, der er forfatter, om han kan uddybe, hvordan man finder sangene. Med venlig hilsen Vibeke Pilmark, faglig redaktør, Danske Fysioterapeuter.
 • Anne Kirstine Fangel

  Hej. Tak for video forklaring. Jeg når dog ikke at se hvad dine aps hedder og der er mange bpm tællere når man søger og den måde du finder sangen på er heller ikke så let at følge😊
Indsend kommentar