Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Okklusionstræning

Okklusionstræning er en træningsform, der benytter lave vægtbelastninger kombineret med delvis aflukning af blodgennemstrømningen for at opnå hypertrofi og styrkevækst.
Foto: Henrik Frydkjær

RESUMÉ: Okklusionstræning er en træningsform, der benytter lave vægtbelastninger (20-50 % af 1 RM) kombineret med delvis aflukning af blodgennemstrømningen for at opnå hypertrofi og styrkevækst. Dette er interessant i et fysioterapeutisk perspektiv, da en lavere mekanisk belastning kan være en fordel for adskillige patientgrupper. Effekten er veldokumenteret hos raske individer, og evidensen er stigende inden for træning af ortopædkirurgiske patienter, ældre, personer med artrose samt ved sygdomme med muskelatrofi til følge. Ydermere er okklusionstræning ikke forbundet med betydelige bivirkninger og forekommer som et sikkert alternativ til konventionel styrketræning. Potentialet for træningsformen synes anseeligt i rehabilitering og er værd at overveje i fysioterapeutiske interventioner.

Læs også artiklen "Okklusionstræning i praksis"

Del eller udskriv artiklen
4 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Lasse Christensen

  Hej Esben,
  Fin introduktion til okklusionstræning og alle dets parametre. Jeg bider dog mærke i følgende afsnit:

  "Det okklusive stimulus under træning bør vare i minimum 5 minutter for at opnå tilstrækkelig effekt (7). Flere eksperter fraråder dog at inhibere blodflowet i mere end 10 minutter, hvorefter den normale cirkulation skal genoprettes i minimum 5 minutter, da man endnu ikke kender eventuelle eftervirkninger på længerevarende okklusion."

  Hvad jeg kan finde fra Pearsons review, så beskriver de ikke noget minimum, men nærmere et generelt tilfælde, hvor samtlige studier vedligeholder okklusionen mellem 5-10 min.
  Jeg er samtidig interesseret i hvilken kilde, som fraråder blodflow i mere end 10 minutter? Og er det ikke mere ift. fuldstændig okklusion af den arterielle blodtilførsel, som alligevel frarådes?

  Håber du stadig kigger med her, nu hvor artiklen efterhånden har nogle år på bagen.

  Mvh.
  Lasse Christensen
 • Daniel Brøgger

  @Thomas Men til eliteidrætsudøvere, der grundet skader, ikke kan bruge de gængse træningsmaskiner er dette en rigtig smart måde at bibeholde muskelmasse og styrke. Atleter kan derfor hurtigere komme op på deres gamle niveau og man forkorter derved skadesperioden.
 • Brian Henneberg Nielsen

  Rigtig god og grundig artikel. Jeg har dog lige den tilføjelse, at der er et endnu ikke publiceret studie af Loenneke et al. på vej der viser, at det selvopfattede tryk på 5-7/10, der i praksis ofte bruges når der anvendes knæbind, ikke er en særligt god rettesnor. Et selvopfattet tryk på 5-7/10 resulterede hos deltagerne i et hav af forskellige tryk, hvoraf nogle var ineffektive. Derfor anbefales det i dette studie, at man i stedet bruger antallet af gentagelser man er i stand til at tage, som rettesnor for om man har okkluderet med det rette tryk. Kan man tage 30-15-15-15 mener Loenneke et al. at man har ramt det rette tryk. Kan man kun tage 18-8-6-5, så er der okkluderet for hårdt og kan man tage flere gentagelser har man sandsynligvis okkluderet for lidt. (Det kan dog også være at man har regnet sin intensitet forkert ud og kører med for lette eller for tunge vægte, eller at pauserne mellem sættene er for lange eller for korte).

 • Thomas Pretsch

  Hvis vi skyder genvej og accelerer vækst udover den naturlige kapacitet vil vi tabe noget i processen..
  Som atleter der vil øge styrke og derfor tager sterioder og herefter skader sener og led fordi kroppens strukturer ikke passer til den ekstra kraft som sterioderne har tilføjet musklerne. Når vi forsøger at gøre ting hurtigere end vi skulle eller kun fokuserer på et mål (muskel hypertrofi) og ikke en holistisk udvikling ender vi med at betale prisen i sidste ende.
Indsend kommentar