Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Hvorfor skal vores sundhedsuddannelser under sparekniven?

LEDER // Derfor kæmper vi for vores uddannelser. De er hele grundlaget for vores fag!

Kravene til de danske fysioterapeuter har aldrig været højere. Vi er efterspurgt af de tusindvis af danskere, som vi hver dag hjælper til at få et bedre liv. Fysioterapi spiller en afgørende rolle i den danske sundhedssektor, patienternes behov ændrer sig, og ny teknologi kræver nye kompetencer. Derfor skal vi hele tiden udvikle os selv og vores fag. Det gør vi med evidens, forskning og en bundsolid uddannelse.

Jeg har i mange år undervist de studerende på vores professionsuddannelse. Og jeg elsker den energi og dybe faglighed, der er på vores uddannelsesinstitutioner. Men uddannelserne er nu truede.

Fra politisk side taler man om at fjerne en meget stor del af det faglige indhold fra en række sundhedsuddannelser – også vores – og dermed stække den faglige udvikling, som vi har opbygget over mange år. Det forlyder, at man vil reducere uddannelsen til professionsbachelor med et halvt år. Det er vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne har de økonomiske forudsætninger for at kunne levere kvalitet i uddannelserne, forkortelse eller ej. Uddannelserne skal kunne fastholde de dygtige undervisere og udvikle et bæredygtigt studiemiljø. Derfor kæmper vi for vores uddannelser. De er hele grundlaget for vores fag!

En forringelse af uddannelsen tjener ikke faget, og det synspunkt står vi heldigvis ikke alene med. Sparekniven svinges desværre også over en række andre professionsuddannelser. Derfor har vi allieret os med de andre berørte fagforeninger. Vi arbejder sammen for at få politikerne til at stoppe det, jeg bedst kan beskrive som et helt unødvendigt og potentielt skadeligt indgreb i vores professionsuddannelser.

Sammen siger vi ‘Nej tak til turbouddannelser’. Jeg håber, at også du vil dele budskabet, så vi får taget denne forringelse af vores uddannelse af bordet og i stedet investerer i fremtidens fysioterapeuter.

Verden har brug for mere faglighed, ikke mindre.