Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Min arbejdsplads: Birgitte Bjøreng

Birgitte Bjøreng har åbnet sin egen klinik uden ydernummer. Hun synes, det giver en frihed ikke at være underlagt overenskomsten med sygesikringen.

Hvorfor valgte du at blive selvstændig?

 

Bjøreng Klinik

Bjøreng Klinik er en klinik uden ydernummer, beliggende i det centrale Aarhus. Klinikken ejes af Birgitte Bjøreng og hendes mand Kjeld Andreassen, begge fysioterapeuter og uddannet i klassisk akupunktur. Klinikken huser desuden en kostvejleder, en coach/krops- og gestaltterapeut samt fys-studerende, der er massør og Stott Pilates Instruktør. Psykolog er på vej.

Jeg var indlejer i skiftende vikariater, indtil jeg gik på barsel med mit første barn. Da barslen sluttede, havde jeg ikke noget arbejde og fik en uddannelse som Stott Pilatesinstruktør betalt af kommunen. Så stod jeg der med mit pilates, min fysioterapi og en uddannelse som klassisk akupunktør kombineret med en dårlig fødselsoplevelse og havde lyst til at bruge det til blandt andet at arbejde med før- og efterfødsel.

Den klinik, jeg havde arbejdet på, før jeg gik på barsel, tilbød mig et ledigt ydernummer, men en tredjedel var som mobil fys, og dér kunne jeg ikke lige se mig selv, så jeg valgte at starte uden ydernummer. Det blev i første omgang på samme klinik, men det er svært at få noget op at køre på en klinik, hvor der går otte fysioterapeuter, som patienterne kan få tilskud til, så jeg var der kun et år.

Jeg tog en efteruddannelse som lymfødemterapeut, så jeg havde lidt mere at gå ud med, og så startede jeg for mig selv i juni 2010 i en gammel herskabslejlighed.

Var det svært at få løbet butikken i gang?

Det svære er at se sig selv som forretningsmenneske, for det er ikke noget, vi lærer spor om på grunduddannelsen, selvom det er det, en tredjedel af os kommer ud til, men jeg fik god hjælp af Væksthuset og har hele tiden været super fokuseret på, at markedsføring og præsentationen af, hvad man kan, betyder rigtig meget.

Men skæbnen ville, at efter at have prøvet rigtig længe at blive gravid igen, blev jeg det to måneder efter, at jeg havde startet klinikken. Det var dejligt, men helt vildt dårlig timing. Som selvstændig har man ret til dagpenge under sin barsel, men fordi min klinik ikke havde haft tilstrækkeligt overskud året før, var jeg kun berettiget til 66 procent af dagpengesatsen.

Jeg var tilbage på klinikken, fem uger efter jeg havde fået kejsersnit, men selvom det var kort tid, betød det jo alligevel, at mange patienter var gået andre steder hen, så det var lidt ligesom at skulle starte fra bunden igen.

Hvordan har du valgt, hvilke andre kompetencer der skulle være til stede på klinikken?

Lejerne er kommet til inden for det sidste halve år. Jeg kunne godt have valgt at have et mindre sted, der kostede det halve, men jeg har hele tiden tænkt, at det ville være godt at have nogle kolleger, der kunne noget andet. Vi supplerer hinanden godt, men det er ikke udtryk for en forkromet plan om, at klinikken skulle kunne rumme dét, dét og dét.

Lejerne er kommet af sig selv, for eksempel kostvejlederen, som jo er god at kunne henvise til, hvis jeg har en patient, der får akupunktur for at kunne tabe sig. Lejerne kan gå i de retninger, de vil, så længe de gør det godt og er villige til lige at give den det hak mere, der gør, at patienterne synes, at her er en rar atmosfære.

Min mand, der også er fysioterapeut, og hans mere manuelle kompetencer er også kommet med nu. Det gør det selvfølgelig endnu mere nervepirrende, at vi nu er uden sikkerhedsnet begge to, men det skulle bare prøves af.

Men du ville vel sige ja tak, hvis du fik et ydernummer foræret?

Det er lige før, at jeg ville sige nej, for der er meget arbejde og administration forbundet med at have et ydernummer, og jeg vil hellere stå til regnskab over for patienterne. Og så mener jeg, at det er dårligt for motivationen, at der i overenskomsten ikke er en højere ydelse, når man har investeret tid og penge i at tage en specialistuddannelse.

Her kan jeg tillade mig at give behandling og ikke bare fysioterapi, og jeg kan selv bestemme, hvad jeg vil tage for det. Det kunne jeg ikke, hvis jeg var underlagt overenskomsten. De, som har den holdning, at en fysioterapeut ikke må koste mere end en mekaniker, kan vi ikke gøre tilfredse her. Vi kan gøre det lidt mere lækkert, lidt mere wellnesagtigt. Det er stadig en liter mælk, man køber, men det er lækrere at købe den i Irma end i Netto.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud?

Den er altid afvekslende. Først har jeg måske et par klienter, der skal have akupunktur, for eksempel mod hedeture eller i forbindelse med vægttab eller ondt i ryggen. Så kan jeg have en gravid til massage, og derefter kommer måske en som den kvinde, jeg har i morgen, en lille kvinde
med eget cateringfirma, som har en gammel tennisalbue, ondt i lænden og nakken og mange muskelspændinger i nakkeskulderåget. Jeg arbejder med McKenzie, mobilisering, massage og akupunktur. Så har jeg måske en lymfødempatient og til sidst et pilateshold.

Hvad er du – fysioterapeut eller akupunktør?

Jeg er behandler. Og forretningsdrivende, og jeg har i nogle sammenhænge mere tilfælles med erhvervsdrivende fra andre brancher end med offentligt ansatte fysioterapeuter, fordi jeg - særligt i disse tider - skal kæmpe mere for min indtjening.

Del eller udskriv siden
9 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Jens Olesen

  Nu ikke så pessimistisk - Birgitte - man kan vel hvad man vil;-)
  Der er voldsom gang i den samme debat indenfor psykologfaget, som vi på dette område, også har en del tilfælles med.
  Jeg tror på, at hvis i finder fælles solidaritet herom, så finder i en vej.
  Og jeg tror, at du er en af ildsjælene der kan give retning hertil.
 • Birgitte Bjøreng

  Sandelig godt at høre, at der er flere derude som er i samme båd som mig - og netop har samme oplevelse af, at der findes mennesker derude som gerne vil betale for at få behandling af en 100% tunet terapeut - det er jo ikke alle jeg heller kan hjælpe, men jeg sørger også for at få sendt dem hurtigt videre. Ikke 23 behandlinger uden respons, max. 3 andet kan man ikke tillade sig :) Foreningen kommer måske til at hjælpe os nu den tager det meget relevante emne op med job i det private sundhedsmarked. Men den er (desværre) organisation for ejere af ydernummer, lejere på ydernummer, offentlige og private uden ydernummer og der er nok ikke konsensus i denne brogede gruppe for at investere i at få ydernumrene afskaffet. Det kunne jo også brede sig til de praktiserende læger...
 • Jens Olesen

  Det håber jeg også - og jeg vil godt betale et par hundrede til den gode sag.
  Ligesom vores forening burde støtte sagen økonomisk.
  Kunne hovedbestyrelsen ikke stemme om et økonomisk tilskud til jer mhp at føre en sag mod foreningen selv og myndighederne. Det ville være helt rimeligt synes jeg.
 • Gitte Bolby

  Hej jens
  Sikke en fantastisk kommentar fra dig. Jeg håber der er nogle stærke kræfter, der går videre med den sag! Gid vores egen fagforening gik i front. MVH Gitte
 • Jens Olesen

  Fysioterapeuter udenfor ydernummer, hvorfor hyrer i ikke samme en advokat.
  Det kan da ikke lovgivningsmæssigt være rigtigt at en autoriseret faggruppe tildeles monopol på at få tilskud - og derved holde kolleger med tilsvarende autorisation, udenfor tilskudskassen.
  Det er politisk monopolisering og diskriminerende magtudøvelse internt i samme fag, hvor ikke alle har lige rettigheder. Det må da kunne angribes juridisk.
 • Uffe Thunbo Harder

  Er helt enig med Jens og Michael afskaf ydernummer systemet og lad os få den frie konkurrence. Sundhedssystemet vil også spare penge på at patienterne ikke først skal til lægen for at få en henvisning. Vi er gode nok til at stille en diagnose og hvis der skulle være nogle "røde flag" skal vi nok få lægen på banen.
  Er selv startet som selvstændig uden for ydernummer og det er en stor tilfredsstillelse for her kommer patienterne af sig selv og er villig til at betale for min viden, kompetencer og erfaring.
 • Michael Christensen

  Super sejt at du tager kampen om at lave en forretning udenfor ydernummer systemet.
  Som erklæret liberalist er jeg iøvrigt helt enig med Jens - afskaf det ydernummer system, men men men det skal ikke erstattes med flere offentlige ansatte, men istedet med bedre muligheder for folk som Birgitte, der har modet til at opbygge en forretning.
 • Jens Olesen

  Birgitte er en ildsjæl - med et fantastisk drive, som hun underdriver ovenfor.
  Klinikken er hyggelig og checket på samme tid og befolket af engagerede fysioterapeuter og andre behandlere.

  Nedlæg nu det forbandede ydernummer system - som gammel kommunist kan jeg vel sige det som det er, det er betonkommunisme af værste skuffe.
 • P. Andersen

  Spændende og inspirerende læsning - det viser måske at det hele ikke er så svært, som mange gør det til!
Indsend kommentar