Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Overbelastet senevæv skal belastes

Verdenskongres for sportsfysioterapi 2022: Tendinopati er den hyppigste grund til, at atleter må stoppe karrieren. Det er vigtigt at sætte ind med korrekt genoptræning, inden tilstanden bliver kronisk.
Dansk Selskab for Sportsfysioterapi var vært for verdenskongressen i sportsfysioterapi, som for første gang blev afholdt i Danmark. Foto: Mike Haugaard.

Tendinopati kommer af gentagen belastning, hvor der enten er for høj intensitet eller for stor træningsmængde, der involverer senens elastiske funktion. Det resulterer i smerte og dysfunktion af senen, og det er den hyppigste grund til, at en atlet må stoppe sin karriere.

Det fortalte professor Michael Kjær, der er professor i idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital, ved symposiet om tendinopati ved verdenskongressen i sportsfysioterapi.

Der er mulighed for at forebygge, at overbelastningsskaden udvikler sig til en problematisk, kronisk tendinopati. Men det kræver, at man kender de tidlige symptomer på overbelastning af senevævet, forklarede han. De første symptomer på overbelastet senevæv er typisk stivhed i senen og smerte ved palpation.

“Forskningen tyder på, at denne stivhed og ømhed kommer inden, der er egentlige smerter fra senen. Det skyldes formentlig en ophobning af vand i senen, og i denne fase er der endnu ikke sket irreversible skader i senevævet,” fortalte Michael Kjær.

“Ofte bliver en seneoverbelastning opdaget i den tidlige fase blandt elitesportsfolk, som følges tæt og har sundhedsprofessionelle omkring sig. Men motionister træner typisk videre og risikerer at få kronisk tendinopati.”

Belastning er både risikofaktor og behandling

Rent teknisk sker der det, at senevævet fornyer sig selv ved en konstant kollagensyntese. Belastning ved fysisk aktivitet stimulerer denne cellefornyelse. Ved aflastning bremses den, og ved immobilisering sker der nærmest ingen cellefornyelse.

“En overbelastet sene skal derfor fortsat belastes for at kunne reparere sig selv,” fortalte Michael Kjær. Han understreger, at det kun er op til en vis grænse, hvorefter der i stedet sker en overbelastning

Men hvordan skal fysioterapeuter guide patienter med tendinopati i denne proces? Det gav Karin Silbernagel, fysioterapeut og professor ved universitetet i Delaware i USA, et bud på.

“Både overbelastning og underbelastning er skidt for senen, og forskningen tyder på, at en vent-og-se tilgang heller ikke er gavnlig,” sagde Karin Silbernagel.

Smerter skal guide behandlingen

Hun forklarede, at man typisk anbefaler excentrisk træning og tung, langsom styrketræning. Karin Silbernagel anbefaler, at belastningen guides af smerter

“Smerteintensitet op til 5 ud af 10 på NRS er okay under træningen og umiddelbart efter. Smerten skal aftage igen i timerne efter træning, og næste morgen skal smerten være tilbage på vanligt niveau, ellers skal belastningen justeres,” forklarede Karin Silbernagel.