Bekymrende stigning i ledighed blandt fysioterapeuter

Sidste år faldt ledigheden blandt fysioterapeuter i marts og april, men corona-krisen betyder, at billedet i år ser meget anderledes ud. Ledighedsprocenten er steget fra 4,6 pct. til 6,8 pct., og det bekymrer Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter:
”Vores profession har gennem en årrække haft høj beskæftigelse. Nu oplever vi et synligt dyk i beskæftigelsen, og det er i sig selv bekymrende. Jeg håber dog, vores berørte medlemmer holder modet oppe, for naturligvis er der hårdt brug for fysioterapi, når tilstandene i sundhedssektoren normaliseres”, siger formand Tina Lambrecht.
Flest fysioterapeuter meldte sig ledige i uge 12 og uge 14. Der var stadig i uge 16 markant flere fysioterapeuter, der meldte sig ledige end samme tidspunkt sidste år.
Ledige kan få nedsat kontingent
Som ledig har du ret til nedsat kontingent i Danske Fysioterapeuter. Du kan få nedsat kontingent fra den 1. i en måned med én måneds varsel.
Du bevarer alle rettigheder i forhold til råd og vejledning, medlemstilbud mm.
Ledighed kan stige kraftigt
De seneste tal viser, at antallet af ledighedsberørte fysioterapeuter er 85 % højere end på samme tidspunkt sidste år. Mange fysioterapeuter har dog opsigelsesvarsler på over tre måneder, derfor tæller de ikke med i den corona-relaterede ledighed, der kan måles nu, og som er forårsaget af afskedigelser med ingen eller meget kort varsel. Opsagte med opsigelsesvarsel på fx 3 måneder vil tidligst kunne ses i ledighedsstatistikkerne juni.
”Situationen er ekstraordinær og udvikler sig uge for uge. Det kan give en forhåbning om, at en del af de nyligt opsagte hurtigt kan ansættes igen. Men vi er nødt til at forberede os på en situation, hvor flere medlemmer end hidtil kommer til at gå ledige i længere tid. Uagtet den situation, som COVID-19 har bragt landet i, så er det vigtigt, at nyuddannede fysioterapeuter har adgang til et job og får mulighed for at slå rod i deres fag på arbejdsmarkedet." Det siger Tina Lambrecht, der allerede nu drøfter problemstillingen med hovedorganisationen AC for at få sat gang i jobskabende aktiviteter.
Især yngre medlemmer bliver ledige
Der er flest ledige blandt de yngste medlemmer. Det gælder blandt andet dimittender, der endnu ikke har fået etableret sig i faste stillinger. Antallet af ledighedsberørte er steget mest i Region Hovedstaden og Midtjylland.
Se den samlede statistik på dsa.dk
Tilbud til ledige
Tilskud til Danske Fysioterapeuters kurser og konferencer
Tip til jobsøgning
Få gode råd til, hvordan du skriver en skarp ansøgning og et målrettet cv, som får dig til samtale.
-
-
Kære Susanne m. fl.
Tak for at dele jeres historier.
Jeg vil gerne bringe lidt nuancer ind i debatten om optaget, for vi skal være meget opmærksomme på de regionale forskelle, der er.
Regionsbestyrelsen i Region Sjælland har netop ringet rundt til dimittenderne, der blev færdige i slutningen af januar.
* Vi har snakket med 31.
* 23 er ansat i fysioterapeutiske stillinger i alle 3 sektorer.
* 6 er ikke i job.
- 1 havde job i Grønland, men måtte hjem pga. Corona
- 1 havde fået en aftale i stand omkring job, men aftalen røg pga. Corona
- 1 starter på kandidaten til september
- 3 havde endnu til gode at blive tilbudt en stilling
* 2 havde udskudt eksamen
Selvfølgelig ville det havde været fantastisk, hvis alle 31 havde været i job nu, men
jeg synes ikke billedet er så galt, når vi lige har været gennem en pandemi og en nedlukning af samfundet.
Samtidig har der været et ret stort frafald, da de på den ene skole kun var ca. halvdelen tilbage ift. studiestart. Jens Olesen skriver, at vi skal nedsætte optaget, og så kun sørge for at optage "de rigtige", så frafaldet ikke bliver så stort. Men hvem er "de rigtige"? Og er det en garanti for ikke at falde fra undervejs?
Er det kulturen hos arbejdsgiverne, der skal ændres? Skal de være bedre til at "turde" ansætte de nyuddannede frem for en med erfaringen?
Jeg har fuld forståelse for, at den arbejdsløshed der er i flere af de andre regioner, på ingen måde er hensigtsmæssig. Og nej, selvfølgelig skal vi ikke uddanne til arbejdsløshed.
Hvis det kommer der til, at der skal arbejdes på en nedsættelse af optaget, så skal det være med de regionale forskelle for øje.
Og som flere andre har oplyst om, så er det ude af vores hænder i forhold til at bestemme, hvordan optaget skal være. Så hvor skal vi lægge vores kræfter?
Skal vi som Ruben skriver være bedre til at oplyse om, at der er arbejdsløshed? -eller vil det gøre at personer, der kunne være endt som fantastiske fysioterapeut fravælger uddannelsen?
Jeg ligger mig helt i tråd med Sanne om at få kigget nærmere ind i det arbejdsmarked, som de nyuddannede træder ud i. Og heriblandt de såkaldte "mørketal". Men også mobilitet, antal stillingsopslag, antal ansøger til stillingerne, søger de jobs inden for alle felter mm kunne også være interessant at vide noget mere.
Både medlemmerne, DSA, uddannelsesinstitutioner, arbejdsgiverne osv. skal bidrage ind i arbejdet.
Og så skal der stadig arbejdes benhårdt på at finde nye arbejdsområder og skabe nye jobs, for det fysioterapeutiske arbejdsområde udvikler sig hele tiden.
Mvh
Stine Bøgh Pedersen, regionsformand Region Sjælland
-
Kære alle debattører i denne tråd
Tak for Jeres holdninger og tilkendegivelser. Der er sagt meget om dette her emne igennem årene. Helt tilbage i 1980´erne til starten af 00´erne og op til nu har vi lavet arbejdsmarkeds prognoser, erfaringen viser os at det er ganske svært at spå om fremtiden.
For nogle år få år siden lavede foreningen en arbejdsmarkeds prognose som dengang viste at vi ville ramme en arbejdsløshed på knap 20% og på den baggrund traf vi en beslutning i HB som gik på at optaget skulle sættes ned med 30%, vi havde i den forbindelse en dialog med det relevante ministerium, dog uden at det ændrede noget.
Selvom vores prognose havde lagt en jobvækst ind særligt på det private område, så holdt vores prognose ikke, fx var der en fortsat markant vækst af job på det kommunale område og arbejdsløsheds procenten for blev lav. Nu diskuterer vi det så igen og godt for det, for det er jo udtryk for at vi som fysioterapeuter tager vores arbejdsliv og vilkår alvorligt. Jeg kan sagtens sætte mig ind i og forstå at det er frustrerende at man ikke kan finde ansættelse, eller skal stykke en ansættelse sammen af flere job og man oplever at det tager alt for lang tid at finde et job overhovedet – det har jeg stor respekt for. Så man kan jo konstatere at de lave arbejdsløshedstal op til nu og nogle af de fortællinger der kommer frem står i kontrast til hinanden.
Der skal ikke herske nogen tvivl om fra min side af at løn- og ansættelsesvilkår og tryghed i ansættelsen er et kerne element i arbejdslivet som fysioterapeut og dermed for foreningens indsatser. Derfor har jeg gennem alle årene arbejdet en del med forbedringer og nye muligheder på vores pensions område, været med til at skabe forbedringer på de offentlige OK´er og derfor var etableringen af den interne arbejdsmarkedsmodel vigtig, da den gav afsættet for at danne en bund i løn dannelsen. Så ved jeg godt at man både kan være for eller i mod denne interne organisering, men jeg ser det som startskuddet til en fortsat udvikling.
Jeg hører at nogle af jer som træder ind på arbejdsmarkedet for første gang siger at det er svært at få et fysioterapi relevant arbejde og man selvfølgelig ønsker dette, det er jo med rette et helt rimeligt ønske for hvorfor skulle man ellers uddanne sig til fysioterapeut
Spørgsmålet er hvad vi betragter som relevant?
I hører mig ikke sige at fysioterapeuter skal varetage plejeopgaver og på den måde bare erstatte fx FOA personale. Men hvad tænker vi hver i sær er relevant fysioterapeutisk arbejde? Inden kommunal reformen var hospitals området vores største arbejdsområde, i dag er det kommunale område det største og det private område er stærkt på vej til at indhente det. Det havde ingen forudset dengang.
Da vi afsluttede vores besøgs runde i kommunerne så jeg endnu engang nye områder der var i markant vækst, jeg vil blot nævne nogle få områder her;
1) Fx blev der specifikt udtalt fra en meget stor kommune at der arbejdede man på at flere fysio- og ergoterapeuter skulle arbejde inden for myndigheds området i det at den faglige terapeutiske kompetence gjorde at opgaven blev løst bedre, dvs. at det er mest administrativt arbejde som står på skuldrene af vores faglige viden – er det relevant fysioterapeutisk arbejde?
2) I en anden mindre kommune hørte vi om at man på arbejdsmarkedsområdet havde formået at bygge en enhed op på 9 terapeuter inden for ganske få år, at andre faggrupper var meget begejstrede for vores kompetencer der, dvs. at her trak man på fx socialfaglige kompetencer – hører det til inden for det fysioterapeutiske område?
3) I en mindre kommune havde man bygget et flot tilbud op til ressource svage borgere, som ikke var på arbejdsmarkedet, her var tilbuddet ikke vanlig GOP, men trak igen langt mere på socialfaglige kompetencer.
4) Da vi for et par år siden var på sygehusene på besøg, så vi også hvilken enorm vækst og iderigdom som havde præget vores profession og de meget store potentialer der fortsat er.
5) Flere fysioterapeuter går efterhånden ledelses vejen også til højere niveauer, der er et MEGET stort potentiale her, ønsker man som fysioterapeut at blive leder?
6) Fysioterapi og industrielt design, er et meget stort potentiale, men vil fysioterapeuter det, er det rigtig fysioterapi?
Dette er blot nogle få eksempler som jeg ser og der er mange flere. En af grundene til at vi har lavet en erhvervs afdeling har jo netop været at understøtte muligheden for at gå ud og skabe sig en karrierevej på det private område. Jeg ser mange afsindigt dygtige fysioterapeuter som skaber deres job og finder nye veje at gå, jeg ser utroligt mange ledere og arbejdsgivere som sætter nye initiativer i søen og jeg tror fortsat på et meget stort udviklings potentiale.
For at summere op; i et fremtid scenarie kan man sige; enten/eller – eller – både/og
Da vi sidst besluttede at vi ville sætte optaget ned traf vi en beslutning på baggrund af en intern arbejdsmarkeds vurdering/prognoser som slet ikke holdt, spørgsmålet er om vi skal gøre det samme en gang til? Jeg er blevet lidt mere tænksom på dette her område og ser en del områder og udviklings potentialer som ikke er udfoldet.
Samtidig er der også noget viden som de almindelig arbejdsløshedstal ikke kan give os, som nogle har omtalt som mørke tal. Det anerkender jeg og vil gerne bidrage til at være nysgerrig på begge dele. Så kan man både blive klogere på mørketal og samtidig arbejde med de mange potentialer der er for udvikling?
Da vi traf en beslutning sidst traf vi den på baggrund af dialog rejst på er repræsentantskabsmøde og dernæst i HB pba. den interne analyse som vi lavede. Jeg synes at vi skal blive klogere af vores fortid og fortidens beslutninger og kigge ind i fremtiden sammen og træffe beslutninger sammen. Jeg mener at vores diskussion skal bredes ud til ledere, arbejdspladser, ansatte, KL, DR, UC´erne – ja alle som har interesse og part heri.
Har nogle af Jer ideer til hvordan man kan dissekere mørketal?
Hvad ser vi af potentialer sammen?
Vil man definere noget som ikke-fysioterapi?
Vil man definere nye områder som fysioterapi?
Hvem skal tale sammen?
Under alle omstændigheder synes jeg ikke at vi i HB alene skal gå en vej, men gå en vej sammen med jer som medlemmer :-) og derfor er jeg glad for at denne her diskussion kommer op, jeg deltager gerne, jeg har ikke alle svarene, men mange spørgsmål, så kan vi dele vores nysgerrighed og spørgsmål og dermed dialog med hinanden?
Mvh Tina Lambrecht
-
Kære 3 HB medlemmer (Stine, Tine og Lisbeth) og formand Tina Lambrecht
Tak for Ruben fra HB for svaret.
Nu ser det ud til at over halvdelen af HB er ret enige om en nedsætrelse af optaget.
Hvorfor sætter man så ikke gang i en analyse af området, der kan afdække hvorfor der tilsyneladende er så stor diskrepans imellem DSAs for få måneder siden ret stabile 2% arbejdsløshed og så vi nyuddannede fysioterapwuters indenfor de sidste 3-4 års oplevelser af at det er nærmest umuligt at komme ind på arbejdsmarkedet ?
Hvorfor har man ventet med at undersøge dybere, når der er så stor en forskel. ? Det fremstår reelt som fagpolitisk slendrian.
Kære HB kom nu ind i kampen - en fagforenings opgave er primært løn og arbejdsvilkår, og de er ikke eksisterende med de nuværende vilkår.
Vi skal have mørketallene på bordet nu!
Vi vil have råbt vores regering op.
mvh Susanne Seider.
Kandidat til repræsentanskabet -
Kære Susanne og andre
Jeg skrev et indlæg i debatten '23 fysioterapeuter stiller op til repræsentantskabet', hvor jeg adresserede netop denne problemstilling (og tilkendegav min holdning), men jeg vil gerne bidrage med en uddybning.
Først og fremmest så har jeg stor sympati for de beretninger, som både Angelika og Susanne beskriver (og som sikkert også kunne fortælles fra mange andre dimittender og nyuddannede). Det er voldsomt frustrerende ikke at få lov, at anvende den uddannelse man har taget, og derved også at skulle håndtere den usikkerhed som følger med - men som både Sanne og Kirsten er inde på, så er det desværre ikke Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse som kan beslutte størrelsen på optaget. Denne beslutning ligger i forskning og uddannelsesministeriet. Og kriterierne for at regulere dimensioneringen på de forskellige uddannelser er meget rigide. Det er ærgerligt, da det begrænser mulighederne for at udvise rettidig omhu - hvilket de sidste par års personberetninger i høj grad indikerer, at der er brug for. Så ja, problematikken er lysende klar og vi skal som forening fortsat undersøge mulighederne for en regulering.
Et helt lavpraktisk sted at starte, kunne være på uddannelsesguiden.dk. Når man læser på uddannelsesguiden omkring fysioterapi, så står der intet om ledighedsproblematikken, hvilket, i min optik, burde være det oplagte sted at synliggøre realiteterne af det arbejdsmarkedet man som nyuddannet kommer ud til.
(https://www.ug.dk/uddannelser/professionsbacheloruddannelser/socialogsundhedsuddannelser/fysioterapeut)
Endvidere så har uddannelsesguiden også en grafisk model omkring ‘beskæftigelsesmulighederne’ for fysioterapeuter. Modellen viser at der er “gode” muligheder i hele landet. Her tænker jeg også, at en geografisk tilpasning ville være langt mere retvisende, da der også kan være store geografiske forskelle ift. til ledighed blandt fysioterapeuter (som Gitte også er inde på). (https://www.ug.dk/job/job-fordelt-paa-erhvervsomraader/sundhedomsorgogpleje/behandgenoptrarb/fysioterapeut)
Optaget på humaniora faldt med ca. 25% fra 2013 til 2018 (8.543 - 6.370). Det skyldtes bl.a. at der blev lavet en dimensionering af uddannelserne ift. ledigheden. Men det skyldtes også, at flere studerende simpelhen valgte den type uddannelser fra pga. usikkerheden omkring fremtidige beskæftigelsesmuligheder: https://www.information.dk/indland/2018/07/humaniora-mistet-status-antallet-optagne-faldet-25-pct-paa-fem-aar
Med dette eksempel mener jeg, at hvis forsknings og uddannelsesministeriet ikke "ønsker" at ændre størrelsen på optaget, så bør vi som minimum sikre, at nye studerende bliver ordenligt informeret omkring ledighedsproblematikken inden de påbegynder uddannelse.
Mvh.
Ruben Fjord Bredholt
HB-medlem -
Tænker at en uges ventetid er mok, så:
Kære 4 HB medlemmer og formand Tina Lambrecht
Afventer stadig spændt jeres svar på arbejdsløshedsdebsatten ,optag og opgaveglidning - så vidt jeg kan se har I ikke svaret på hvad jeres holdning er, og hvilke løsninger vi skal arbejde for?
- Har I lyst at indgå i debatten?
Susanne Seider
Kandidat til Repræsentantskabet -
Kære Alle
Tak til Angelika og Susanne for at dele deres historie med os andre.
Jeg vil også gerne gør min holdning synlig, og den er fortsat, at der desværre uddannes flere end der er fysioterapeutiske job til, og derfor bør optaget sættes ned.
Min bekymring for ledigheden er ikke kun i forbindelse med den øgede ledighed her i foråret 2020. I Nordjylland har ledigheden været stigende i flere år. Statistik på DSA’s hjemmeside informerer om at der i uge 22 var 102 ledighedsberørte fysioterapeuter i Nordjylland og 788 på landsplan. Og jeg deler bekymringen for, at der også er et stort mørketal af fysioterapeuter der ikke fremgår af statistikken, men arbejder i ikke fysioterapeut relevante jobs. For det jeg hører når jeg taler med medlemmer, f.eks. når Regionsbestyrelsen ringer til dimittender, og det jeg hører fra DSA konsulenter er, at unge fysioterapeuter er driftige unge mennesker der er initiativrige og ikke går ledige, men arbejder med alt muligt ikke fysioterapi relevant, imens de søger fysioterapeutiske jobs. At de stykke deres indtægt sammen af flere småjobs og kortvarige ansættelser, at det bliver tiltagende sværere at få sig etableret på det fysioterapeutiske arbejdsmarked.
Der vil så være nogen der mener, at der er Danske Fysioterapeuters opgave at udvide det fysioterapeutiske fagområde, så der skabes flere jobs. Ja selvfølgelig, for fysioterapeuter har kompetencer som burde komme flere borgere i DK til gavn. MEN virkeligheden er at økonomien i regioner, kommuner og stat er presset. Jeg oplever i min dialog med politikere i region og kommuner, hvor jeg anbefaler at de bruger fysioterapeutiske kompetencer til at løse flere opgaver, at jeg får svaret, ”super god ide, yderst relevant, send flere penge”. Vi er desværre oppe mod nedskæringer, i steder for de opnormeringer der er nødvendige for at vi kan få de ledige fysioterapeuter i job.
Andre HB medlemmer har i denne debattråd gjort rede for Hovedbestyrelsens proces, så den vil jeg ikke opliste igen. Jeg vi bare slutte af med at sige, at jeg mener at Danske fysioterapeuters vigtigste rolle er at sikre gode løn og arbejdsvilkår, og der er vi udfordret af at vi har en overproduktion af fysioterapeuter. Derfor bør vi i samarbejde med medlemmer og Professionshøjskolerne, se på hvordan vi kan løse den problemstilling.
Venlig hilsen.
Gitte Nørgaard, Regionsformand i Nord, medlem af HB -
Kære debattører på ledighedsproblemstillingen.
Der skulle åbenbart en erfaren og betydningsfuld TR repræsentant som Kirsten Thoke til for at sætte gang i debatten omkring ledighedsproblematikken - vi andre som har været på banen før og nu har aldrig reelt fået svar på vores henvendelse.
Vi har gentagende gange sammen med andre rejst eksempler om det store optag, den stigende arbejdsløshed, men især sat fokus på, at vi nyuddannede fysioterapeuter arbejder indenfor områder som har meget lidt / eller intet med fysioterapi at gøre, som SoSu jobs, fitness receptionister, kassemedarbejdere i netto og cafemedarbejdere ved siden af de måske 5 timers relevante arbejdstimer som fitnessinstruktør.
Jeg syntes faktisk at det er sørgeligt.
Sørgeligt, at vores fagforening ikke for længe siden har erkendt problematikken i forhold til ledigheden.
De har haft kendskab til problematikken, jeg har selv haft telefonisk kontakt med fagforeningen for at påpege problemstillingen, hvor de åbenlyst fortæller at det er på deres forhandlingsbord, at der skal komme et ansættelsesstop, dette er knap 1 år siden, men som der blev antydet var det bestemt ikke en ukendt eller ny problemstilling, så hvorfor har fagforeningen ikke reelt gjort noget ved ledighedsproblematikken?
Jeg har snart arbejdet 1 år i en stilling som jeg tænkte blot var midlertidig (ikke fys-relateret stilling) efter endt barsel og siden 2015, hvor jeg blev uddannet fysioterapeut, har jeg kun skrabet 9 måneders erfaring sammen som fysioterapeut.
Samme eksempel kom Angelika Christiansen i denne tråd, og tidligere Thomas Weiss, samt mange andre og vi er ikke de eneste der har forsøgt at råbe fagforeningen op. Det er nemlig mere reglen end undtagelsen at nyuddannede fysioterapeuter igennem de sidste mange år er kommet ud til jobs som har ingen eller ringe relation til fysioterapi, uanset hvor bredt man ønsker at forsøge at gøre vores jobområde.
Så er det jo nemt at holde en lav arbejdsløshed. - Vi findes faktisk ikke i statistikken over ledige, fordi vi optager andre arbejdsfunktioner - men hvorfor er vi ikke talt med, vi er jo ikke i virke som fysioterapeuter.
Vi lider herude! Vi drømte om at få en uddannelse som fysioterapeut og vi drømte om at arbejde med det som vi brænder for. Desværre vi ser flere og flere eksempler igennem de sidste mange år, på at mørketallet er langt større, end det virker til at vores fagforening vil erkende.
Hvorfor gjorde I ikke noget ved det efter jeres arbejdsmarkedsundersøgelse i 2015:
https://www.fysio.dk/nyheder/2015/Optaget-skal-ned
Så direkte henvendt til Danske Fysioterapeuters formand Tina Lambrecht, og det resterende HB, som ikke har svaret endnu vil jeg gerne spørge:
Mangler I at få undersøgt noget mere, eksempelvis mørketallene, som mit og andres eksempel på at fysioterapeuter reelt arbejde i andre fag, og derfor slører den lave arbejdsløshedsstatistik, som tilsyneladende bruges som undskyldning af Fysioterapiuddannelserne og undervisningsministeriet for at fastholde det høje optag?
Hvordan har I siden 2015 arbejdet med problemstillingen, og hvad er jeres holdning til problemet - for hvis I reelt ikke synes der er et problem, så synes jeg det skal frem i lyset.
På forhånd tak for jeres svar - som jeg og andre spændt venter på.
Med venlig hilsen
Susanne Seider.
Kandidat til de frie pladser i Repræsentantskabet -
Kære Kirsten, Rikke, Kim m.fl
Sanne har i forrige oplæg fint redegjort for hvor langt vi er i HB - for selvfølgelig er udviklingen af dimittendledighed noget vi følger ret nøje. Det fremgår ikke af selve nyheden, men har altså været dagsordensat af flere omgange her i 2020. Så de forskellige positioner og perspektiver kan dermed findes i referaterne @Kirsten Thoke.
Da vi drøftede punktet omkring dimensionering af uddannelse I 2015, var jeg blandt det flertal der stod den holdningen, om at optaget skulle ned. Allerede dengang så vi klare tendenser ift at dimittenderne havde svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Og hvad kom der ud af det?
Ret utilfredse medlemmer fra uddannelsesstederne, som ikke følte sig inddraget - og et ikke svar fra uddannelses-og forskningsministeren.
Fordi - hverken dengang eller nu, vurderes vores dimittendledighed til at være i nærheden af noget, der minder om markant eller systematisk overledighed. Heller ikke med en stigning under corona på de 6.8 %.
Som led i debatten, kan man med fordel gå ind og søge mere info på hvad det er for kriterier/definitioner, der regulere beregningsmodellerne for optaget på uddannelserne på www.ufm.dk.
Hvilket altså er det vi som forening taler op imod.
Jeg har ikke skiftet holdning siden 2015, jeg står stadig for at optaget skal ned.
Men må erkende ligesom resten af mine HB-kollegaer, at det med at sætte handling bag holdning, ikke bare er at sende en ny skrivelse til ministeren med et tryk på “stop-knappen”. Den findes ikke. Endnu
Der har undervejs været rejst spørgsmålet om vi med en holdning om at sætte optaget ned, også taler vores fag ned.
I min tilgang handler det mere om at få det fysioterapeutiske arbejdsmarked talt op - med ordentlig løn og honorarforhold og med et fysfagligt fundament i opgavevaretagelse. Her hjælper ledighedstallene os bare ikke -
Kære Alle.
Vi har i HB atter diskuteret optaget på fys-uddannelsen. Indtil nu har vores holdning været at optaget skulle sættes ned og nu er det tid til at kigge på tallene igen, høste erfaringer fra vores medlemskontakter både ind i sekretariatet og i regionerne, hvor regionsbestyrelserne blandt andet gennemfører dimittend-opkald 2 x årligt.
Min erfaring er, at mange fysioterapeuter har svært ved at finde fast arbejde, de har vikarjobs, ofte af den korte slags i mange måneder og måske år(?) efter endt uddannelse. På baggrund af dette ser jeg gerne, at vi arbejder på at få optaget sat ned.
Sidste gang HB besluttede at arbejde politisk på at sænke optaget, var det uden at inddrage og spørge relevante medlemmer. Så vi vil gerne til bunds i hvordan arbejdsmarkedet for den nyuddannede ser ud, sådan rigtigt. Hvilke jobs og mennesker gemmer der sig bag tallene, hvorfor har arbejdsløshedstallene på landsplan(inden corona) set så lave ud? Det giver ikke mening for mig, når jeg taler med de nyuddannede om deres jobsituation. Og jeg er nysgerrig efter at vide, hvordan det ser ud når man har været uddannet i ét år, halvandet år to år. Hvornår lander man i sit første faste job?
Alle disse spørgsmål håber jeg på, at jeg bliver klogere på snarest ved hjælp af medlemmerne, så vi kan få truffet en beslutning i HB. Men husk, at det ikke er Danske Fysioterapeuter der bestemmer optaget på landet fysioterapeutuddannelser, det gør undervisningsministeriet og ministeren, så det er der vores politiske pres som forening skal lægges og at sænke optaget på en uddannelse, er generelt ikke noget undervisningsministere er glade for, men det skal efter min mening, ikke forhindre os i at (blive ved at) prøve.
Mvh. Sanne Jensen, Regionsformand Midt, medlem af HB.
du skriver følgende
“men jeg synes ikke billedet er så galt, når vi lige har været gennem en pandemi og en nedlukning af samfundet.”
- Det er ikke kun grundet den situation verden er i nu. For mit eget tilfælde - blev jeg uddannet i 2015 og har samlet fået 9 måneder erfaring som fysioterapeut og min historie er ikke unik. Hvis du læser de kommentarer der blot er her på denne artikel vil du se at andre har været uddannede i 3 år. Så det er vel ikke kun corona - som er den store skurk?
Endvidere skriver du: “Og nej, selvfølgelig skal vi ikke uddanne til arbejdsløshed. - Hvis det kommer der til, at der skal arbejdes på en nedsættelse af optaget, så skal det være med de regionale forskelle for øje. “
- Hvad er det for regionale forskelle?
Ydermere skriver du: “Skal vi som Ruben skriver være bedre til at oplyse om, at der er arbejdsløshed? -eller vil det gøre at personer, der kunne være endt som fantastiske fysioterapeut fravælger uddannelsen? “
- hvad med os der ER uddannede og som kan vise sig at være fantastiske fysioterapeuter, skal vi tabes på gulvet til fordel for nye fantastiske “arbejdsløse” fysioterapeuter?
Kære Tina.
I jeres prognose fra 2015 regnede I med at ca 1000 blev færdige hvert år. Nu er så kun ca 700 hvert år blevet færdige pga frafald, og på trods af det står man med de problemer jeg beskriver.
Prognosen har altså holdt stik, og burde nok ovenikøbet have været på en 50% reduktion- altså ca 500 nyuddannede fysioterapeuter pr. år
- Hvad skal der mere til før, der sker en ændring iform af uddannelsesstop ?
Du skriver følgende: “For nogle år få år siden lavede foreningen en arbejdsmarkeds prognose som dengang viste at vi ville ramme en arbejdsløshed på knap 20% og på den baggrund traf vi en beslutning i HB som gik på at optaget skulle sættes ned med 30%, vi havde i den forbindelse en dialog med det relevante ministerium, dog uden at det ændrede noget. “
- hvorfor ændrede dette ikke noget og hvorfor forsøges der ikke igen - corona har jo blot tydeliggjort en problematik som er omfattet mange mørketal - fordi vi ikke indgår som ledige. Da vi for at få smør på brødet varetager andre opgaver i samfundet. Vi er en del af statistikken over ledige fysioterapeuter.
I 2015 - se mit tidligere oplæg - var der lavet en undersøgelse angående ledigheden - I i Hb kender og har haft kendskab til problematikken længe, uden tilsyneladende at gøre noget ved det.?
Du skrevet ligeledes: “Jeg hører at nogle af jer som træder ind på arbejdsmarkedet for første gang siger at det er svært at få et fysioterapi relevant arbejde og man selvfølgelig ønsker dette, det er jo med rette et helt rimeligt ønske for hvorfor skulle man ellers uddanne sig til fysioterapeut
Spørgsmålet er hvad vi betragter som relevant?”
- er det relevant at arbejde i netto, som personlig træner, SOSU personale, i restaurations branchen eller som wellness personale? Dette er blot nogle af de få historier som jeg personligt har kendskab til - er det relevant fysioterapeutisk arbejde?
Du skriver endvidere:”Samtidig er der også noget viden som de almindelig arbejdsløshedstal ikke kan give os, som nogle har omtalt som mørke tal. Det anerkender jeg og vil gerne bidrage til at være nysgerrig på begge dele. Så kan man både blive klogere på mørketal og samtidig arbejde med de mange potentialer der er for udvikling?”
- Så hvad gør vi nu?
Susanne Seider
Kandidat til repræsentantskabet i danske Fysioterapeuter.