Haver på recept?

En ny stor litteraturgennemgang konkluderer, at adgang til haver og havearbejde har positive effekter på sundhed og velvære for personer med en lang række sundhedsmæssige og sociale udfordringer.
Foto: iStock

Mange danskere bruger havearbejde som en måde at holde sig i gang på og dyrkning af egne afgrøder har i de senere år haft en revival. Havearbejde er for mange et vigtigt bidrag til det fysiske aktivitetsniveau.

Brug af naturen bliver i stigende grad anerkendt internationalt som en metode til forbedring af socialt, mentalt og fysisk helbred og kan dermed potentielt have gavnlige effekter for personer med kronisk sygdom. Ved at opholde sig i haver eller udføre havearbejde kan patienter komme i nærkontakt med naturen samtidig med at de for eksempel planter blomster, træner, dyrker spiselige planter og indgår i sociale relationer.

En ny litteraturgennemgang publiceret i British Medical Journal søgte svar på, om der er evidens for gavnlige effekter af adgang til haver og havearbejde på fysisk og psykisk sundhed og velbefindende.

Forfatterne bag litteraturstudiet identificerede hele 77 studier, der omhandler betydning af haver og havearbejde på sundhed og velbefindende.

Haven påvirker den generelle sundhed

I studierne blev der inkluderet patienter med forskellige lidelser som f.eks. lungesygdomme, diabetes og forhøjet blodtryk. Der blev påvist positive effekter af adgang til forskellige typer af haver såsom kolonihaver og offentlige haver, men også decideret havearbejde med dyrkning af blomster eller frugt og grønt.

Effekterne spænder vidt fra sundere kostvalg, forbedret generel sundhed, øget fysisk aktivitet til mindsket stress og bedret livskvalitet.

Studiet er det første, der med en systematisk tilgang samler den eksisterende viden og fastslår, at personer med forskellige typer kroniske sygdomme kan have gavn af haveophold og havearbejde som et sundhedsfremmende behandlingstiltag.

Forfatterne bag litteraturgennemgangen anbefaler brug af haver og havearbejde som et ikke-medicinsk tiltag til at fremme sundhed hos mennesker med kroniske lidelser.