Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Henriette Viuff fik lov til at blive på fysioterapeut-overenskomst

Da Henriette Viuff skiftede job, blev hun flyttet over på en HK-overenskomst. Konsekvensen ville bl.a. blive mindre pension til fysioterapeuten, som søgte råd hos Danske Fysioterapeuter.
Foto: Heidi Lundsgaard

Da Henriette Viuff skiftede stilling, fik hun tilbudt ansættelse under HK-overenskomst, selvom hun er uddannet fysioterapeut. Det ville forringe hendes løn- og ansættelsesvilkår.

”Min nye arbejdsplads vurderede, at der var så meget administrativt arbejde i min stilling, at det lå under HK-området. Det var jeg ikke glad for, men jeg troede, løbet var kørt,” fortæller hun.

Henriette Viuff var oprindeligt ansat som fysioterapeut i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning og fik job som administrativ sagsbehandler i samme kommunes by- og kulturforvaltning. Titlen som sagsbehandler og jobfunktionerne fik kommunen til at påstå, at stillingen lå under HK's overenskomst.

Det ville få betydning for bl.a. Henriette Viuffs pension, som ville falde fra 16,7 til 15,95 procent af lønnen og blive indbetalt til en anden pensionskasse. Hun skulle desuden starte forfra med optjening til ferie, og fremover ville HK være dem, der skulle forhandle hendes vilkår. Henriette Viuff modsatte sig, men fik besked på, at en lignende sag tidligere blev vundet af HK. Så der var ikke mere at gøre.

Jobbets indhold er afgørende

Henriette Viuffs tillidsrepræsentant kontaktede Danske Fysioterapeuters forhandlingsleder, Jesper Malling, for at få hans vurdering. Han tog fat i Odense Kommune og krævede, at fysioterapeuten fortsat skulle høre ind under fysioterapeuternes overenskomst. Argumentet var, at jobbet kræver fysioterapeutisk viden.

”Hovedreglen er, at er man fysioterapeut og udfører arbejde, hvori der indgår fysioterapeutiske funktioner, bør man høre under vores overenskomst. Henriette Viuff laver f.eks. funktionsvurderinger, og her trækker man som fysioterapeut både på sin grunduddannelse og sine tidligere ansættelseserfaringer. Så der var ingen tvivl i vores optik,” siger Jesper Malling.

Brug fagforeningen

Det er ikke første gang, Jesper Malling ser den slags sager.

”Godt en gang om måneden hører vi om situationer, hvor der opstår tvivl om hvilken overenskomst, en given stilling hører under. Det skyldes, at de kan besættes af flere faggrupper,” forklarer han. ”Men det er ikke stillingens titel, der er afgørende. Det er indholdet.”

Efter godt en måneds sagsbehandling fik Henriette Viuff besked om, at hun alligevel er ansat under overenskomst med Danske Fysioterapeuter. Sagen har hverken haft betydning for hendes arbejdsliv eller hendes professionelle relationer, og hun blev stort set ikke involveret i forløbet, som tillidsrepræsentanten og Danske Fysioterapeuter kørte på egen hånd. Det er hun taknemmelig for og giver følgende gode råd til andre i samme knibe:

”Hvis man ikke selv ved, hvilke knapper man skal trykke på, så tag fat i fagforeningen.”