Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

9 gode råd til mødet med patienter fra andre kulturer

Hvad skal fysioterapeuter gøre, når de møder folk fra andre kulturer i deres private praksis, i kommunen og på sygehuset?
Fysioterapeuterne Kefaia Ali og Tina Krüger-Jakins fra Indvandrermedicinsk Klinik på Hvidovre Hospital. Foto: Sisse Stroyer.

Fysioterapeuterne Kefaia Ali og Tina Krüger-Jakins fra Indvandrermedicinsk Klinik på Hvidovre Hospital har til daglig kontakt med patienter fra andre kulturer, og giver her deres gode råd videre.

1. Tænk ud af boksen

Lad være med at klamre dig til et facitark.

2. Tænk på det hele menneske

Husk på psyken, hverdagen, familien, hele det biopsykosociale system. Mennesket består ikke kun af led og diagnoser.

3. Stil spørgsmål

Du sidder foran et menneske, som er ligesom dig selv med et liv, en familie, en hverdag og som forsøger at få det til at hænge sammen. Spørg ind til familien, hvordan går det med børnene, ægtefællen, forældrene? Hvordan er ugen gået? Hvordan går det med at handle ind, lave mad, gøre rent? Får du bevæget dig, fik du taget bussen, har du sovet i nat?

4. Vær opmærksom på dine egne fordomme

Stil de samme spørgsmål, som hvis det var en dansk patient. Selvom kvinderne f.eks. bærer tørklæde, så stil spørgsmål til det, de oplever. Nogle fysioterapeuter spørger os, om de må bede patienten tage tørklædet af, så de kan se hendes ansigt, hvis hun er muslim og bærer niqab. De er bange for, om de overskrider hendes religionsgrænse. Selvfølgelig må du spørge. Det er ligesom, hvis du skal undersøge en etnisk dansker og spørger, om de vil tage tøjet af. Sørg for at låse døren og dække af, inden du gør noget.

5. Når det handler om det gynækologiske

Stil direkte spørgsmål: Har du problemer med vandladningen? Lad være med at pakke tingene ind, for så går der for lang tid med en behandling, som måske ikke passer. De skal nok selv sige fra, hvis du går for tæt på.

6. Brug visuelle hjælpemidler

Mange mangler grundlæggende kendskab til anatomi, og hvis sproget driller, hjælper visuelle hjælpemidler som tegninger og plancher af kroppen. Brug også dig selv, peg på din hofte eller din balle og spørg, om det er her, smerterne kommer fra.

7. Vær varsom med berøring

Nogle har haft så langvarige smerter, at de har fået en ekstra sensibilisering af nervesystemet. Deres nervesystem er overbelastet, så en berøring, som ikke ville gøre ondt på dig, kan gøre rigtig ondt. Tag hensyn til det. Andre er traumatiserede, og lægger du en hånd på, kan du retraumatisere. Så vær varsom.

8. Fortæl, hvad der skal ske

Mange er aldrig blevet berørt af en fremmed før, så fortæl hvad du gør: “Nu lægger jeg en hånd på dig, er du okay med det?”

9. Brug humor og peg på det positive

Selvom mange kommer med triste historier og er meget syge, så hjælper det altid, hvis man kan få humøret lidt op.